Sá Nogueira

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sá Nogueira
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Lisabona, Portugalia[2] Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Portugalia Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba portugheză Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiSlade School of Fine Art[*][[Slade School of Fine Art (art school, part of University College London)|​]]  Modificați la Wikidata

Rolando Sá Nogueira (n. , Lisabona, Portugalia – d. ) a fost unul dintre cei mai importanți pictori ai generației sale; conform lui José Augusto França, el aparține celui de-al treilea val de pictori portughezi moderni din secolul al XX-lea [1].

Biografie / Operă[modificare | modificare sursă]

Primele sale portrete – realizate în timp ce studia la Școala de Arte Frumoase din Lisabona –, erau în strânsă legătură cu Matisse și Modigliani; dar în curând și-a găsit propria voce, înfățișând peisajele și viața de zi cu zi din zonele moderne ale Lisabonei în picturi personale și sensibile și distanțându-se de curentele predominante din lumea artei portugheze din anii 1940 și 1950.

Între 1962 și 1964 a studiat la Birmingham și la Slade School of Fine Art, Londra. Acest lucru l-a pus în contact cu primele manifestări ale Pop Art; iar la Londra a fost influențat de expoziția din 1963 a lui Kurt Schwitters⁠(d) la galeria Marlborough. După întoarcerea în Portugalia, opera sa s-a schimbat profund; spațiul său pictural s-a apropiat de cubism și a început să folosească colajul și pânza fotosensibilizată.

Fără întreruperi sau pauze, din anii 1980 încoace opera sa a evoluat și a revenit la valori picturale mai tradiționale și la un tip de narațiune adesea mai apropiat de opera sa din anii 1950.

Sá Nogueira a expus pe scară largă de-a lungul anilor, atât în cadrul unor expoziții de grup, cât și în cadrul unor expoziții personale; în 1998 a organizat o amplă expoziție retrospectivă la Muzeul Chiado, Lisabona. De asemenea, a fost un profesor de desen foarte influent – din 1965 încoace a predat la Sociedade Nacional de Belas Artes, Lisabona, la Școala de Arte Frumoase din Porto, la Facultatea de Arhitectură din Lisabona etc. -, influențând o întreagă generație de artiști portughezi mai tineri. (Pedro Calapez⁠(d), Manuel Botelho⁠(d), printre mulți alții).

Note de subsol[modificare | modificare sursă]

  • [1] FRANÇA, José Augusto – A Arte em Portugal no Século XX: 1911-1961. Lisboa: Bertrand Editora, 1991, p. 405.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • NOGUEIRA, Sá – Sá Nogueira: retrospectiva . Lisabona: Muzeul Chiado, 1998,
  1. ^ a b Sá Nogueira(Rolando de), Sá Nogueira(Rolando de)[*][[Sá Nogueira(Rolando de) (encyclopedia article)|​]] 
  2. ^ Union List of Artist Names, , accesat în