Ruwenzori

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ruwenzori

Ruwenzori înseamnă "cel care aduce ploaia", Stanley dându-le acest nume din limba triburilor Bantu.

Munții Ruwenzori sunt un lanț muntos mic, dar spectaculos din Africa centrală, situat la granița dintre Uganda și Congo, între lacurile Albert și Edward, cu înălțimi de până la 5109 m. Deși se află la numai 48 km de Ecuator, cele mai înalte vârfuri din Ruwenzori sunt în permanență acoperite de zăpadă, ceea ce se mai întâmplă în Africa doar cu Kilimanjaro și Kenya. Ruwenzori sunt adesea identificați cu "Munții Lunii", la care s-a referit geograful grec Ptolemeu în scrierile sale, dar descrierile sunt prea vagi pentru a afirma aceasta cu exactitate. Ptolemeu credea că în acest masiv se află izvoarele Nilului. Nilul izvorăște însă din altă parte, dar Ruwenzori se află exact acolo unde arată harta lui Ptolemeu.

Munții fac parte din sistemul geologic al Marelui Rift African.

Lanțul muntos - format din roci metamorfice - are o lungime de 120 km și lățimea de 65 km și este format din șase masive muntoase separate de văi adânci: Baker, Emin, Gessi, Luigi de Savoia, Speke și Stanley. Acesta din urmă este cel mai mare și are o serie de vârfuri, cel mai înalt fiind Vârful Margherita (5.109 m).

Ruwenzori se află într-o zonă extrem de umedă și sunt adesea învăluiți de nori, care coboară până la 2700 m. Se disting prin floră și faună. Se întâlnesc aici vegetația specifică pădurilor tropicale dar și pășuni alpine; fauna include animale precum elefantul, hiraxul, câteva specii de primate și multe păsări endemice.

Cea mai mare parte a masivului este acum Sit al Patrimoniului Mondial Natural: Parcul Național Ruwenzori în Uganda și Parcul Național Virunga în Congo.

În 1906, în Ruwenzori erau identificați 43 de ghețari, cu o suprafață totală de 7,5 kmp, aproximativ jumătate din suprafața glaciară totală a Africii. În 2005, nu mai existau decât 1,5 kmp.

Prima mențiune europeană a Munților Ruwenzori a fost făcută de expediția lui Henry Morton Stanley în 1989 (norii care acoperă permanent vârfurile au făcut ca expedițiile din deceniile anterioare să treacă pe lângă ei fără să-i vadă). Pe 7 iunie, William Stairs, comandantul militar al expediției a urcat la 3524 m și e considerat primul non-African care a escaladat Ruwenzori. Prima ascensiune în vârf a fost făcută în 1906 de către Luigi di Savoia - Duce de Abruzzi, care i-a cartografiat și fotografiat pentru prima dată.