Rosemary Dexter

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rosemary Dexter

Actrița Rosemary Dexter in Per amore... per magia... (1967)
Date personale
Născută[1][2] Modificați la Wikidata
Quetta⁠(d), India Britanică, Pakistan Modificați la Wikidata
Decedată (66 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Recanati, Marche, Italia Modificați la Wikidata
CetățenieItalia Italia
Regatul Unit Regatul Unit
Ocupațieactriță de film
Limbi vorbitelimba italiană Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeRosemarie Dexter
Ani de activitate1963–1976
Rosemary Dexter în Desideri d'estate (1964)

Rosemary Dexter, în unele limbi și Rosemarie Dexter, (n. , Quetta⁠(d), India Britanică, Pakistan – d. , Recanati, Marche, Italia) a fost o actriță britanică naturalizată italiană, de origine pakistaneză. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Omicron (1963), Casanova '70 (1965), Sandalele pescarului (1968) și Lanțuri (1974).[3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Dexter s-a născut din părinți britanici în India britanică de atunci și s-a mutat în Italia la sfârșitul anilor 1950, unde a început ca actriță. Prima ei apariție în film a fost în comedia științifico-fantastică din 1963 Omicron. Până în 1975, a apărut în aproximativ 35 de filme, mai ales ca un accesoriu decorativ sau un interes amoros romantic pentru eroul din film.

În anul următor, a realizat două filme regizate de Silvio Amadio: Desideri d'estate cu Gabriele Ferzetti și Oltraggio al pudore, unde a jucat alături de francezul Jacques Perrin. Apoi a jucat rolul Julietei Capulet în Romeo și Julieta de Riccardo Freda și a continuat cu Casanova '70 de Mario Monicelli unde a jucat alături de Marcello Mastroianni, Michèle Mercier, Virna Lisi și Marisa Mell, și mai ales filmul Pentru câțiva dolari în plus de Sergio Leone unde a jucat-o pe sora lui Lee Van Cleef.

În februarie 1975, a pozat nud pentru ediția italiană a revistei Playboy[4], înainte de a părăsi lumea cinematografiei spre sfârșitul anilor 1970.

A decedat în urma unei boli grave pe 9 septembrie 2010, fiind găsită în locuința ei din Recanați, unde locuia de câtva timp în deplin anonimat. Trupul i-a fost incinerat și cenușa i-a fost împrăștiată.[5]

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Rosemary Dexter”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b c d Rosemary Dexter, Find a Grave, accesat în  
  3. ^ Rosemarie Dexter la allmovie.com
  4. ^ Roberto Baldazzini (). Coniglio, ed. „l'immagine della donna nelle copertine dei periodici dal 1960 al 1979”. Sexyrama (în italiană). p. 207. ISBN 978-8860631343. 
  5. ^ it „Trovata morta a Recanati l'attrice Rosemarie Dexter, viveva anonimamente in città vicino la Piazzuola”. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]