Roseanne Barr

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Roseanne Barr

Barr în Maui la Hard Rock Cafe în ianuarie 2010
Date personale
Nume la naștereRoseanne Cherrie Barr
PoreclăRosie Modificați la Wikidata
Născută (71 de ani)
Salt Lake City, Utah, SUA
Căsătorită cuBill Pentland (c. 1974–90)
Tom Arnold (c. 1990–94)
Ben Thomas (c. 1995–2002)
Copii5
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Etnie evreică Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
OcupațieActriță, comediană, scriitoare, producătoare, regizoare
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Avere80.000.000 de dolar americani Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuBig Island, Hawaii, SUA
PorecleRosie  Modificați la Wikidata
Alma mater East High School[*][[East High School (high school in Salt Lake City, Utah)|​]]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1985–prezent
OrganizațieSnickers  Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Republican[1], Partidul Verde din Statele Unite[*][2], Peace and Freedom Party[*][[Peace and Freedom Party (left-wing political party in the United States)|​]][3]  Modificați la Wikidata
Partener(ă)Johnny Argent (2003–prezent)
Premii Lucy Award[*][[Lucy Award |​]] ()
Premiul Emmy pentru cea mai bună actriță de comedie în rol principal ()
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*]
Time 100[*] ()[4]
Prezență online

Roseanne Cherrie Barr (n. , Salt Lake City, Utah, SUA) este o actriță americană, comediană, scriitoare, producătoare și candidată la președinție. Barr și-a început cariera în stand-up comedy înainte de a câștiga aprecieri în serialul de televiziune Roseanne (1988-1997; 2018). A câștigat un premiu Emmy și un Glob de Aur pentru cea mai bună actriță pentru munca sa din serial.

Barr a devenit un comediant de rezervă în 1980. La sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, ea a câștigat faima prin rolul ei din Roseanne și alte spectacole. Barr a stârnit controverse atunci când a interpretat „The Star-Spangled Banner” la un joc de baseball difuzat la nivel național pe 25 iulie 1990. După ce a cântat imnul în ceea ce mulți au considerat a fi o manieră deliberat lipsită de respect, Barr a apucat-o de inghină și a scuipat. Această performanță a fost condamnată de fanii de baseball și de scriitori de sport și a fost numită „rușinoasă” de președintele de atunci George H. W. Bush.[9]

Barr a fost activ și deschis în probleme politice. Ea a câștigat aproape 70.000 de voturi pentru președinte la alegerile generale din 2012, în calitate de candidat prezidențial al Partidului de stânga Pace și Libertate.[10] După ce Donald Trump și-a anunțat candidatura la funcția de președinte în 2015, Kelly Weill de la Daily Beast a scris că Barr „s-a îndreptat” în politica sa.[11] După ce Roseanne a fost reînviată, Trump a sunat-o pentru a o felicita pentru ratingul emisiunii și pentru a-i mulțumi pentru sprijin.[12] Ea și-a apărat frecvent sprijinul față de Trump și a fost criticată pentru că a făcut atacuri personale și a promovat teoriile conspirației și știrile false.[13]

Roseanne a fost reînviată în 2018 pe ABC. Un succes de rating, a fost reînnoit pentru un sezon suplimentar, dar a fost anulat după ce Barr a făcut un tweet controversat condamnat ca rasist de mulți comentatori. Barr s-a referit la tweet ca „o glumă proastă”.[14]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://www.hollywoodreporter.com/news/general-news/roseanne-barr-us-would-be-900413/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ https://www.washingtonpost.com/blogs/celebritology/post/roseanne-barr-is-officially-running-for-president/2012/02/03/gIQAitrgmQ_blog.html?tid=pm_entertainment_pop  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ https://www.fec.gov/introduction-campaign-finance/election-and-voting-information/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ https://www.yahoo.com/entertainment/roseanne-barr-tiffany-haddish-chadwick-boseman-time-100-172427736.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ Roseanne Barr, SNAC, accesat în  
 6. ^ Roseanne Barr, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 7. ^ Roseanne Barr, FemBio-Datenbank[*][[FemBio-Datenbank (database of women's biographies)|​]] 
 8. ^ Roseanne Barr, GeneaStar 
 9. ^ „Roseanne on the day she shrieked 'The Star-Spangled Banner,' grabbed her crotch and earned a rebuke from President Bush”. . Accesat în . 
 10. ^ Federal Election Commission. „2012 Presidential Popular Vote Summary for All Candidates Listed on at least one State Ballot” (PDF). Accesat în . 
 11. ^ Weill, Kelly (). „Roseanne Keeps Promoting QAnon, the Pro-Trump Conspiracy Theory That Makes Pizzagate Look Tame”. The Daily Beast. 
 12. ^ Desta, Yohana (). „Donald Trump Called Roseanne to Congratulate Her on His Favorite Thing: Huge TV Ratings”. Vanity Fair. Accesat în . 
 13. ^ Clark, Travis (). „Every controversial step that led toward ABC's 'Roseanne' cancellation — from Pizzagate to Parkland to the final racist last straw”. Business Insider. 
 14. ^ „Roseanne blames racist tweet on sedatives”. BBC News (în engleză). . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]