Sari la conținut

Roseanne

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la serial. Pentru actriță, vedeți Roseanne Barr. Pentru nume, vedeți Roseanne (nume).
Roseanne
GenSitcom
Creator(i)
Actori
Compozitor temă muzicală
Țară de origine Statele Unite ale Americii
Limbă(i)Engleză
Nr. de sezoane10
Nr. de episoade231 (Lista episoadelor)
Producție
Producător(i) executiv(i)
Producător(i)
 • Matt Williams (sezonul 1)
 • Al Lowenstein (sezoanele 2–9)
 • Sid Youngers (sezonul 10)
Perioadă de difuzare21–22 minute
Companie(i) de producție
Difuzare
Canal originalABC
Format imagine
Format audioStereo
Difuzare originală  (1988-10-18) –
 (2018-05-22)
Cronologie
Urmat deThe Conners

Roseanne este un serial de televiziune american sitcom creat de Matt Williams și Roseanne Barr, care a fost difuzat pe ABC din 18 octombrie 1988 până în 20 mai 1997 și a reînviat pe scurt din 27 martie până pe 22 mai 2018. Emisiunea îl are în rolul lui Barr pe Roseanne Conner și se învârte în jurul familiei sale în orașul fictiv Lanford, Illinois. Primind recenzii în general pozitive pentru portretizarea realistă a unei familii americane de clasă muncitoare, seria a ajuns pe locul 1 în clasamentele Nielsen din 1989 până în 1990 în al doilea sezon.

La difuzarea inițială, serialul a rămas în primii patru timp de șase din cele nouă sezoane și în top 20 pentru opt. În timpul revigorării de scurtă durată, serialul a ajuns pe locul 3, cu o medie de 18 milioane de spectatori pe episod în intervalul celor nouă episoade ale sale. În 1993, episodul „A Stash from the Past” a fost clasat pe locul 21 în cele 100 de cele mai mari episoade din toate timpurile TV Guide.[1] În 2002, Roseanne a fost clasată pe locul 35 în cele mai mari 50 de emisiuni TV din toate timpurile.[2] În 2013, a fost clasat pe locul 32 în Top 60 din cele mai bune serii din toate timpurile TV Guide.[3]

Pe 16 mai 2017, ABC a anunțat că a a dat linie verde pentru un al 10-lea sezon al Roseanne ca înlocuitor la mijlocul sezonului în 2018, cu distribuția originală care revine. În noiembrie 2017, ABC a solicitat un episod suplimentar, aducând totalul la nouă.[4][5] A avut premiera pe 27 martie 2018, pentru o audiență inițială de 18,44 milioane, care a crescut la 27,26 milioane de spectatori în total după 7 zile de vizionare întârziată. La 30 martie 2018, după succesul premierei sale, Roseanne a fost reînnoită pentru un sezon 11 nou de 13 episoade.

ABC și-a anulat decizia de reînnoire și a anulat-o pe Roseanne pe 29 mai 2018, după ce Barr a comparat-o pe fosta oficială a administrației Obama, Valerie Jarrett, cu Planeta Maimuțelor, într-un comentariu pe Twitter care a fost descris de președintele rețelei ca fiind „urât, respingător și inconsistent cu valorile noastre”.[6][7][8][9][10][11] La 21 iunie 2018, ABC a anunțat planuri de re-instrumentare a spectacolului ca un spin-off care implică familia Conner fără Roseanne Barr, intitulat The Conners.[12] Noul program a avut premiera în octombrie 2018.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Special Collector's Issue: 100 Greatest Episodes of All Time”. TV Guide. News Corporation (June 28 – July 4). . 
 2. ^ „TV Guide Names Top 50 Shows”. CBS News. CBS Interactive. . Accesat în . 
 3. ^ „TV Guide Names Top 50 Shows”. CBS News. CBS Interactive. . Accesat în . 
 4. ^ Ausiello, Michael (). „Roseanne Revival: ABC Increases Episode Order Ahead of 2018 Premiere”. TVLine. Penske Media Corporation. Accesat în . 
 5. ^ Andreeva, Nellie (). 'Roseanne' Revival Gets Premiere Date On ABC”. Deadline. Accesat în . 
 6. ^ Sasha Savitsky (). „ABC cancels 'Roseanne' after Barr's racist tweet”. Fox News. Accesat în . Just hours after Roseanne Barr posted a racist tweet about former President Obama's aide Valerie Jarrett, her wildly popular reboot of 'Roseanne' was given the boot. 
 7. ^ Flint, Joe; Fritz, Ben (). „ABC Cancels 'Roseanne' Sitcom Hours After Star's Racist Tweet”. Wall Street Journal. Accesat în . Walt Disney Co.'s ABC canceled the sitcom 'Roseanne' on Tuesday after its star sent a tweet many considered racist about a top aide of former President Barack Obama, a stunning end for a hit show that had quickly become the centerpiece of the network's prime-time schedule. 
 8. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite :2
 9. ^ Pallotta, Frank; Stelter, Brian (). „ABC cancels 'Roseanne' after star's Twitter comments”. CNN Money. Accesat în . ABC canceled its hit sitcom 'Roseanne' on Tuesday after the show's biggest star, Roseanne Barr, went on a racist Twitter rant. 
 10. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite nyt-cancelled05182
 11. ^ Arciga, Julia (). „ABC Cancels Roseanne's Show Over Her 'Repugnant' Racist Tirade”. The Daily Beast. Accesat în . Roseanne Barr on Tuesday morning went on a shocking Twitter tirade, describing former Obama aide Valerie Jarrett in a racist and Islamophobic manner, ultimately resulting in ABC canceling her show. 
 12. ^ Stelter, Brian (). 'The Conners' is happening, without Roseanne Barr, ABC says”. CNN. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Roseanne.