Republica Sovietică Odesa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Republica Sovietică Odesa
Odesa
Одесская советская республика
Drapel
Drapel
Localizare
Localizare
Localizare
CapitalăOdesa
LimbăRusă (oficial), ucraineană, germană, română
ReligieAteism (de facto Ortodoxie, Iudaism, Catolicism, ș.a.)
Guvernare
Formă de guvernarerepublică sovietică[*]
Președintele sovietului comisarilor din Odesa 
 - 1918Vladimir Iudovski
Istorie
Economie
MonedăRubla odesită
În prezent parte din
 Ucraina
 Republica Moldova

Republica Sovietică Odesa (în rusă Одесская Советская Республика, în ucraineană Одеська Радянська Республіка; RSO) a fost o republică sovietică cu existență efemeră în (ianuarie–martie) 1918, incluzând teritorial, părți ale fostelor gubernii Herson și Basarabia.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Republica a fost proclamată în timpul invaziei bolșevice în Ucraina, cu puțin timp înainte ca forțele bolșevice să se răscoale la Kiev⁠(ru), iar Sfatul Țării să proclame independența Republicii Democratice Moldovenești. Organismul de conducere a fost RUMCERODul sovietic de la Odesa, format în mai 1917 la scurt timp după revoluția din februarie. După al doilea congres al RSO, președinte a fost ales Vladimir Iudovski. El a fost instalat după o lovitură de stat pro-bolșevică organizată de comisarul NarKom, Nikolai Krîlenko.

În ianuarie 1918, Iudovski a fost numit președinte al Consiliului local al Comisarilor Poporului și a format un guvern care i-a inclus bolsevici, anarhiști și membri ai partidului socialist-revoluționar. „Guvernul” sovietic, a proclamat Odesa un oraș liber și a promis supunere față de guvernul bolșevic din Petrograd. În luna următoare, guvernul a fost lichidat de Mihail Muraviov, care l-a fuzionat cu Comitetul Executiv Central al RUMCEROD.

Instabilitatea politică a dus la faptul că RSO nu a fost recunoscută de nici un alt guvern, inclusiv bolșevicii ruși, în timpul existenței sale scurte. Republica a reușit să tempereze avansul Armatei române la Nistru și să efectueze o serie de contra-atacuri. Cu toate acestea, republica a încetat să mai existe atunci când a fost lichidată de către înaintarea trupelor germane și austro-ungare la 13 martie 1918, la doar două luni de la crearea sa, fapt pecetluit în urma Tratatului de la Brest-Litovsk între Puterile Centrale, conducerea Republicii Populare Ucrainene și Sovnarkom-ului din Petrograd.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Юдовский В. Деятельность Одесского Совнаркома / В. Юдовский // Октябрь на Одещине. Сборник статей и воспоминаний к 10-летию Октября. — Одесса, 1927. — С. 138–145.
  • Шишко О. Г. Одеська радянська республіка: політика терору / О. Г. Шишко // Інтелігенція і влада. Серія «Історія». Зб.наукових праць — № 22. — Одеса, 2011. — С. 168–178.
  • Ачканов Г. От Февраля к Октябрю / Г. Ачканов // Октябрь на Одещине. Сб. статей и воспитаний к 10-летию Октября. — Одеса, 1927. — С. 1-46.
  • Гришко Г. 1917 рік в Одесі.(Спомини з часів визвольних змагань)/ Г. Гришко // Розбудова нації. — 1930. — Ч. 11 — 12.