Sari la conținut

Drapel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Steag)
Pagina „steag” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Steag (dezambiguizare).
Drapelul Națiunilor Unite

Un drapel sau steag este o bucată de material textil colorată mono- sau multi-cromatic, având un anumit model și o anumită formă geometrică (de obicei un dreptunghi). El se poate atârna de o lance, o hampă, un stâlp sau de un catarg și este folosit pentru semnalizare, delimitare sau identificare.

Drapelele au fost create inițial pentru identificare, în sensul utilizat astăzi, de simboluri ale unor entități, atât subnaționale cât și naționale, respectiv pentru semnalizare, așa cum ar fi comunicarea de tip "semafor". Drapelele sunt de asemenea utilizate în schimbul de mesaje, reclame, delimitări de suprafețe și proprietăți sau în scopuri decorative, deși la acest nivel mult mai puțin oficial sau formal, distincția dintre folosirea unui drapel propriu-zis, a unei simple benzi de material sau chiar a unei panglici dispare.

Deși percepția comună de folosire a unui drapel este aceea de fluturare prin agățare de un catarg, totuși foarte multe drapele sunt ușor de recunoscut sub alte forme de reprezentare, incluzând cea pur grafică.

Studiul drapelelor este cunoscut sub numele de vexilologie, cuvânt derivat din latinescul vexillum, cuvânt ce desemna în timpul Romei antice un drapel militar de o anumită factură folosit de legiunile romane.

Drapele naționale

[modificare | modificare sursă]
Drapele dispuse de-a lungul unei căi de acces, Canberra, Australia, Parlamentul.

Una dintre utilizările cele mai frecvente și firești este aceea de simbol al unui stat. Unele din drapelele naționale au fost de-a lungul timpului surse de inspirație pentru alte națiuni, țări, subentități naționale sau entități de altă natură. Câteva exemple notabile includ următoarele:


Legături externe

[modificare | modificare sursă]