Raoul Mesnier du Ponsard

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Raoul Mesnier de Ponsard)
Raoul Mesnier du Ponsard

Fotografia lui Raoul Mesnier du Ponsard.
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
São Nicolau, Porto, Regatul Portugaliei
Decedat (65 de ani) Modificați la Wikidata
Inhambane, Africa Orientală Portugheză (azi Mozambic)
PărințiMarie Élodie Ronson,
Jacques Robert Mesnier de Ponsard
Căsătorit cuSofia Adelaide Ferreira Pinto Basto
Cetățenie Portugalia
 Regatul Portugaliei Modificați la Wikidata
OcupațieInginer
Limbi vorbitelimba portugheză Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeRaoul Mesnier de Ponsard,
Raul Mesnier
Lucrări remarcabile

Raoul Ronson Mesnier du Ponsard[2][3] (ortografiat și Mesnier de Ponsard[4], cunoscut și ca Raul Mesnier[5][6]; n. 2 aprilie 1848(1848-04-02), în fosta freguesia São Nicolau din Porto — d. 26 mai 1914(1914-05-26), Inhambane, Mozambic) a fost un inginer portughez de origine franceză, cunoscut ca autorul mai multor ascensoare și funiculare de pe teritoriul Portugaliei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Inginerul a fost fiul industriașului Jacques Robert Mesnier de Ponsard și al lui Marie Élodie Ronson, familie de origine franceză stabilită inițial în Braga.[3] Numele tatălui apare uneori în varianta sa portugheză, Tiago Roberto Mesnier de Ponsard.

Raoul Mesnier du Ponsard s-a născut totuși la Porto, unde și-a petrecut copilăria și a studiat la liceul local, iar ulterior s-a înscris la Facultatea de Științe a Universității Coimbra, unde a studiat în paralel matematică și filozofie.[3] Pentru a-și completa studiile, viitorul inginer a părăsit Portugalia și s-a specializat în inginerie mecanică în universități din Franța, Germania și Elveția. În această din urmă țară a avut ocazia să facă un stagiu în atelierele companiei de construcții de material rulant cu cremalieră pentru căi ferate înclinate a lui Nikolaus Riggenbach, un faimos inginer și inventator.[3]

Inspirat de ceea ce a văzut în aceste țări, în special în Elveția[3], du Ponsard s-a întors în Portugalia decis să aplice și în țara lui experiența acumulată. Prima sa mare lucrare publică a fost Funicularul Bom Jesus din Braga, inaugurat în 1882.[7] Funicularul folosea o tehnică inventată de inginerul elvețian Nikolaus Riggenbach, iar acesta a asistat în persoană la inaugurare.[3] Următoarea sa lucrare a fost prima versiune a Funicularului Guindais din Porto, inaugurat pe 4 iunie 1891.[8]

Au urmat alte lucrări impresionante precum Funicularul din Nazaré și calea ferată Monte din Funchal (acum dispărută), apoi Mesnier du Ponsard s-a mutat la Lisabona, unde a construit funicularele Lavra, Glória, Bica, Estrela, Graça și São Sebastião (acum dispărut), precum și ascensoarele Chiado și Municipal (acum dispărut). Dar Raoul Mesnier du Ponsard și-a câștigat notorietatea după ce a construit Ascensorul Santa Justa[3], inaugurat pe 10 iulie 1902 și realizat în stil neogotic. Compus dintr-un turn și o pasarelă care îl conectează cu strada Rua Nova do Carmo, acest ascensor constituie unul dintre cele mai cunoscute repere ale orașului Lisabona[9][10][11] și unul din cele mai notabile monumente cu structură metalică.

Viața particulară[modificare | modificare sursă]

Raoul Mesnier du Ponsard s-a căsătorit la Porto, pe 3 septembrie 1871, cu Sofia Adelaide Ferreira Pinto Basto.

Inventator[modificare | modificare sursă]

Mesnier du Ponsard a fost de asemenea interesat și de armele de foc. În 1879 și 1880, în perioada în care încă locuia în Porto, a publicat cinci proiecte de arme inventate de el.[3] Pe lângă multe alte modificări și îmbunătățiri aduse unor arme existente, el a proiectat o nouă carabină de luptă și o nouă metodă de obturare pentru arme care a fost construită, sub supravegherea lui, în uzinele Arsenalului Militar.[3]

Numele lui Mesnier du Ponsard apare și pe lista colaboratorilor periodicului Tiro civil[5], publicat de asociația lunetiștilor civili portughezi (1895-1903).

În 1882, inginerul portughez a publicat proiectul unei o mașini care urma să execute cu viteză mare toate operațiile aritmetice, denumită Aritmotecno.[3][12][13]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Raoul Mesnier de Ponsard, Allgemeines Künstlerlexikon Online 
  2. ^ „Préserver le patrimoine de Raoul Mesnier du Ponsard”. railpassion.fr (în franceză). Rail Passion. . Accesat în . 
  3. ^ a b c d e f g h i j José Manuel Lopes Cordeiro (). „O homem dos elevadores”. publico.pt (în portugheză). PÚBLICO. Accesat în . 
  4. ^ „Raoul Mesnier de Ponsard”. lexpress.fr (în franceză). L'Express. . Accesat în . 
  5. ^ a b Rita Correia (). „Ficha histórica: O tiro civil : orgão da Associação dos Atiradores Civis Portuguezes (1895-1903)” (PDF) (în portugheză). Biblioteca Municipală Lisabona. Accesat în . 
  6. ^ „0000 0000 7105 4170”. Isni.Org. International Standard Name Identifier. Accesat în . 
  7. ^ Joaquim Gonçalves (). „Elevador do Bom Jesus do Monte”. monumentos.gov.pt (în portugheză). Sistema de Informação para o Património Arquitetónico (SIPA). Accesat în . 
  8. ^ Octaviano Correia (). „Do Pombal ao Bom Jesus de Braga”. Jornal da Madeira / Revista Olhar (în portugheză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „Santa Justa Lift in Lisbon”. lisbon.net (în engleză). Accesat în . 
  10. ^ „Elevador de Santa Justa, Lisbon Guide”. lisbonlisboaportugal.com (în engleză). Accesat în . 
  11. ^ „Elevador de Santa Justa”. lonelyplanet.com (în engleză). Lonely Planet. Accesat în . 
  12. ^ „Bibliografia de Gomes Teixeira” (PDF). digitalis-dsp.uc.pt (în portugheză). UCDigitalis. p. 150. Accesat în . 
  13. ^ Ana Inês Pimenta Azevedo (august 2000). „Gomes Teixeira e a lemniscata” (PDF). repositorio-aberto.up.pt (în portugheză). Departamentul de Matematică Pură al Facultății de Științe a Universității Porto. p. 32. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Raoul Mesnier du Ponsard