Rahat, Israel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rahat, Israel
רהט
رهط
—  oraș și consiliu orășenesc  —

Stemă
Stemă
Map
Rahat, Israel (Israel)
Poziția geografică în Israel
Coordonate: 31°23′33″N 34°45′16″E ({{PAGENAME}}) / 31.3925°N 34.754444444444°E

Țară Israel
District al IsraeluluiDistrictul de Sud
Subdistrict[*]Sub-districtul Beer Sheva[*]
Atestare Modificați la Wikidata

Suprafață
 - Total19,586 km²
Altitudine221 m.d.m.

Populație (2016)
 - Total64.462 locuitori

Localități înfrățite
 - OrăștieRomânia
 - MontevarchiItalia

Prezență online

Rahat (în ebraică: רַהַט, în arabă رهط) este un oraș predominant beduin din Districtul de Sud al Israelului. În 2017, avea o populație de 66.791 de locuitori.[1] Ca atare, este cel mai mare oraș beduin din lume, și singura așezare beduină din Israel cu statut de oraș⁠(d).

Rahat este unul dintre cele șapte comune beduine din deșertul Negev cu planuri aprobate și infrastructură dezvoltată — celelalte șase sunt Hura⁠(d), Tel-Sabi⁠(d) (Tel Sheva), Ar'arat-Naqab⁠(d) (Ar'ara BaNegev), Lakiya⁠(d), Kuseife⁠(d) (Kseife) și Shaqib al-Salam⁠(d) (Segev Shalom).[2]

Semnificația numelui[modificare | modificare sursă]

În arabă, „rahat” înseamnă "grup" sau "grupuri" (este, de asemenea, un nume musulman folosit mai ales pentru bărbați). În aramaică, „rahat” înseamnă „a alerga”. În ebraică, „rahat” înseamnă „jgheab”.

Design[modificare | modificare sursă]

Orașul are un total de 33 cartiere. Toate, cu excepția unuia dintre cartiere, constau în totalitate din clanuri⁠(d) beduine separate, dar un cartier este cu clanuri mixte. Între fiecare cartier există un ued. Orașul are, de asemenea, o piață, servicii publice și comerciale, parcuri de cartier, spații publice, centre de ocupare a forței de muncă pentru femei, zone de joacă pentru copii și mai multe geamii.[3][4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Population in the Localities 2019” (XLS). Biroul Central de Statistică al Israelului. Accesat în . 
  2. ^ State of Israel. Ministry of Justice, Ministry of Foreign Affairs. List of Issues to be taken up in Connection with the Consideration of Israel's Fourth and Fifth Periodic Reports of Israel (CEDAW/C/ISR/4 and CEDAW/C/ISR/5) Arhivat în , la Wayback Machine.
  3. ^ „Beduinul din Negev” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  4. ^ „A Bedouin welcome”. ynet. Accesat în .