Beduin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Păstor beduin din Siria
Păstor beduin din Siria

Beduinii sunt arabii nomazi care pot fi găsiți în aproape toată centura deșertică a Africii, extinzându-se de la coasta Atlanticului a Saharei, până la Peninsula Sinai și coasta estică a deșertului Arabiei. Uneori, termenul se referă în mod generic la locuitori ai deșertului, indiferent dacă sunt arabi sau nu.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul beduin vine din arabul badawī, care înseamnă "locuitor al deșertului (badiyah)", și este în mod tradițional în contrast cu ḥāḍir, termenul pentru persoanele sedentare,[1] (de asemenea, ḥaḍar(i)). Cuvântul bādiyah (بَادِية) înseamnă “teren vizibil”, în sensul de "câmpie" sau "deșert". Prin urmare, termenul "beduin" înseamnă "cei din bādiyah", "cei din deșert".[2]

Organizare[modificare | modificare sursă]

Beduinii sunt în mod tradițional divizați în triburi înrudite, fiecare condus de un șeic. Cresc turme de cămile, oi și capre, în timp ce călăresc cai, mutându-se în funcție de anotimpuri.

Timp de secole și chiar și la începutul secolului XX, beduinii erau cunoscuți pentru rezistența dură împotriva influenței guvernelor din afară.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pietruschka, Ute (). „Bedouin”. În McAuliffe, Jane Dammen. Encyclopaedia of the Qurʾān. Brill. doi:10.1163/1875-3922_q3_EQSIM_00046. 
  2. ^ Sidebotham, Steven E.; Hense, Martin; Nouwens, Hendrikje M. (). The Red Land: The Illustrated Archaeology of Egypt's Eastern Desert. American University in Cairo Press. p. 257. ISBN 978-977-416-094-3. Accesat în . 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]