Radiație beta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Radiația beta (β) este un tip de radiație, în urma căreia sunt emise particule beta. În dependență de particulele beta emise, radiațiile beta se clasifică în radiații β+ (emisie de pozitroni) și radiații β- (emisie de electroni). Acestea penetrează materialul solid pe o distanță mai mare decât particulele alfa. În cadrul experimentelor, acestea sunt deviate în câmpuri electrice în sens opus deviației radiațiilor alfa. Acest fapt demonstrează că fluxul de particule β emise sunt constituite din electroni.

Radiația β−[modificare | modificare sursă]

În acest tip de radiație, un quarc down ,ce intra în componența unui neutron ,se transformă într-un quarc up (rezultatul fiind transformarea neutronului în proton) și un bosson virtual W- ,acesta din urmă se descompune într-un electron și un antineutrino. Într-un atom, reacția decurge:

.

Un exemplu ar fi:

.

Radiația β+[modificare | modificare sursă]

 :

În acest tip de radiație, un proton este iradiat cu o cuanta de energie, astfel încât este transformat într-un neutron (un quarc up ce intră în alcatuirea protonului se transformă într-un quarc down), și un boson W+ ce se descompune ulterior într-un pozitron și un neutrino. Într-un atom, reacția decurge:

.

Un exemplu ar fi:

.

Reacțiile beta+ au loc doar în nucleele artificial radioactive, unde energia nucleului atomului inițial este mai mică decât energia nucleelor atomilor rezultați. Ele nu au loc spontan în natură, întrucât, pentru a avea loc, ar avea nevoie de o cuanta de energie inițială.

Interacțiunea cu materia[modificare | modificare sursă]

Interacțiunea cu organismele[modificare | modificare sursă]

Atomii radioactivi, emițători de particule beta, precum Sr90, pot cauza diferite forme de cancer.

Utilizări[modificare | modificare sursă]

Radiațiile beta sunt folosite pentru a trata cancerul de ochi sau de oase și sunt folosite și la trasoare. Strontiu-90 este un material întâlnit la producerea particulelor beta, care se folosesc la rândul lor la testarea calității hârtiei.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Fizicianul Ernest Rutherford a descoperit că in timpul dezintegrarii radioactive a unor nuclee radioactive se emit și radiații care sunt deviate in câmp electric sau magnetic. Aceste radiatii sunt alcatuite deci din particule cu sarcina electrică.Ele au fost numite radiatii alfa si radiatii beta.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • I.G. Murgulescu, J. Păun Introducere în chimia fizică vol I,3 Nucleul atomic. Reacții nucleare. Particule elementare Editura Academiei RSR, București 1982
  • V. Malearov Bazele teoriei nucleului atomic (traducere din limba rusă) Editura Tehnică 1961