Provincia Autonomă Bolzano

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Provincia Autonomă Bolzano
Provincia autonoma di Bolzano
Autonome Provinz Bozen
Provinzia autonòma de Balsan
—  Provincie  —
Stemă
Stemă

Țară Italia Italia
Regiune Trentino-Alto Adige

Reședință Bolzano

Guvernare

Suprafață
 - Total 7.400 km²

Populație (2010)
 - Total 510,016 locuitori
 - Densitate 68.9 loc./km² 
Cod poștal 39100, 39010–39059
Indicativ auto BZ
ISO 3166-2 IT-BZ

Map Province of Bolzano.svg


Provincia Autonomă Bolzano numită și Tirolul de Sud (în italiană: Provincia autonoma di Bolzano, Alto Adige (oficial), Sudtirolo (neoficial); în germană: Autonome Provinz Bozen, Südtirol; în ladină: Provinzia autonòma de Balsan) este una din cele 2 provincii ale regiunii autonome Trentino-Tirolul de Sud din Italia.

Ca urmare a Primului Război Mondial o parte relevantă a regiunii Tirol din Austria a fost ocupată de Italia și apoi și anexată. Pentru a amesteca populația, au fost alipite Tirolului de Sud și zone din jurul orașului Trento, zone care formează Trentino, cu vorbitori de italiană. Nordul văilor din jurul orașului Bolzano (în germană: Bozen) au rămas preponderent germane și ladine (în prezent a treia limbă oficială a Tirolului de Sud după germană și italiană este ladina).

După răspândirea fascismului în 1922 a avut loc o politică brutală de înlăturare a elementului german. Tuturor locurilor, chiar și celor mai neînsemnate, li s-au dat nume italiene, și chiar nume de familie au fost traduse.

Cu Tratatul lui Gruber-De Gasperi câștigătorul celui de-al Doilea Război Mondial a decis să dea Tirolul de Sud Italiei, dar în același timp s-au garantat drepturi speciale populației vorbitoare de limbă germană.

Astăzi Tirolul de Sud (Provincia Bozen-Bolzano) se bucură de un mare grad de autonomie, și relațiile cu Tirolul de Nord și de Est - cele două porțiuni ale bătrânului stat reținute de Austria - sunt intense, în special de când Austria a aderat la Uniunea Europeană.

Personalități din provincie[modificare | modificare sursă]

Luptători pentru libertate:

Alții:

Castele[modificare | modificare sursă]

Munți[modificare | modificare sursă]

Subdiviziuni[modificare | modificare sursă]

Tirolul de Sud este divizat în mai multe regiuni administrative/comune (Gemeinden/comuni):

Numele german - numele italian:

Legături externe[modificare | modificare sursă]