Provincia Pordenone

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Provincia di Pordenone
—  Regiune  —
Provincia Pordenone
Provincia Pordenone
Provincia di Pordenone (Italia)
Poziția geografică în Italia
Coordonate: 45°57′00″N 12°41′00″E

ȚarăFlag of Italy.svg Italia
RegiuneFriuli-Venezia Giulia

Cod ISTAT[*]093

ReședințăPordenone
SubdiviziuniCruz[*]

Suprafață
 - Total2.273 km²

Populație (2005)
 - Total300.223 locuitori
 - Densitate126 loc./km²

Fus orarUTC+1
Cod poștal33070
Prefix telefonic0432
ISO 3166-2IT-PN

Prezență online
http://www.provincia.pordenone.it/
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap Modificați la Wikidata

Poziția localității Provincia di Pordenone
Poziția localității Provincia di Pordenone

Pordenone este o provincie în regiunea Friuli-Venezia Giulia în Italia.

Geografie fizică[modificare | modificare sursă]

Este una dintre cele patru provincii din Friuli-Venezia Giulia, situată între provincia mijlocie Udine spre est și Veneto (provincia Belluno, Treviso și Veneția) spre vest. Se învecinează la nord și nord-est cu Carnia, la est, în mijlocul râului Tagliamento, provincia Udine, la vest și sud de Veneto (provincia Belluno, Treviso și Veneția) și Veneto simplu, nu prezintă, în consecință, pe malurile Mării Adriatice, spre deosebire de alte provincii din Friuli-Venezia Giulia. Teritoriul include o parte din Prealpsul Carnic cu Dolomiții Friulieni la nord, o parte deluroasă și o parte din câmpia Friuli (friuliană înaltă și joasă).

Principalele văi montane de pe teritoriul provinciei Pordenone sunt Valcellina, Valle del Vajont, Val d'Arzino, Val Tramontina, Val Colvera, Val Cosa și Val Zemola. Principalele râuri, în plus față de mijlocul ajunge din Tagliamento sunt LIVENZA, The Cellina, Meduna și Noncello, în timp ce principalele lacuri sunt Lacul Barcis, Lago Ravedis, apusurile pe lac. Este important stațiunea balneară climatică Piancavallo.

Istoriс[modificare | modificare sursă]

Deja în 1964, prin Decretul Președintelui Republicii 9 septembrie 1964, nr. 735, un district din Pordenone a fost înființat în provincia Udine.

În 1969 a cedat orașul Forgaria nel Friuli în provincia Udine.

Economie[modificare | modificare sursă]

Principalele industrii din Pordenone sunt Zanussi, care ulterior au devenit Electrolux, Savio, Valcucine, Jacuzzi, Onda Communication, Cimolai, ZML Industries, C-Blade și Pietro Rosa TBM. Industria prelucrării metalelor și a mobilei este foarte înfloritoare. Aceste sectoare sunt bine reprezentate de prezența a trei cartiere industriale importante: cartierul Mobile din Livenza, districtul Componentelor și Termoelectromecanicii și districtul Knife Maniago. Prezența sectorului de subcontractare (mecanică, materiale plastice, textile, lemn, electromecanică) este, de asemenea, semnificativă. Printre structurile aflate în serviciul companiilor se numără:

Camera de Comerț I.A.A. de Pordenone și compania sa specială ConCentro Centrul regional de subcontractare din Friuli-Venezia Giulia, un centru de excelență care sprijină subcontractarea regională.

Infrastructuri și transporturi[modificare | modificare sursă]

Căile Ferate[modificare | modificare sursă]

Linia principală care traversează provincia este Udine-Veneția. Cele mai importante centre, în care sunt situate principalele gări, se află pe această linie a Pordenone, capitala, Sacile și Casarsa della Delizia. Stațiile minore, de-a lungul aceleiași linii, erau prezente în Cusano di Zoppola și Fontanafredda. Celelalte două linii de cale ferată Pordenone sunt conectate la Sacile (linia Sacile-Gemona del Friuli) și la Casarsa (linia Casarsa-Portogruaro). Principalele centre traversate de primul sunt Aviano și Maniago; din cel de-al doilea este San Vito al Tagliamento.

Autostrăzi[modificare | modificare sursă]

Singura autostradă din provincie este portul A28 Portogruaro - Pordenone - Conegliano, care intră în zona Pordenone din orașul metropolit de la Veneția, la intersecția Sesto al Reghena și iese în provincia Treviso după intersecția Sacile Ovest.

Administrație[modificare | modificare sursă]

Provincia Pordenone este împărțită în 50 de municipalități; s-au creat de asemenea următoarele uniuni de municipalități:

  • Uniunea Municipalităților din Frisanco, Tramonti di Sopra și Tramonti di Sotto.

Provincia Pordenone, împreună cu capitalul său făcea parte din legea Consiliului Autonomiilor din Friuli-Venezia Giulia al cărei sediu se afla în Udine.

O comunitate montană a funcționat pe teritoriul provinciei:

  • Comunitatea montană din vestul Friuli cu sediul în Barcis și birourile descentralizate din Meduno și Polcenigo.