Prințesa Estelle, Ducesă de Östergötland

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prințesa Estelle
Ducesă de Östergötland

Prințesa Estelle în 2016
Date personale
Nume la naștereEstelle Silvia Ewa Mary
Născută (12 ani)
Solna, Suedia
PărințiDaniel Westling
Victoria, prințesă a Suediei
Frați și suroriOscar, Duce de Skåne Modificați la Wikidata
Cetățenie Suedia Modificați la Wikidata
ReligieBiserica suedeză[4][1] Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*]
elev Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba suedeză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprinsessan av Sverige[*][[prinsessan av Sverige (title held by female members born in the Swedish Royal Family)|​]][1][2]
ducesă[*] ()[1][3]
Familie nobiliarăCasa de Bernadotte

Prințesa Estelle a Suediei, Ducesă de Östergötland (Estelle Silvia Ewa Mary; n. 23 februarie 2012) este primul copil al Prințesei Moștenitoare Victoria a Suediei și al Prințului Daniel, Duce de Västergötland. Este primul nepot al regelui Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și a doua în linia de succesiune la tronul Suediei. Are un frate mai mic, Prințul Oscar, Duce de Skåne.

Naștere și botez[modificare | modificare sursă]

Estelle cu părinții și nașii ei.

Estelle s-a născut la 04:26 CET la 23 februarie 2012.[5] La naștere a măsurat 51 de cm și a cântărit 3,280 kg.[6] Numele prințesei a fost anunțat la 24 februarie 2012 de bunicul matern, regele Carl XVI Gustaf al Suediei.[7]

Este de așteptat ca într-o zi Prințesa Estelle să devină regină. Ea se alătură astfel altor prințese europene care vor deveni regine: Prințesa Ingrid Alexandra a Norvegiei, Prințesa Elisabeta a Belgiei, Infanta Leonor a Spaniei și Prințesa Catharina-Amalia a Țărilor de Jos.

Este prima femeie din istoria Suediei care s-a născut cu dreptul de a moșteni tronul, drept care nu poate fi luat de nașterea ulterioară a unui moștenitor de sex masculin. Ea este, de asemenea, prima persoană din istoria Suediei care s-a născut drept copil al unei prințese moștenitoare. Cele două prințese suedeze de dinaintea Estellei care la naștere erau pe prima poziție în ordinea succesiunii la tron au fost ambele moștenitoare prezumtive: Cristina, care în cele din urmă a devenit regină și Hedvig Sophia, care a fost înlocuită de un frate mai mic.

Prințesa Estelle a fost botezată la 22 mai 2012 la capela regală din Stockholm, Suedia.[8] Nașii ei sunt: Prințesa Moștenitoare Mary a Danemarcei, Prințul Carl-Philip al Suediei, Prințul Moștenitor Haakon al Norvegiei, Prințul Moștenitor Willem-Alexander al Țărilor de Jos și Anna Westling Söderström, sora tatălui ei.

Educație și rol regal[modificare | modificare sursă]

Ca a doua în linie la tronul suedez, Estelle a fost în atenția publicului de la naștere. La 17 mai 2014, la vârsta de doi ani Estelle a participat la primul ei angajament oficial, care a fost inaugurarea unei poteci de basm, numit în onoarea ei "Poteca Poveștilor a Ducesei Estelle" în Tåkern, Östergötland. A vizitat Castelul Linköping, unde a fost primită de Elisabeth Nilsson, Kristina Zetterström și Ann-Catrine Hjerdt, primarul din Linköping.[9][10]

Estelle a participat la nunta mătușii sale, Prințesa Madeleine, Ducesă de Hälsingland și Gästrikland cu Christopher O'Neill la 8 iunie 2013. De asemenea, a participat la botezul verișoarei ei la 8 iunie 2014. La 13 iunie 2015, Estelle a fost domnișoară de onoare la nunta unchiului ei, Prințul Carl Philip, Duce de Värmland.

La 25 august 2014, Prințesa Estelle a început educația preșcolară la Äventyret Preschool, Stockholm. Școala Äventyret a fost înființată în 1992 și folosește metode de predare în aer liber pentru a-i învăța pe copii despre natură și de a le transmite un sentiment al lumii naturale.[11] Äventyret înseamnă aventură în suedeză.[12]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c Swedish Royal Court - HRH Princess Estelle: Biography (în engleză), accesat în  
 2. ^ Princess Estelle Silvia Ewa Mary, Duchess of Östergötland (în engleză), accesat în  
 3. ^ Estelle Silvia Ewa Mary Bernadotte, Duchess of Östergötland, The Peerage 
 4. ^ https://royalcentral.co.uk/europe/sweden/taking-a-look-back-at-the-christenings-of-princess-estelle-and-prince-oscar-103615/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ „Kronprinsessan och Prins Daniel har fått en dotter” (Press release) (în Swedish). Royal Court of Sweden. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ „Kronprinsessan och Prins Daniel har fått en dotter” (Press release) (în Swedish). Royal Court of Sweden. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ „Princess Estelle Silvia Ewa Mary, Duchess of Östergötland” (Press release). Royal Court of Sweden. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 8. ^ Estelle Silvia Ewa Mary, Swedish Royal Heir, Baptized
 9. ^ „Google-kääntäjä” (în finlandeză). Translate.google.com. Accesat în . 
 10. ^ „Crownprincess Victoria, Prince Daniel and Princess Estelle open Crownprincess Victoria, Prince Daniel and Princess Estelle open Fairytale Path - Monarchy Press Europe”. Dutchphotopress.com. Accesat în . 
 11. ^ „Princess Estelle starts preschool”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 12. ^ „Princess Estelle of Sweden shines on first day of nursery”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Prințesa Estelle, Ducesă de Östergötland la Wikimedia Commons


Regalitatea suedeză
Predecesor:
Victoria,
Prințesă Moștenitoare a Suediei
Linia de succesiune la tronul Suediei
a 2-apoziție
Succesor:
Prințul Oscar
Linia de succesiune la tronul britanic Succesor:
Prințesa Madeleine,
Ducesă de Hälsingland și Gästrikland