Prințesa Ingrid Alexandra a Norvegiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințesa Ingrid Alexandra
Prințesa Ingrid Alexandra cu tatăl ei la 17 mai 2007
Prințesa Ingrid Alexandra cu tatăl ei la 17 mai 2007
Casa regală Casa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Tată Haakon, Prințul Moștenitor al Norvegiei
Mamă Mette-Marit, Prințesă a Norvegiei
Naștere 21 ianuarie 2004 (2004-01-21) (11 ani)
Spitalul Rikshospitalet, Oslo, Norvegia

Prințesa Ingrid Alexandra a Norvegiei s-a născut la 21 ianuarie 2004 ora 9:13am, la Spitalul Rikshospitalet din Oslo. La naștere a cântărit 3,686 grame și a avut 51 de cm lungime.

Naștere[modificare | modificare sursă]

Este primul copil al Prințului Moștenitor Haakon și al doilea copil pentru soția sa, Mette-Marit. Ingrid Alexandra este nepoata regelui Harald al V-lea al Norvegiei și este a doua în linia de succesiune la tronul din Norvegia, după tatăl ei. Are un frate mai mic, Prințul Sverre Magnus al Norvegiei și un frate vitreg mai mare, Marius Borg Høiby.

În 1990 Constituța Norvegiei a fost modificată, schimbându-se succesiunea la tron în sensul că primul copil al monarhului, indiferent de sex, va avea prioritate în linia de succesiune. Din moment ce acest lucru nu s-a făcut retroactiv, primul membru al familiei regale căruia i se aplica este Ingrid Alexandra. Ea va avea prioritate în fața fratelui ei mai mic, însă tatăl său Haakon continuă să aibă prioritate în fața surorii sale mai mari, Prințesa Märtha Louise. Se așteapta ca Ingrid Alexandra să fie a doua regină a Norvegiei, după Margareta.

Ingrid a fost botezată la 17 aprilie 2004. Episcopul Gunnar Stålsett a oficiat slujba în capela Palatului Regal din Oslo. Printre nașii prințesei sunt: regele Harald al V-lea al Norvegiei, Prințul Moștenitor al Danemarcei, Prințesa Moștenitoare a Suediei, Prințul Moștenitor al Spaniei, Prințesa Märtha Louise a Norvegiei și bunica maternă, Marit Tjessem.

La 19 iunie 2010, Prințesa Ingrid Alexandra a fost domnișoară de onoare la nunta nașei ei, Prințesa Moștenitoare Victoria a Suediei.[1]

Educație[modificare | modificare sursă]

Prințesa Ingrid Alexandra a început școala la 20 august 2010, o școală locală de stat, situată în același cartier cu școala urmată de fratele ei vitreg Marius Borg Høiby. Este primul membru al familiei regale care urmează o școală locală.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Prințesa Ingrid Alexandra a Norvegiei
Naștere: 21 ianuarie 2004
Regalitate norvegiană
Predecesor:
Haakon, Prințul Moștenitor al Norvegiei
Linia de succesiune la tronul din Norvegia
poz. 2
Succesor:
Prințul Sverre Magnus
Regalitate britanică
Predecesor:
Prințul Sverre Magnus al Norvegiei
Linia de succesiune la tronul britanic Succesor:
Prințesa Märtha Louise a Norvegiei