Potență (farmacologie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Curbele concentrație-răspuns care ilustrează conceptul de potență. Pentru un răspuns de 0,25 u.a., medicamentul B este mai potent, deoarece generează acest răspuns la o concentrație mai mică. Pentru un răspuns de 0,75 u.a., medicamentul A este mai potent. În acest context, u.a. se referă la „unități arbitrare”.

În farmacologie, potența este o măsură a activității medicamentului exprimată ca acea cantitate necesară pentru a produce un efect de o anumită intensitate.[1] Un medicament foarte puternic activ (de exemplu, fentanil, alprazolam, risperidonă) induce un anumit efect la concentrații scăzute, în timp ce un medicament cu potență mai mică (meperidină, diazepam, ziprasidonă) induce același răspuns (cu intensitate comparabilă) doar la concentrații mai mari. Potența mai mare nu este neapărat corelată cu mai multe efecte secundare.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Neubig, RR; Spedding, M; Kenakin, T; Christopoulos, A; International Union of Pharmacology Committee on Receptor Nomenclature and Drug, Classification (decembrie 2003). „International Union of Pharmacology Committee on Receptor Nomenclature and Drug Classification. XXXVIII. Update on terms and symbols in quantitative pharmacology”. Pharmacological Reviews. 55 (4): 597–606. doi:10.1124/pr.55.4.4. PMID 14657418.