Indice terapeutic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Indicele terapeutic (IT, denumit și factorul de securitate relativ) este un parametru cantitativ care exprimă siguranța administrării unui medicament. Exprimă o comparație dintre cantitatea de compus activ care induce un efect terapeutic (farmacodinamic) și cantitatea din același compus care induce toxicitate acută.[1]

Clasic, considerând un caz în care un anumit medicament este aprobat pentru o anumită indicație, IT se referă la raportul dintre doza de medicament care este capabilă să inducă reacții adverse cu o incidență/severitate incompatibilă cu indicația respectivă (de exemplu, doza toxică pentru 50% dintre subiecți, DT50) și doza de medicament care induce un efect farmacodinamic scontat (de exemplu, doza eficace pentru 50% dintre subiecți, DE50). În etapele de dezvoltare a unui medicament, IT se calculează pe baza nivelelor plasmatice.[2]

Indicele terapeutic se poate calcula conform formulelor (DL - doze letale; DT - doze toxică; DE - doză eficace):

pentru studiile pe animal, și respectiv
pentru studiile pe om

Factorul de securitate cert este raportul dintre doza letală pentru 1% din populație și doza eficace pentru 99% din populație (DL1/DE99).[3]:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Trevor, Anthony; Katzung, Bertram; Masters, Susan; Knuidering-Hall, Marieke (). „Chapter 2: Pharmacodynamics”. Pharmacology Examination & Board Review (ed. 10th). New York: McGraw-Hill Medical. p. 17. ISBN 978-0-07-178924-0. The therapeutic index is the ratio of the TD50 (or LD50) to the ED50, determined from quantal dose-response curves. 
  2. ^ Muller PY, Milton MN (octombrie 2012). „The determination and interpretation of the therapeutic index in drug development”. Nature Reviews. Drug Discovery. 11 (10): 751–61. doi:10.1038/nrd3801. PMID 22935759. 
  3. ^ „FAQs: Dr. Damaj”. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]