Discuție:Post

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Probleme definitie[modificare sursă]

Exista probleme în definitia data postului:
Postul reprezintă abținerea de la mâncărurile și băuturile de frupt pentru un anumit timp, în anumite cazuri însoțită sau înlocuită de abținerea de la alte produse sau practici. Exista diverse motivații pentru a ține post, precum greva de foame politica, pariuri, vanitate, dar principalele motive sunt religioase sau medicinale. Postul, îndeosebi potrivit accepțiunii românești a cuvântului, are un caracter ascetic religios.
1. Greva foamei (pe motive politice sau altele) nu este post (abstinenta nu numai de la alimentele de frupt)
2. Motivele "medicinale" (sau medicale) se numesc "dieta" sau "regim" daca dureaza un timp mai lung. Perioada de 12-18 ore înaintea unei interventii chirurgicale nu este post (interdictie de a mânca, de frupt sau nu!).
În concluzie, ce ar ramâne
Postul reprezintă abținerea de la mâncărurile și băuturile de frupt pentru un anumit timp, în anumite cazuri însoțită sau înlocuită de abținerea de la alte produse sau practici. Exista diverse motivații pentru a ține post, precum pariuri, vanitate, dar principalele motive sunt religioase. Postul, potrivit accepțiunii românești a cuvântului, are un caracter ascetic religios.
Pocor (discuție) 27 februarie 2011 22:58 (EET)[răspunde]

motivatiile postului nu sunt neaparat religioase valugi (discuție) 28 februarie 2011 00:05 (EET)[răspunde]
vezi definitia. Se poate tine post pe motiv de dieta si atat. Daca vrei sa dezvolti un articol cu "postul de motiv religios" poti sa o faci ca un articol separat, dar post in general nu e limitat la religie valugi (discuție) 28 februarie 2011 00:08 (EET)[răspunde]
1. Privind afirmatia "nu poti sa stergi ce au adaugat altii fara motiv." o consider ca nefondata. Nu am sters fara sa dau argumente, am si indicat "Vezi pagina de discutii".
2. Din definitia de la linkul de mai sus reiese ca prin post se întelege în principal "postul religios" si doar în mod figurativ (fig. în care se rabdă de foame.) sau în limbajul familial [(Fam.) Abstinență.] este folosit cu sensul de a nu mânca. Este necesar sa introducem sensul figurat într-un articol enciclopedic ? În limbajul familial "Macara" i se spune cuiva care este înalt, însa aceasta nu înseamna ca în articolul WP "macara" apare semnificatia "persoana înalta".
3. În medicina se folosesc alte cuvinte, încetatenite, pentru a semnifica restrictiile alimentare, de exemplu dieta si regim.
DIÉTĂ, diete, s. f. Regim alimentar special, recomandat în caz de boală, pentru păstrarea sănătății, scăderea greutății corporale etc. [Pr.: di-e-] – Din fr. diète.
REGÍM ~uri n. 5) Totalitate a condițiilor de viață, de lucru etc. a unei persoane; mod de viață. 6) Totalitate a regulilor impuse modului de viață sau de alimentare a unui bolnav. /<fr. régime
3. Orice afirmatie trebuie sustinuta cu argumente. Este mentionat într-un tratat de medicina sau într-un articol medical (nu din "Formula AS") ca exista un post pe motiv medical (fiind folosit cuvântul post, si nu "dieta" sau "regim")? Daca indicati o astfel de referinta, nu am nimic împotriva ca acest articol sa mentina informatia. Daca însa nu aduceti argumente concrete într-un interval rezonabil voi remodifica acel paragraf.
4. Privind însa greva foamei (pentru motive politice sau altele) cred ca numele complet ar trebui sa fie "post pe motiv de ideal politic/social/etc." si nicidecum un simplu "post". Cred ca cei morti în greva foamei s-ar întorce în mormânt daca i-am categorisi ca "morti în timpul postului".
5. Nu ma intereseaza sa fac un articol numit "Post religios" ci ma intereseaza ca informatiile sa fie argumentate. Pocor (discuție) 28 februarie 2011 01:54 (EET)[răspunde]