Sari la conținut

Templul din Luxor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Templul din Luxor

Intrarea sfincșilor.
Clădire
LocLuxor
OrașLuxor  Modificați la WikidataLuxor[1]  Modificați la Wikidata
ȚarăEgipt
Coordonate25°42′00″N 32°38′21″E / 25.7°N 32.639166666667°E ({{PAGENAME}})
Începută1400 î.Hr.

Templul din Luxor este situat în prezent pe teritoriul orașului Luxor de pe malul Nilului, Egipt. El a fost construit în cinstea zeului Amun în perioada Imperiului Nou.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Templul a fost clădit din material de construcție refolosit (spolia). Templul inițal capela a fost ridicată în timpul domniei faraonului Amenhotep III din dinastia a XVIII-a. Faraonul Amenophis III lasă să se clădească în timpul lui sanctuarul situat în partea sudică a templului, sala de coloane urmând să fie construită în timpul domniei faraonului Amenophis IV, când s-a renunțat la cultul lui Amon. Construcția sălii de coloane este continuată sub Tutanchamun și Haremhab.

In timpul lui Ramses II va fi construit coloana cu obeliscul, iar în timpul lui Nektanebos I se realizează curtea cu piloni. Alexandru cel Mare lasă să fie reclădit sanctuarul, astfel că în loc de patru coloane care susțineau acoperișul a fost o construită o capelă. In timpul romanilor templul va fi integrat într-o fortăreață, iar în perioada creștină în interiorul templului se vor construi patru biserici.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

  1. ^ archINFORM, accesat în