Portal:Africa de Sud

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

Portal Africa de Sud

Flag of South Africa
Flag of South Africa
Location on the world map

Africa de Sud (în engleză: Republic of South Africa; în afrikaans: Republiek van Suid-Afrika; în zulu: Riphabliki yase Ningizimu Afrika; în total 11 denumiri oficiale) este o țară așezată la extremitatea sudică a continentului Africa, care are 2798[1][2] de kilometri de coastă maritimă la Oceanul Atlantic și Oceanul Indian.[3] La nord se învecinează cu Namibia, Botswana și Zimbabwe, la est cu Mozambic și Eswatini, în timp ce Lesotho este o țară independentă complet înconjurată de Africa de Sud.[4] Africa de Sud este stat multietnic.

Oamenii moderni locuiesc pe teritoriul Africii de Sud de mai bine de 100.000 de ani. La data sosirii primilor europeni, populația indigenă reflecta valurile de popoare migratoare sosite din diferite părți ale Africii, noii veniți devenind majoritari. Cele mai importante comunități erau xhosa și zulu.

În 1652, la 154 de ani de la descoperirea Capului Bunei Speranțe de către Bartolomeu Diaz, Compania Indiilor Olandeze de Est a înființat un punct de reaprovizionare pe locul a ceea ce urma să devină Cape Town.[5] Cape Town a devenit o colonie britanică în 1806. Colonizarea europeană a luat avânt în anii 1820, când burii (la origine olandezi, francezi și germani) și britanicii au colonizat nord-estul țării. La această dată, au apărut conflicte pentru teritoriu între coloniști și xhosa și zulu.

Descoperirea diamantelor și, mai târziu, a aurului a declanșat conflictul cunoscut sub numele de Primul Război al Burilor, burii și britanicii au luptat pentru controlul minereurilor din Africa de Sud. Deși burii au fost învinși în Al Doilea Război al Burilor, britanicii au acordat o autonomie limitată Africii de Sud în 1910 când a devenit dominion al coroanei. De-a lungul anilor, burii și britanici au instituit segregația rasială, aceasta a fost în cea mai mare parte informală, deși existau unele legi care au fost adoptate pentru a controla circulația populației de culoare.


modificare 

Articol selectat

Campionatul Mondial de Fotbal 2010 a fost 19-a Cupă Mondială FIFA, un turneu internațional de fotbal, care a fost programat să aibă loc între 11 iunie și 11 iulie 2010 în Africa de Sud. Competiția a fost câștigată de Spania, campioana Europei și a doua clasată în ierarhia mondială FIFA. În finală, ibericii au învins Olanda cu 1-0 după prelungiri, prin golul marcat de Andrés Iniesta. A fost primul titlul mondial cucerit de Spania, în timp ce Olanda a pierdut pentru a treia oară o finală, după cele cedate în 1974 și 1978.

Reprezentativa țării gazdă, Africa de Sud, alături de campioana mondială Italia și vicecampioana ediției trecute, Franța, au fost eliminate din faza grupelor. Alte favorite la trofeu, Argentina, Brazilia sau Germania au părăsit turneul în faza eliminatorie.(continuare...)

modificare 

Imagine selectată

Vedere panoramică a orașului Cape Town de pe Muntele Table.

modificare 

Știați că...

modificare 

Biografie selectată

CharlizeTheron

Charlize Theron (nascută 7 august 1975) este o actriță americană originară din Africa de Sud câștigătoare a premiului Oscar.

Theron s-a născut la Benoni în Africa de Sud. Tatăl său, Charles Theron, era proprietarul unei companii de construcții, descendent Huguenoților din Franța. Mama sa, Gerda, este ca origine din Germania și a preluat afacerile soțului său după decesul acestuia.(continuare...)

modificare 

Citate

Harry Schwarz
modificare 

Categorii

modificare 

WikiProiecte


modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii

Curăță memeoria cache

  1. ^ „South African Maritime Safety Authority”. South African Maritime Safety Authority. Accesat în . 
  2. ^ „Coastline”. The World Factbook. CIA. Accesat în . 
  3. ^ „South Africa Fast Facts”. SouthAfrica.info. . Accesat în . 
  4. ^ „Encyclopædia Britannica Online”. Encyclopædia Britannica, Inc. 
  5. ^ „African History Timeline”. West Chester University of Pennsylvania.