Sari la conținut

Plus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Plus (dezambiguizare).
Plus

Semnul plus
 
Codare
În Unicode+ U+002B (PLUS SIGN)
În HTML+ , + , +
Simboluri asemănătoare
Vezi și🞡 U+1F7A1 (THIN GREEK CROSS)

🞢 U+1F7A2 (LIGHT GREEK CROSS)
🞣 U+1F7A3 (MEDIUM GREEK CROSS)
🞤 U+1F7A4 (BOLD GREEK CROSS)
🞥 U+1F7A5 (VERY BOLD GREEK CROSS)
U+271A (HEAVY GREEK CROSS)
🞦 U+1F7A6 (VERY HEAVY GREEK CROSS)

🞧 U+1F7A7 (EXTREMELY HEAVY GREEK CROSS)
Diferă deU+271B (OPEN CENTER CROSS)

U+271D (LATIN CROSS)

U+FB29 (HEBREW LETTER ALTERNATIVE PLUS SIGN)

Semnul plus (+) este un simbol matematic folosit la notarea operației de adunare sau a valorilor pozitive.[1][2][3] Este folosit și în alte sensuri, mai mult sau mai puțin analoage.[1] Cuvântul plus provine din limba latină unde are înțelesul de „mai mult”.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

D54
sau
D55

Deși acum semnele par la fel de familiare ca alfabetul sau cifrele arabe, ele nu au o vechime mare. Semnul hieroglific egiptean pentru adăugare seamănă cu o pereche de picioare care mergeau în direcția în care a fost scris textul. În limba egipteană textul putea fi scris fie de la dreapta la stânga, fie de la stânga la dreapta, iar semnul invers indica scăderea.[4]

Unele dintre primele utilizări ale lui „+” ca semn pentru plus apar în manuscrisele lui Nicole Oresme din secolul al XIV-lea.[5]

La începutul secolului al XV-lea Europa erau utilizat în general litera „P”.[6][7] Simbolul „p̄” (suprabarat, din italiană più, mai mult), a apărut pentru prima dată în compendiul de matematică al lui Luca Pacioli, Summa de arithmetica, geometria, proportioni et proportionalità, publicat la Veneția în 1494.[8]

Semnul „+” este o simplificare a expresiei din latină et.[9]

În tratatul său din 1489 Johannes Widmann se referă la simbolul „+” prin mer germană „das + ist das mer”.[10] În tratat nu a fost folosit pentru adunare, ci pentru a indica surplusul. Prima sa utilizare în sensul modern apare într-o carte de Henricus Grammateus în 1518.[11][12]

Operator matematic[modificare | modificare sursă]

Semnul „+” este un operator binar care indică adunarea, ca în . Poate fi folosit și ca operator unar care lasă operandul neschimbat (+x înseamnă același lucru cu x). Notația se folosește când se dorește sublinierea că numărul este pozitiv (+5) nu negativ (−5).

Semnul plus poate indica și alte operații, în funcție de convențiile matematice în domeniu. Multe structuri algebrice, cum ar fi spațiile vectoriale și inelele matriciale au o anumită operație care se numește sau este echivalentă cu adunarea.[13] Însă este încetățenită folosirea semnului plus pentru a indica numai operațiile comutative.[14]

Simbolul este folosit și în fizică și chimie.

Calificativ[modificare | modificare sursă]

În unele sisteme de evaluare a a cunoștințelor semnul „+” indică o treaptă peste nivelul imediat inferior. De exemplu, B+ este o treaptă deasupra nivelului B, iar A++ două trepte deasupra nivelului A. Sistemul nu se folosește în România.

În matematică[modificare | modificare sursă]

În matematică xa+ înseamnă că x se apropie de a din dreapta,[15] de exemplu, 1/x → +.

Grupe sanguine[modificare | modificare sursă]

Grupele sanguine sunt adesea calificate cu plus sau minus pentru a indica prezența sau absența factorului Rh. De exemplu, „A+” înseamnă în sistemul de grupe sanguine AB0 sânge tip A cu factorul Rh prezent, în timp ce B− înseamnă sânge tip B cu factorul Rh absent.

În informatică[modificare | modificare sursă]

Semnul „+” este folosit în interfețele grafice pentru a indica în arborele de directoare dacă un director este expandat sau nu.

În unele limbaje de programare concatenarea șirurilor de caractere se scrie "a" + "b", rezultatul fiind "ab".

În limbajul C și alte limbaje de programare, două semne plus indică operatorul de incrementare; poziția operatorului înainte sau după variabilă indică dacă din aceasta se citește valoarea nouă sau cea veche. De exemplu, dacă x este egal cu 6, atunci y = x++ crește x la 7, dar setează y la 6, în timp ce y = ++x setează atât x, cât și y la 7. Prin extensie, ++ este uneori folosit cu sensul de îmbunătățire, ca în numele limbajului C++.

Alte utilizări[modificare | modificare sursă]

În fizică semnul „+” indică o sarcină electrică pozitivă. Semnul a fost introdus de Georg Christoph Lichtenberg.

În chimie exponentul „+” este folosit pentru a indica un ion pozitiv, de exemplu NH+
4
.

În șah „+” indică că s-a dat șah.

În telefonie „+” indică locul prefixului telefonic.[16]

Codare[modificare | modificare sursă]

Pe tastaturi „+” se găsește ca atare.

În Unicode codul este U+002B.

În HTML semnul se obține cu + , + , +.

Semn plus alternativ[modificare | modificare sursă]

În unele școli evreiești, în special școlile elementare, pentru semnul plus se întâlnește caracterul „﬩”.[17][18] Justificarea este pentru a evita simbolul „+”, care seamănă cu crucea creștină.[17][18] În Unicode codul acestui simbol este U+FB29 (HEBREW LETTER ALTERNATIVE PLUS SIGN).[19]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c plus” la DEX online
 2. ^ en „List of Arithmetic and Common Math Symbols”. Math Vault (în engleză). . Accesat în . 
 3. ^ en Weisstein, Eric W. „Subtraction”. mathworld.wolfram.com (în engleză). Accesat în . 
 4. ^ en Karpinski, Louis C. (). „Algebraical Developments Among the Egyptians and Babylonians”. The American Mathematical Monthly. 24 (6): 257–265. doi:10.2307/2973180. JSTOR 2973180. MR 1518824. 
 5. ^ en The birth of symbols – Zdena Lustigova, Faculty of Mathematics and Physics Charles University, Prague Arhivat în , la Archive.is
 6. ^ en Ley, Willy (aprilie 1965). „Symbolically Speaking”. For Your Information. Galaxy Science Fiction. pp. 57–67. 
 7. ^ en Stallings, Lynn (mai 2000). „A brief history of algebraic notation”. School Science and Mathematics. Arhivat din original la . Accesat în . 
 8. ^ en Sangster, Alan; Stoner, Greg; McCarthy, Patricia (). „The market for Luca Pacioli's Summa Arithmetica” (PDF). Accounting Historians Journal. 35 (1): 111–134 [p. 115]. doi:10.2308/0148-4184.35.1.111. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 9. ^ en Cajori, Florian (). „Origin and meanings of the signs + and -”. A History of Mathematical Notations, Vol. 1. The Open Court Company, Publishers. 
 10. ^ en "plus". Oxford English Dictionary. Oxford University Press. 2nd ed. 1989.
 11. ^ en Smith, David Eugene (). History of Mathematics. 1. Courier Dover Publications. pp. 258, 330. ISBN 0486204308. 
 12. ^ en Earliest Uses of Various Mathematical Symbols
 13. ^ en „Comprehensive List of Algebra Symbols”. Math Vault (în engleză). . Accesat în . 
 14. ^ en Fraleigh, John B. (). A First Course in Abstract Algebra (ed. 4). United States: Addison-Wesley. p. 52. ISBN 0-201-52821-5. 
 15. ^ en „List of Calculus and Analysis Symbols”. Math Vault (în engleză). . Accesat în . 
 16. ^ en International Telecommunication Union, Recommendation E.123, Notation for national and international telephone numbers, e-mail addresses and Web addresses.
 17. ^ a b en Kaufmann Kohler (). „Cross”. În Cyrus Adler; et al. Jewish Encyclopedia. 
 18. ^ a b en Christian-Jewish Dialogue: Theological Foundations By Peter von der Osten-Sacken (1986 – Fortress Press) ISBN: 0-8006-0771-6 "In Israel the plus sign used in mathematics is represented by a horizontal stroke with a vertical hook instead of the sign otherwise used all over the world, because the latter is reminiscent of a cross." (Page 96)
 19. ^ en Unicode U+FB29 reference page

Legături externe[modificare | modificare sursă]