Planul Kalergi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Richard von Coudenhove-Kalergi

Planul Kalergi (în italiană piano Kalergi) sau Conspirația Coudenhove-Kalergi[1] este o teorie conspirativă de extremă-dreapta[2][3] conform căreia se încearcă amestecarea raselor albe europene cu alte rase prin intermediul imigrației. Aceast plan ar fi fost propus de către politicianul austriac Richard von Coudenhove-Kalergi și promovată în mediile aristocratice europene.[4] Din punctul său de vedere, integrarea diverselor rase în societate este inevitabilă[5]: „Omul viitorului va fi metiș. Rasele și clasele de astăzi vor dispărea treptat[...]”[6]. Teoria este asociată în general cu grupurile și partidele europene, însă a devenit prezentă și în politica nord-americană.[7]

Origine[modificare | modificare sursă]

Scriitorul și neonazistul austriac Gerd Honsik a discutat subiectul în lucrarea sa Kalergi Plan (2005).[8] Ziarul de investigații Linkiesta a descris planul Kalergi drept o farsă care poate fi comparată cu scornirea antisemită a Protocoalelor înțelepților Sionului.[9]

Reacții[modificare | modificare sursă]

Southern Poverty Law Center caracterizează planul Kalergi drept o metodă europeană prin intermediul căreia se promovează teoria genocidului alb pe continent. Naționaliștii îl citează greșit pe Coudenhove-Kalergi cu scopul de a susține că politicile pro-imigrație ale Uniunii Europene constituie un plan subtil dezvoltat în decadele precedente de distrugere a popoarelor albe.[10] Hope Not Hate, o organizație antirasistă, a descris planul drept o conspirație care presupune că Coudenhove-Kalergi a încercat să influențeze politicile europene privitoare la imigrație cu scopul de a crea o „populație lipsită de identitate” care să fie condusă de o elită evreiască.[11]

În romanul său Middle England (2018), autorul Jonathan Coe utilizează planul Kalergi pentru a ironiza conceptul prin intermediul personajului său Peter Stopes.[12]

Extrema dreaptă[modificare | modificare sursă]

Planul Kalergi se regăsește în discursul a diverse mișcări sau grupuri de extremă dreapta precum CasaPound[13] și Terre et Peuple[14] alături de alte idei asemănătoare, i.e. teoria genocidului alb și marea înlocuire.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Sophia GaSton. „OUT OF THE SHADOWS: CONSPIRACY THINKING ON IMMIGRATION” (PDF). Accesat în . 
 2. ^ Jonathon Read. „Letters: Antisocial media turns Leavers into Brexit extremists”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ Jared Holt. „TPUSA Shares Photo with Visual Nod to 'White Genocide' Conspiracy Theory”. Accesat în . 
 4. ^ DANIEL MORITZ-RABSON. „ORGANIZATION CANDACE OWENS REPRESENTS SHARES, THEN DELETES, PHOTO INADVERTENTLY PROMOTING WHITE GENOCIDE CONSPIRACY DAYS AFTER HER TESTIMONY”. Accesat în . 
 5. ^ Jared Holt. „TPUSA Shares Photo with Visual Nod to 'White Genocide' Conspiracy Theory”. Accesat în . 
 6. ^ Lisa Simone Kingstone (). Fading Out Black and White: Racial Ambiguity in American Culture. Rowman & Littlefield. p. 10. 
 7. ^ Angelo Attanasio. „Qué es el "plan de Kalergi", la teoría conspirativa que usan los partidos de ultraderecha contra la Unión Europea”. Accesat în . 
 8. ^ „Che cos'è – o sarebbe – il "Piano Kalergi". Accesat în . 
 9. ^ „Cos'è il piano Kalergi, la bufala dei migranti che uccideranno gli europei”. Accesat în . 
 10. ^ „Day of the trope: White nationalist memes thrive on Reddit's r/The_Donald”. Accesat în . 
 11. ^ „EXPOSED: FOR BRITAIN AND THE "WHITE GENOCIDE" CONSPIRACY THEORY”. Accesat în . 
 12. ^ Sam Leith. „Middle England by Jonathan Coe review – a bittersweet Brexit novel”. Accesat în . 
 13. ^ Caterina Froio, Pietro Castelli Gattinara, Giorgia Bulli, Matteo Albanese (). CasaPound Italia: Contemporary Extreme-Right Politics. Routledge. 
 14. ^ Terre et Peuple Site. „LE PLAN KALERGI : NOTRE RÉALITÉ D'AUJOURDHUI”. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Amodeo, Clara (September 28, 2015). "Cos'è il piano Kalergi, la bufala dei migranti che uccideranno gli europei". Linkiesta.
 • "Che cos'è – o sarebbe – il "Piano Kalergi"" [What is - or would be - the "Kalergi Plan"]. Il Post.
 • Attanasio, Angelo (October 22, 2018). "Qué es el "plan de Kalergi", la teoría conspirativa que usan los partidos de ultraderecha contra la Unión Europea". BBC Mundo.

Vezi și[modificare | modificare sursă]