Pierre Vaillant

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Adevărata goeletă Speranța pe care au fost turnate serialele Doi ani de vacanță și Toate pînzele sus! în anii 1974-76, sub comanda căpitanilor Marin Deboveanu și Gheorghe Florea.

Pierre Vaillant este unul din personajele romanului Toate pânzele sus! de Radu Tudoran care nu apare niciodată în acțiunea din timpul real al desfășurării romanului, ci doar în aminitirile lui Anton Lupan.

Rolul personajului[modificare | modificare sursă]

În timpul studiilor de inginerie civilă din Franța, Anton Lupan se împrietenește cu bretonul Pierre Vaillant, care era originar din localitatea bretonă Saint Malo, unde se desfășoară o bună parte a trecutului acțiunii romanului. În vacanțele din timpul studiilor universitare, pe care le petreceau la Saint Malo, cei doi prieteni studiau pe viu cum constructorii de nave bretoni ai anilor 1850 - 1860 realizau nave din lemn cu pânze.

După terminarea studiilor de inginerie, Pierre și Anton cumpără o goeletă, pe care o denumesc L'Esperance cu scopul declarat de a explora Țara de Foc, pentru a reface drumul celebrei Beagle⁠(en), cu care Charles Darwin explorase sudul Patagoniei. Conexiunea afectivă a celor doi tineri ingineri cu explorarea lui Darwin era bunicul matern a lui Pierre, care fusese timonierul șef al expediției lui Darwin.

Această goeletă, redenumită L'Esperance, fusese o navă solidă, cu corpul confecționat din lemn de stejar, construită în anii 1850 la unul din șantierele navale din Saint-Malo (sau Saint Malo, dar Sant-Maloù în bretonă) din Bretania. După o carieră de circa 25 - 30 ani, goeleta fusese achiziționată de Anton Lupan și prietenul său breton, Pierre Vaillant, cu scopul declarat de a explora Țara de Foc. După recondiționarea vasului, cei doi prieteni decid să facă câteva croaziere de-a lungul Mării Mediterane pentru a strânge bani în vederea finanțării lungii călătorii peste Oceanul Atlantic.

Din motive organizatorice, Lupan și Vaillant se despart temporar, Vaillant rămânând cu goeleta și echipajul acesteia, după care Anton Lupan le pierde urma. După ani de zile de căutări și speranțe, în 1878, aflat în România, Anton Lupan descoperă epava goeletei L'Esperance eșuată pe o plajă părăsită din apropierea farului din Sulina.

Ulterior, Anton Lupan ansamblează un echipaj românesc, recondiționează epava navei, a cărei corp rămăsese în condiție excelentă și pornește a realiza expediția propusă de cei doi cu ani în urmă.

Apariție în film[modificare | modificare sursă]

În serialul de televiziune Toate pînzele sus (1976), rolul lui Pierre Vaillant a fost interpretat de Ion Dichiseanu.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Romanul Toate pânzele sus!, Editura Tineretului, București, edițiile din 1954, 1957, 1962, 1964 și 1967

Legături externe[modificare | modificare sursă]