Pierre-Nicolas Brisset

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pierre-Nicolas Brisset
Date personale
Născut[3] Modificați la Wikidata
Paris, Primul Imperiu Francez Modificați la Wikidata
Decedat (79 de ani)[3] Modificați la Wikidata
Paris, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța[4] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiParis ()[5] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiAcademia Franceză din Roma[1]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruHenri Gervex[*][[Henri Gervex (pictor francez)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăacademism  Modificați la Wikidata
PremiiPrix de Rome ()
Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*] ()[2]  Modificați la Wikidata

Pierre-Nicolas Brisset (n. , Paris, Primul Imperiu Francez – d. , Paris, Franța) a fost un pictor și muralist francez în stil academic. Este cunoscut mai ales pentru scenele sale mitologice, istorice și religioase, dar și pentru peisaje și portrete pictate.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tatăl său era producător de prese pentru tipar. La vârsta de optsprezece ani, a fost ucenic în atelierul lui Louis-Charles-Auguste Couder⁠(d) și mai târziu a studiat cu François-Édouard Picot. [6] În acest timp, a studiat și la École nationale supérieure des beaux-arts . O călătorie în Italia în 1835 l-a inspirat să picteze o serie de lucrări pe subiecte istorice, monumente și ruine, în special Ponte Nomentano⁠(d) de pe râul Aniene⁠(d).

În 1840, a primit Prix de Rome în pictură pentru reprezentarea lui Gaius Gracchus convocat în fața Senatului. [7] Din 1841 până în 1845, a locuit la Vila Medici din Roma. Pe când se afla acolo, a pictat „Sfântul Laurențiu arătând comorile bisericii”, care s-a bucurat de un mare succes când a fost expus la Salon⁠(d) și Palais des Beaux-Arts de Lille.

Din 1846 până în 1853, l-a ajutat pe Picot să picteze fresce la Biserica Saint-Vincent-de-Paul⁠(d), unul dintre cele mai mari proiecte de construcție din timpul regelui Ludovic Filip. De-a lungul anilor, a creat mai multe picturi murale proprii la Biserica La Sainte-Trinité⁠(d)[8] și în Capela Fecioarei din Bazilica Sainte-Clotilde⁠(d), precum și la bisericile Saint-Augustin⁠(d) și Saint-Roch⁠(d).[7]

În 1862, a contribuit la proiectarea unei bancnote de 100 de franci pentru Banca Franței. A folosit tehnologii noi, concepute pentru a preveni realizarea de falsuri, și a fost folosită până în 1923. Șase ani mai târziu, a fost numit Cavaler în Legiunea de Onoare.[9]

În 1879, a participat la decorarea Grand Théâtre de Genève⁠(d), dar cea mai mare parte a lucrării sale de acolo a fost distrusă de incendiu în 1951. Unele dintre desenele sale pot fi încă văzute la Hôtel de la Païva⁠(d) și la Hôtel Matignon.[7] În 1883, a luat parte la pregătirile pentru restaurarea frescelor de la Fontainbleau.[6] A fost și profesor privat de artă. Cel mai cunoscut elev al său a fost Henri Gervex⁠(d).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ AGORHA, accesat în  
  2. ^ Baza de date Léonore 
  3. ^ a b c d Pierre Nicolas Brisset, Brisset, Pierre Nicolas[*][[Brisset, Pierre Nicolas (encyclopedia article)|​]] 
  4. ^ RKDartists, accesat în  
  5. ^ RKDartists, accesat în  
  6. ^ a b Biographical notes @ the Galerie la Nouvelles Athènes.
  7. ^ a b c Biographical notes (2) @ the Galerie la Nouvelle Athènes.
  8. ^ Sainte-Trinité @ Patrimoine Histoire.
  9. ^ Dossier @ the Base Léonore.

Legături externe[modificare | modificare sursă]