Pierre-Louis Lions

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pierre-Louis Lions
Pierre-Louis Lions par Philippe Binant.jpg
Pierre-Louis Lions în 2005
Date personale
Născut (65 de ani)
Grasse, Franța
Părinți Jacques-Louis Lions[*][[Jacques-Louis Lions (matematician francez)|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
Activitate
Alma materÉcole normale supérieure
OrganizațieCollège de France[1]  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentruecuații cu derivate parțiale
PremiiPremiul IBM (1987)
Premiul Philip Morris (1991)
Medalia Fields (1994)

Pierre-Louis Lions (n. 11 august 1956, Grasse) este un matematician francez specializat în ecuații cu derivate parțiale, laureat cu Medalia Fields în anul 1994.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în 1956 în Grasse, un oraș pe Coasta de Azur. Tatăl său, Jacques-Louis Lions, era un matematician cunoscut.[2] În anul 1975 a fost admis la Școala Normală Superioară din Paris, în aceeași promoție ca Jean-Christophe Yoccoz. În anul 1979 și-a susținut teza de doctorat în teoria probabilităților sub conducerea lui Haim Brézis, apoi a devenit cercător la Centrul Național Francez de Cercetări Științifice.[3] Din 1981 până în 2003 a fost profesor universitar la Universitatea Paris-Dauphine. În momentul respectiv a condus, printre altele, teza de doctorat lui Cédric Villani.

Din 1992 este și profesor de matematică aplicată la École polytechnique. În 2002 i-a fost atribuită catedra „Ecuații cu derivate parțiale și aplicații” la Collège de France. Este cunoscut de studenții sub porecla „PLL”.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

A lucrat despre întregul domeniu ecuațiilor neliniare cu derivate parțiale (EDP neliniare). Cu Michael G. Crandall a introdus conceptul de „solutie de vâscozitate” a EDP neliniare.[3] A lucrat și despre ecuații cinetice, în special ecuația lui Boltzmann, la care i-a dat pentru prima dată o soluție completă cu dovadă, și s-a interesat la problemele de calcul variațional.[3] Pentru cercetările sale a primit în 1994 cea mai înaltă distincție în matematică, Medalia Fields. În 2014 a fost distins cu Legiunea de onoare în gradul de comandor.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lista profesorilor de la Collège de France (PDF) 
  2. ^ Isabelle Bellin. „Pierre-Louis Lions : Grand Prix Inria” (în franceză). INRIA. 
  3. ^ a b c J. J. O'Connor și E. F. Robertson. „Pierre-Louis Lions” (în engleză). Școala de Matematica și Statistică din Universitatea Saint Andrews, Scoția. 
  4. ^ „Remise du grade de commandeur de la Légion d'honneur à Pierre-Louis Lions” (în franceză). Ministerul al Învățământului Superior și a Cercetării. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]