Petrunea, Glodeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Petrunea
—  Comună  —
Petrunea is located in Moldova
Petrunea
Petrunea
Petrunea (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: Coordonate: 47°44′51″N 27°34′E / 47.74750°N 27.567°E / 47.74750; 27.56747°44′51″N 27°34′E / 47.74750°N 27.567°E / 47.74750; 27.567

Țară  Republica Moldova
Raion Glodeni
Atestare documentară 1920

Guvernare
 - Primar Iurie Nastas (PDM[1], 2015)

Altitudine 167 m.d.m.
Altitudine maximă 126 m.d.m.
Altitudine minimă 28 m.d.m.

Populație
 - Total 2900 locuitori

Cod poștal 4929

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Petrunea este o localitate-centru de comună în Raionul Glodeni, Republica Moldova.

Teritoriul și poziția fizico-geografică[modificare | modificare sursă]

Este o localitate din raionul Glodeni. Este situată în apropierea orașului Glodeni la o distanta de 5 km. Petrunea este localizata în apropiere de centrul geografic al continentului Europa. Localitatea ocupă o suprafață de 22 km2, deținând în această privință locul 17 din cele 32 localități ale raionului Glodeni. Teritoriul ei este egal aproximativ cu cel al localității Fundurii Noi.

Se învecinează la vest cu Limbenii Vechi și Limbenii Noi, la nord cu orașul Glodeni ți la sud-est cu Iabloana.

Vezi poziția satului pe hartă.

Petrunea este situată la distanțe aproximativ egale față de Ecuator și printre cele de Polul Nord, în zona climatică temperată. Această poziție determină caracterul climei, cu alternarea celor patru anotimpuri și ritmicitatea corespunzătoare a unor activități umane. La rândul său clima condiționează formarea zonelor naturale de silvostepă și stepă. Pornind de la poziția satului fata de Meridianul Zero, ora oficială este cu două ore mai timpurie decât ora de Greenwich. De exemplu când la Petrunea este ora 24 fix, la Londra este 22 fix. În același fus cu Petrunea orar se află: Romania, Ucraina, Belarus, Finlanda, Bulgaria, Grecia și alte țări. Poziția geografică a satului Petrunea față de marile unități geografice se caracterizează prin localizarea în sud-vestul Câmpiei Moldovei de Nord în apropiere relativă de Marea Neagră și de Munții Carpați, care influențează semnificativ natura teritoriului. Munții Carpați modifică într-o anumită măsură deplasarea și caracterul maselor de aer dinspre vest și nord-vest și determină creșterea cantității de precipitații atmosferice.

Deschiderea Câmpiei Europei de Est determină pătrunderea liberă a maselor de aer cald dinspre sud iar dinspre nord a aerului arctic rece. Îndepărtarea de oceanul Atlantic la aproximativ 2.000-2.800 km determină o influență oceanică mai redusă decât în Europa de Vest. De pe Atlantic vin mase de aer oceanic umed, iar de pe Marea Mediterană, aer cald și umed.

O particularitate a poziției constă în faptul că Petrunea se află la contactul a trei zone geografice, central-europeană cu păduri de foioase, eurasiatică de stepă și silvostepă și mediteraneană de vegetație xerofită cu frunză aspră. Această circumstanță determină diversitatea lumii organice și a solurilor. Situarea Petrunei în bazinul Mării Negre are un rol important atât pentru evoluția naturii, cât și pentru dezvoltarea economica a satului. Astfel, poziția geografică determină particularitățile climei, vegetației, lumii animale și ale solului.

Fauna[modificare | modificare sursă]

Fauna este adaptată aceste zone vietuesc:

Păsări[modificare | modificare sursă]

Insecte[modificare | modificare sursă]

Alte animale[modificare | modificare sursă]

Relieful[modificare | modificare sursă]

Petrunea este plasată pe Câmpia Prutului de Mijloc. Alunecările de teren ocupă suprafețe considerabile, afectând intensiv terenurile agricole, construcțiile din localitate și căile de transport. Relieful este reprezentat de diverse unități de relief, care influențează esențial componentele naturii și activitatea umană.

Procesele exogene[modificare | modificare sursă]

Pe teritoriul actual al satului, un rol deosebit în formarea reliefului revine proceselor erozionale și gravitaționale. Procesele erozionale sînt condiționate de caracterul torențial al ploilor în timpul sezoanelor ploioase și a topirii bruste a zăpezii în timpul primăverii. Eroziunea determină formarea revenelor și a ripelor ele ocupînd teritorii însemnate. Procesele gravitaționale sînt determinate de prezența unor vai cu versanți din anumite proprietăți. Cele mai reprezentative procese gravitaționale pe teritoriul satului sînt alunecările de teren. Alunecările de teren se dezvolta pe versanții cu o inclinare mai mare de 4-5 grade. Un factor important ce contribuie la declanșarea alunecărilor de teren sînt apele subterane. Alunecările de teren se manifestă în partea de sud-est a satului și în sud vest. Alunecările de pămînt produc mari pagube agriculturii și economiei satului.

Procesele Endogene[modificare | modificare sursă]

Procesele endogene pe teritoriul satului sunt determinate în primul rând de alunecările de teren. Petrunea este situată în apropierea Orogenului Carpatic, unitate structurală mobilă, supusă unor mișcări tectonice intense. Aceste mișcări provoacă cutremure de pământ care își au focarul în Munții Carpați, în județul Vrancea din România. Cutremurele sunt datorate tensiunii care apare în procesul de scufundare a marginii Platformei Europei de Est sub orogenul Carpatic. Teritoriul Petrunei se află într-o zonă în care sînt posibile seisme puternice, cu o intensitate de până la 8 grade, conform unei scări de 12 grade. Cutremurele de pamânt, alături de alți factori, determină activarea alunecărilor de teren și a altor procese de modelare.

Unitățile structurale ale satului[modificare | modificare sursă]

Unitățile structurale sînt parți ale scoartei terestre cu o alcatuire și o evoluție respectiv omogenă. Pe teritoriul satului se deosebeste un singur tip de unități structurale și anume cel de platforma. Aceasta platformă inregistrează mișcări lente de coborîre sau de ridicare. Lor le este caracteristic un relief de cîmpie și podisuri. Teritoriul localității cuprinde Platforma Moldovenească. Iar Platforma Moldoveneasca la rîndul său face parte din Scutul Cristalin Ucrainean ce ocupă o fisie îngustă în partea de nord-est, fiind delimitat de Platforma Moldovenească printr-o fractură tectonică a Nistrului. Scutul s-a format în cele mai vechi ere geologice : arhaică și proterozoică.

Factorii de formare a climei[modificare | modificare sursă]

Clima se formează sub influența mai multorul factori grupați în 3 categorii : radiativi, dinamici și fizico-geografici. Acestia mai sînt numiți factori climatogeni.

Factorii radiativi sînt determinați în formarea climei, reprezentînd diferite fluxuri de radiație solară. Cantitatea radiației solare recepționate de suprafața terestră depinde de poziția pămintului în mișcare de revoluție, de latitudinea geografică, de specificul suprafeței terestre. În funcție de latitudinea geografică, pe teritoriul satului constatăm o anumită diferențiere a cantității anuale a radiației solare, intrucit se modifică unghiul de incidența a razelor solare.

Factorii dinamici reprezintă circulația aerului în atmosferă, care asigură transportul de căldură și, în cinsecință, determină starea vremii și particularitățile climei. Pentru regiunea climatica în care este Petrunea, circulația generală a atmosferei se caracterizeaza prin predominarea vînturilor nord-vestice și vestice. O frecventă mai mică au vinturile din celelante direcții. Pe teritoriul satului pătrund 5 tipuri de mase de aer, iar circulația acestora are un caracter sezonier. În perioada caldă a anului, dinspre nord-vestul oceanului Atlantic se deplasează spre est mase de aer temperat-maritim. Vara aceste mase determină o vreme mai răcoroasă și precipitații, deseori sub forma de averse. Aerul tropical-maritim venit dinspre Oceanul Atlantic și Marea Mediterana aduce vreme caldă și umedă. Din direcția estică pătrund mase de aer temperat-continental, care conditionează o vreme uscată, vara-călduroasă, iar iarna-foarte rece. În sezonul cald uneori pătrund din nordul Africii sau dinspre Asia de Vest mase de aer tropical-continental, provocînd o vreme foarte călduroasa și secetoasă. În perioada rece a anului, dinspre nord și nord-est se produc invazii de aer arctic, foarte rece și uscat.

Factorii fizico-geografici Îndepărtarea de ocean a teritoriului satului determină caracterul continental al climei, manifestă printr-o cantitate de precipitații mai redusa, o amplitudine anuală medie mai mare a temperaturii anuale. Vecinatatea Marii Negre are o influență mică asupra climei, intrucit este o mare de tip intraconental. Doar în sezonul rece deasupra marii se stabilește o presiune atmosferică scăzută, care regenerează ciclonii mediteranieeni ce aduc vreme umedă și blindă. Vara însă influența marii se simte doar asupra unei fisii înguste de-a lungul satului. Influența reliefului asupra climei se manifestă în plan regional și local. Astfel, localizarea Petrunei în sud-vestul Cimpiei Europei de Est determină deschiderea către masele de aer arctic rece dinspre nord și temperat-continental uscat dinspre est. Impactul local al reliefului se manifestă prin diferențierea unor elemente meteorologice în functie de particularitățile reliefului.

Vegetația, indeosebi masivele silvice are un impact local asupra climei prin reducerea amplitudinilor temperaturii anului, creșterea umidității și a precipitațiilor, micșorarea vitezei vîntului s.a. În perioada contemporană o influnță insemnată asupra climei o exercită omul. Activitățile industriale, transporturile, prin amisia în cantități mari a dioxidului de carbon și a altor gaze, defrișarile masive s.a. contribuie la încalzirea globală și a climei. Desecarile duc la modificarea climei pe plan regional.

Social[modificare | modificare sursă]

Populația satului Petrunea este de circa 3000 persoane. Mișcările demografice și migratorii au influențat considerabil structura de vârstă a populației. Se înregistrează o tendință stabilă de îmbătrânire cauzată de scăderea ratei creșterii naturale datorită înrăutățirii situației social-economice în sat și nivelului scăzut de trai al familiilor.

Sistemul de învățământ din Petrunea este prezentat de 1 instituții preșcolare cu o capacitate de 300 locuri, la moment încadrează 140 preșcolari, ceea ce constituie 56% din contingentul respectiv de vârstă; 1 liceu, în present studiaza 380 elevi. În sistemul satesc de învățământ activează 40 pedagogi.

Personalități[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lista primarilor aleși în cadrul Alegerilor Locale Generale din 14 iunie 2015”. Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova. 2015. http://www.cec.md/index.php?pag=page&id=1587&l=ro. Accesat la 15 aprilie 2016.