Paul Sava

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

PAUL SAVA - activitate literară-volumul de poezii -LACRIMI USCATE-

publicat în 1998-la editura 100+1 GRAMAR

(volum ce mai conține proză și aforisme)

-------------------------------------------------------------

Paul Sava

Actorul Paul Sava în videoclipul „În tren”
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Mărășești, România Modificați la Wikidata
Decedat (73 de ani) Modificați la Wikidata
Paris, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie România
Ocupațieactor de teatru
regizor de teatru
actor de film
actor de voce
Activitate
Ani de activitate1949 – 1974
Debutpiesa Cumpăna de Lucia Demetrius

Paul Sava (n. , Mărășești, Vrancea, România – d. , Paris, Franța) a fost un actor și regizor de teatru și actor de film român. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Directorul nostru (1955), Pasărea furtunii (1957), De-aș fi... Harap Alb (1965), Amprenta (1967) și Facerea lumii (1971)[1].

Biografie[modificare | modificare sursă]

La 22 ianuarie 1922, în orașelul Mărășești din județul Vrancea s-a născut Paul Sava, care va deveni actor de teatru, actor de voce și de film. După primii ani de școală petrecuți la Focșani, familia se stabilește în 1933 la București el continuând studiile la Liceul Gheorghe Șincai. În 1941 se înscrie la facultatea de matematică iar în 1943 la o școală militară, iar la terminarea războiului este ofițer activ. După terminarea războiului încearcă să reia studiile universitare dar pecetluit de noul regim, toate încercările sale sunt în zadar. Reușește să obțină un loc la Teatrul Nostru dar aflându-se că a fost ofițer activ, i se desface contractul de muncă. În 1947 este angajat de Lucia Sturza Bulandra definitiv, la Tetrul Municipal, devenit mai târziu Teatrul Bulandra.

Debutul ca actor l-a făcut în anul 1949 cu piesa Cumpăna de Lucia Demetrius, pe scena teatrului Bulandra din București. În același an, a fost distribuit în piesa Mic-pitic, inimă de voinic de Sergiu Milorian, urmând o serie de alte piese ale dramaturgilor Boris Cirskov, Lope de Vega, Paul Everac și Konstantin Andreevici Treniov.

În anul 1955 a debutat pe marele ecran în filmul de comedeie satirică a lui Jean Georgescu, Directorul nostru alături de Birlic, Giugaru și H. Nicolaide, după care au urmat filme din diferite genuri de la dramă la filme muzicale sau filme de basm (De-aș fi... Harap Alb).

Pentru scena Teatrului Național din București a regizat spectacolele Căsuța de la marginea orașului de Aleksei Arbuzov în 1957 și Festivalul Eminescu.
De asemenea a apărut în montajul literar-muzical Farmecul unui vals de Oscar Straus la Teatrul de Operetă din București.

Talent multilateral, Paul Sava a fost foarte activ ca actor de voce, participând la Teatrul Național Radiofonic la înregistrarea a multor piese de teatru radiofonic, printre care Triumful talentului de I.L. Caragiale, urmând remarcabila piesă Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare, comedia Familia Perrichon de Eugene Labiche, Barberine de Alfred de Musset și Îndrăgostiții de Carlo Goldoni.

Binecunoscut este schetch-ul „În tren”, interpretat cu Toma Caragiu.

După unele surse, datorită cenzurii nemaiputând exercita profesia de actor, în 1975 Paul Sava se pensionează iar în 1981 emigrează în Franța, stabilindu-se împreună cu familia lîngă Paris, la Poissy.

Paul Sava a decedat la 16 octombrie 1995, la Paris.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Actor de teatru[modificare | modificare sursă]

Actor de film[modificare | modificare sursă]

Regizor de teatru[modificare | modificare sursă]

la Teatrul National din București a pus în scenă:

Teatru la microfon[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Paul Sava la Wikimedia Commons