Paul Neagu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Paul Neagu
Date personale
Născut22 februarie 1938
București, România
Decedat16 iunie 2004, (66 de ani)
Londra, Anglia
Naționalitate România
CetățenieRegatul Unit Regatul Unit
Ocupațieartist
sculptor
pictor
performance artist[*][[performance artist (person who practices performance art (not to be confused with performing arts))|​]]
desenator[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiEdinburgh ()[1]
Londra[1] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpictură, sculptură, poezie
StudiiUniversitatea Națională de Arte București
Opere importanteCrucea Secolului, monumentul Martirilor Revoluției din Timișoara

Paul Neagu (n. 22 februarie 1938, București – d. 16 iunie 2004, Londra) a fost un artist plastic, pictor, desenator, grafician, sculptor, poet, profesor de artă român - englez. A fost deseori numit cel mai important artist plastic român de la Constantin Brâncuși încoace.[necesită citare]

Sculpturile, picturile, desenele și documentarea performanțelor sale se afla în numeroase colecții publice, ca de ex. British Museum, Galeria Tate, V & A și Galeria Naționala de Artă Modernă a Scoției, Muzeul de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă Timișoara.

A expus și performat in multe țări folosind o mare varietate de modalități și materiale, a creat de la desene de dimensiuni relativ mici pina la sculpturi monumentale din oțel inoxidabil.

PAUL NEAGU: sculptor, pictor, grafician, desenator, pedagog, eseist, poet. S-a născut la 22 februarie 1938 la București. Copilăria și studiile liceale, în Timișoara. În 1965 a absolvit Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București. Prima expoziție personală, la Galeria „Amfora” din capitală. În 1969 se stabilește în Marea Britanie de unde, după 1989, revine periodic în România. Grav bolnav, moare la Londra la 16 iunie 2004 și, la dorința sa, este înmormântat în țară, la Timișoara.

A avut numeroase expoziții personale și de grup în Marea Britanie, Germania, Elveția, Irlanda, Franța, Austria, Ungaria, Slovenia, Grecia, România, Statele Unite, Canada, Japonia, China. I s-au acordat premiul „Tony Cobbeld” (1976), premiul Consiliului Artelor, din Marea Britanie (1973 și 1978) și a fost decorat de Guvernul Japoniei (1996). A fost bursier al Arts Council (U.K. - 1975) și al The Pollock-Krasner Foundation (U.S.A. – 1990, 1991 și 2004). A predat la Chelsea School of Art (1975 - 1981), la Royal College of Art (1976 - 1986) și la Universitatea „Concordia” din Montreal, Canada (1982 - 1983). Lucrările sale se găsesc în muzee sau colecții din Marea Britanie (Tate Britain, Victoria and Albert Museum, Scottish National Gallery – Edinburgh, Arts Council, The Henry Moore Foundation, Goodwood etc), Germania, Elveția, Canada, Statele Unite (Philadelphia Museum of Art, Chicago Art Institute), Japonia (Fukuoka Museum, Toshigi Museum), România (Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Banatului etc). Lucrări monumentale în Marea Britanie, România (București și Timișoara), China (Guilin).

PAUL NEAGU – considerat de critică „un inovator, aflat pe filiația Brâncuși, Malevici, Gabo, mereu în căutare de noi forme de expresie și de noi concepții despre artă. Există la el o nerăbdare, o voință de acțiune și de afirmare, un spirit de aventură care îi deschide calea către toate cutezanțele: de la cele ale sculpturilor comestibile, ale sculpturilor palpabile, ale ciclurilor ANTHROPOCOSMOS și HYPHEN, până la cel cu aspirații cosmice, al STELELOR...” (Dicționar de Artă Contemporană).

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Amintind de personalitățile renascentististe, arta lui Paul Neagu sfideaza clasificările, fiind capabil să producă o "artă totală" ce sintetizează cunoștințe din cele mai diverse domenii: filosofie, lingvistică, fizică cuantică, arhitectură.

Printre contribuțiile sale monumentale se află "Crucea Secolului" din Piața Charles de Gaulle și "Crucificarea", monumentul Martirilor Revoluției, amplasat in centrul Timișoarei, in fața catedralei ortodoxe.

Este cunoscut in special pentru seriile de lucrări:

  • Hyphens (cratima),
  • Starheads (cap de stea),
  • Cells (celule) și
  • Impulses and Vectors (impulsuri și vectori)
  • pentru Grupul(fictiv) de artă generativă "Generative Arts Group".

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b RKDartists, accesat în