Paul Ciuci

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Paul Ciuci
Paul Ciuci (nov 2013).JPG
Date personale
Nume la nașterePaul Ciuci
NăscutRomânia (65 de ani)
Campia Turzii, România
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
OcupațieMuzician, solist vocal, compozitor
Activitate
OrigineCâmpia Turzii,  România
Gen muzicalpop rock, blues rock,
Instrument(e)Vocal, chitară solo
Interpretare cuCompact
(între 1978-1988 și 1995-prezent)

Paul Ciuci, ortografiat uneori Paul Csucsi[1] (n. 12 iulie 1956, Câmpia Turzii, România) este un muzician român, vocalist, chitarist, și compozitor al formației Compact (1978-1988 și 1995-prezent, a nu se confunda cu Compact B, respectiv cu Compact C), care a activat și la formațiile Telegraf din Turda, în anii timpurii 1970, respectiv la trupa Sfinx Experience, în perioada 1991-1995.[2]

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Copilărie[modificare | modificare sursă]

Paul Ciuci a început să cânte la 9 ani, când a primit în dar de la mama sa o chitară. A învățat să cânte singur, după Metoda de chitară de Maria Boeru. Nu a fost ușor, dar efortul a meritat căci Paul a devenit unul dintre cei mai buni chitariști din România.

Trupa Telegraf[modificare | modificare sursă]

Și-a început cariera muzicală în anii 1970, formând împreună cu prietenul său din copilarie, bateristul Aurel Vasilescu, cunoscut ca Leluț, trupa muzicală Telegraf din Câmpia Turzii, formație cu care au câștigat, în acea perioadă, numeroase premii în țară.

Remarcați la Cântarea României[modificare | modificare sursă]

La finele anilor ‘70, Paul și Leluț au fost remarcați, ca participanți la festivalul național Cântarea României, de către Teo Peter și Costi Cămărășan, fondatorii trupei rock Compact din Cluj. Ulterior, în 1981, la un concert desfășurat la Mediaș, Teo și Costi îi întâlnesc din nou pe Paul și Leluț, remarcând, din nou, calitățile de buni muzicieni ale celor doi.

Aderarea la Compact[modificare | modificare sursă]

La scurt după întâlnirea profesională a celor patru, trupa Compact suferă o criză majoră prin plecarea a trei dintre membri formației, care a devenit definitivă. Teo și Costi, membri fondatori ai Compact-ului se gândesc la mai mulți muzicieni, dar se orientează în final spre Paul și Leluț, și în scurt timp, le propun acestora să se alature trupei Compact. Cei patru „au bătut palma”, iar solid remaniatul Compact începe repetițiile în noua sa formulă.

A fost un bun început de drum, iar datorită reuniunii celor patru talentați muzicieni, Costi - chitarist solo și compozitor, Teo - chitarist bas și compozitor, Paul – solist, chitarist si compozitor, respectiv Leluț - talentat percuționist și vocalist de acompaniament, „noul” Compact își gaseste identitatea muzicală, devenind, în scurt timp, una dintre cele mai cunoscute și iubite formații rock din România.

Fata din vis și notorietatea[modificare | modificare sursă]

În 1983 apare primul mare succes compozițional al lui Paul, Fata din vis, care consolidează recunoașterea și aduce notorietatea formației. Urmează numeroase turnee în țară, difuzări la radio, prezențe multiple pe diferite planuri.

Hiatusul de 7 ani (1988-1995) — Compact B și Compact C[modificare | modificare sursă]

În 1988 se va produce a triplă sciziune, Ciuci va pleca în Statele Unite ale Americii, iar Cămărășan și Peter înșiși nu vor mai fi în stare să aibă același tip de parteneriat solid, care fusese atât de plin de succes în trecut, generând două formații separate, Break Group (prima trupă creată de Costi și Teo, pe care au desființat-o la plecarea lor la armată) și Compact, respectiv ulterior cele două trupe Compact, numite limpede Compact X (unde X poate fi, București sau Cluj), Compact B și Compact C.

Ca urmare a triplei segregări, de care se pare că „forțe adverse” nu fuseseră străine, aproape simultan, Teo Peter va înființa formația Compact B (prescurtare pentru Compact București) mutându-se la București, iar Costi Cămărășan va rămâne la Cluj, înființând formația Compact C (prescurtare pentru Compact Cluj).

După o perioadă petrecută în Statele Unite, în care, în chip evident, Paul părăsise trupa Compact, Paul Ciuci s-a întors în România. Apoi, în perioada 1991 - 1995, s-a alăturat formației Sfinx Experience, creată în urma dezmembrării Sfinx-ului originar. A cântat cu acești muzicieni în Țările de Jos, Luxemburg și Belgia. Ulterior, în 1996 a revenit la Compact, dar nu la Compact B sau Compact C.[3]

Turnee în străinătate[modificare | modificare sursă]

Compact, de data aceasta reunit cu „fiul rătăcitor” Paul, a avut, de asemenea, parte de turnee în străinatate, mai ales în Europa și Statele Unite, în special după căderea comunismului.

De asemenea, după anii 1990, trupa Compact a cântat în deschiderea concertelor unor formații renumite, așa cum sunt, Nazareth, Europe, Scorpions.

Cetățean de onoare[modificare | modificare sursă]

În anul 2007, municipalitatea orașului Câmpia Turzii i-a oferit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului muzicianului Paul Ciuci.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Video pe You Tube Compact - Spațiu (1982) Muzică românească de calitate (Romanian rock, heavy metal music)
  2. ^ Interviu cu solistul trupei Compact Paul Ciuci luat de Denis Georgescu, 4 martie 2017 la Adevărul - știri locale - Pitești
  3. ^ Discogs

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri[modificare | modificare sursă]