Compact (formație)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Compact)
Pentru alte sensuri, vedeți Compact (dezambiguizare).
Compact
Date personale
Activitate
OrigineCluj-Napoca, România  Modificați la Wikidata
Gen muzicalrock
muzică rock and roll
hard rock
classic rock[*][[classic rock (music genre)|​]]
heavy metal  Modificați la Wikidata
Data formării  Modificați la Wikidata
Prezență online

Compact este o formație muzicală românească de muzică rock, care a luat ființă în 1977, la Cluj, fiind fondată de către basistul Teo Peter și chitaristul solo Constantin „Costi” Cămărășan împreună cu Manoliu Marian. Debutul concertistic oficial a fost făcut pe scena Clubului Univerșității Babeș-Bolyai.

În formula originală, formația a progresat mereu, având succes local și regional, care a culminat cu obținerea Marelui Premiu Perpetuum Vox Transilvania la festivalul de la Mediaș în primăvara anului 1981. La sfârșitul sezonului estival 1981, Compact urma să plece la București pentru prima lor înregistrare Electrecord. După concertele din vara anului 1981, cei cinci s-au certat, mai ales din cauza banilor, și din cinci au rămas doar cei doi membri fondatori, Peter și Cămărășan. Aceștia i-au adus ulterior în formație pe Paul Ciuci (solist vocal, chitarist și compozitor) și „Leluț” Vasilescu (baterie), membri fondatori ai formației Telegraf din Câmpia Turzii.

Prin cooptarea celor doi turdeni, formația și-a găsit propria sa identitate muzicală inconfundabilă, care a propulsat-o rapid ca fiind o prezență puternică și distinctă a muzicii rock românești.

În 1982, Compact împreună cu Trupa 2005 din Turnu Severin au lansat primul lor album. Postul național de radio le difuza din ce în ce mai des piesele. Până și Petre Magdin, cu emisiunea sa de televiziune „de la miezul nopții”, a realizat niște scene cu „compacții”, la mare, pe plaja de la Costinești.

Pe primul lor album complet, Fata din vis, 1984, există compoziții atât ale lui Ciuci, cat si ale lui Cămărășan. În 1988, Compact lansează albumul Cântec pentru prieteni, album ale cărui cântece sunt toate semnate de Paul Ciuci. Între timp, formația cânta la mare vara, iar în restul timpului făceau turnee, care i-au făcut cunoscuți nu numai în România, dar și în unele țări de după Cortina de fier precum Bulgaria și Republica Democrată Germană (RDG).

Apoi, în 1988, a urmat un triplu hiatus: Paul Ciuci a plecat în Statele Unite ale Americii (concertând cu Sfinx Experience între 1991-1995), iar Compact-ul rămas prin plecarea sa s-a rupt în două, Teo Peter înființând Compact B (Compact București), iar Costi Cămărășan, Compact C (Compact Cluj). Membrii Compact: Ionuț Micu - baterie Lucian Iluț - chitară bas Paul Ciuci - voce, chitară Cătălin Tuță Popescu - clape

Biografie muzicală[modificare | modificare sursă]

Compozițiile muzicianului Paul Ciuci, stilul său inconfundabil, în care subgenul baladelor rock are un loc important, timbrul aparte al vocii sale și tonul luminos al mesajului artistic transmis s-au făcut remarcate în scurt timp.

Primele piese ale trupei au fost inregistrate in 1982, acestea aparand pe albumul „Formații Rock 6”. Tot în 1982, Compact participă la Festivalul Rock „Serbările Mării”, unde obține Premiul I, iar Paul Ciuci este desemnat cel mai bun solist vocal al unei formatii rock.

Între 1982 si 1986, formația își petrece sezoanele estivale concertând în fiecare seară în stațiunea Costinești.

În 1983 este lansat primul mare succes al formatiei, „Fata din vis”, care aduce notorietatea acesteia. Doi ani mai tarziu, „Fata din vis” – melodie care va deveni ulterior hitul multor generații – apare pe primul album propriu al trupei, caruia îi dă și titlul.

În 1985, trupa Compact este invitată la Festivalul Rock de la Dresda – cea mai importantă manifestare de profil destinată țărilor din blocul comunist, iar un an mai târziu efectuează turnee în fosta Uniune Sovietică și Bulgaria.

Petrecând mai mult timp la București, cei de la Compact repetau într-o sală de repetiții a Clubului Universității din Bucuresti, în același loc unde repetau Vali Sterian, Roșu și Negru și Sfinx, cele mai importante nume ale momentului din muzica românească.

În 1988, Compact lansează albumul „Cântec pentru prieteni”. A urmat plecarea lui Ciuci și scindarea formației în două, care a pus capăt existenței trupei originare Compact.

În 2017, doi foști componenți ai trupei originale, fondatorul Costi Cămărășan și Aurel Vasilescu, au reînviat formația, dar sub numele Compact B - cum de fapt ar trebui să se numească formația înființată la București în 1988 (care a folosit însă numele simplu „Compact” până azi, deși nu avea îndreptățire, Compact-ul original desființându-se prin scindarea din 1988).

Discografie Compact (până la scindare)[modificare | modificare sursă]

Fata din vis[modificare | modificare sursă]

Una dintre piesele de referință ale rock-ului românesc, „Fata din vis” este o marcă muzicală inconfundabilă a grupului Compact. Piesa a fost scrisă în 1978 de către Paul Ciuci și a început cu un refren cântat pe o chitară rece. Inițial piesa a avut titlul „Lady Jane” și abia după câțiva ani s-a transformat în „Fata din vis”.

Ca să nu uite textul care îi venise în minte, Paul l-a scris cu un creion pe ușa unui vestiar dintr-o sală de sport! Piesa a prins contur în studioul din București unde în 1985 Compact a înregistrat unul dintre cele mai bune albume din cariera lor.[1]

Electrecord ‎– ST-EDE 02781; Vinyl, LP, Album; România; 1985; Rock

A1 Lumini Pe Cer 3:07
A2 O Altă Zi 4:01
A3 Păsări Cu Ochi De Foc 3:19
A4 Legendă 3:11
A5 Imn 3:28
B6 Cărare Peste Timp 3:32
B7 Ești Totul Pentru Mine 4:42
B8 Spațiu 7:06
B9 Fata Din Vis 4:18[2]

Cântec pentru prieteni[modificare | modificare sursă]

Când publicul pleacă de la un concert Compact îi auzi fredonând pe stradă refrenul unui cântec care a fermecat pe toată lumea: „Yeee, yeee, ye!” „Cântec pentru Prieteni” este poate singura piesă din Romania făcută special pentru public. Este motivația perfectă pentru a cânta împreună cu cei patru „compacți” de pe scenă! Dar acest cântec a fost în pericolul de a nu fi înregistrat!

În 1988, când aproape tot albumul era gata și mai rămase disponibil puțin timp de studio, piesa nu putea fi imprimată pentru că nu avea… text! Atunci, Paul a ieșit pe holurile de la „Electrecord”, s-a așezat pe niște scări și…a așteptat. Cine spune că „muza” este o invenție se înseală! De astă dată, „muza” a fost publicul prin care Compact trăiește magia concertului. Cu fanii trupei în minte, Paul a găsit cuvintele potrivite pentru unul dintre cele mai mari hituri din rock-ul românesc![3]

Electrecord ‎– ST-EDE 03501; Vinyl, LP, Album; România; 1989; Rock, Pop

A1 Cîntec Pentru Prieteni 3:17
A2 O Noapte Și-o Zi 4:22
A3 Mi-e Tare Dor De Tine 4:26
A4 Dă-mi O Veste 4:10
B5 Jocul Ielelelor 5:03
B6 Călător Spre Infinit 4:38
B7 Întoarce-te Acasă 3:23
B8 Un Alt Început[4]

Alte articole conexe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Fata din Vis (1985) – PAUL CIUCI – COMPACT (în engleză) 
  2. ^ Compact Group - «Fata Din Vis» (în engleză), Discogs,  
  3. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Compact - Cîntec Pentru Prieteni (în engleză), Discogs 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Compact