Pantera (formație)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pantera
Panterapromo.jpg
Date personale
OrigineFlag of the U.S..svg Arlington, Texas, Statele Unite ale Americii
Gen muzicalGroove metal, heavy metal,
thrash metal[1][2], glam metal (inițial)
Ani de activitate1981–2003
Case de discuriMetal Magic, Atco, EastWest, Elektra
Interpretare cuDamageplan, Down, Superjoint Ritual, Hellyeah
Foști membri
Vinnie Paul
Dimebag Darrell
Rex Brown
Phil Anselmo
Terry Glaze
Prezență online

Pantera este o trupă americană de heavy metal, formată în 1981 în Arlington, Texas, Statele Unite ale Americii de către frații Darrell Lance Abbott "Dimebag" (chitară) și Vinnie Paul (baterie). Fraților Abbott li s-au alăturat basistul Jason Birchmeier și vocalistul Donnie Hart.

Chiar dacă la început, formația prezenta anumite caracteristici care aparțineau glam metalului, muzica sa se înscrie înainte de toate în heavy metal. Totuși, începând cu 1990, grupul se îndreaptă spre groove metal, un nou stil derivat din thrash metal. Jurnalistul Jason Birchmeier de la Allmusic a definit Pantera ca fiind “una dintre cele mai bune trupe de metal ale anilor 1990”. Cei de la Pantera au ocupat locul 20 în clasamentul VH1 al celor 100 cele mai bune trupe de hard rock și se clasează pe locul al cincelea în clasamentul celor 10 cele mai bune grupuri de heavy metal ale tuturor timpurilor.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În 1983 Pantera lansează primul album Metal Magic, avându-l ca producător pe Jerry Abbott, în studioul Pantego Studios. Anul următor aduce un nou album Projects in the Jungle, produs tot de Jerry Abbott. Piesele adoptă un stil mai puțin melodic ca cele de pe Metal Magic. O altă schimbare produsă este faptul că Terry Glaze își schimbă numele în Terrence Lee.
În 1985 băieții înregistrează un nou album, intitulat "I Am the Night" și care oferă un sunet mult mai puternic decât precedentele albume, dar rămâne tot în spiritul glam metal.
În 1986 apar două albume de referință în istoria metalului, Reign in Blood al celor de la Slayer și Master of Puppets al celor de la Metallica, două trupe care au avut o influență covârșitoare în evoluția formației Pantera. Aceștia se îndreaptă spre groove metal. Tot în această perioadă, Terence Lee părăsește grupul, iar Pantera începe căutările pentru un nou solist. Se vor opri în final la Phil Anselmo. Primul album cu Anselmo este realizat în 1988 și se numește Power Metal, fiind un amestec între hard rockul anilor 1980, heavy metal și thrash metal. Albumul devine primul lor succes comercial, fiind foarte bine primit de critici și de fani.
Apărut în 1990, albumul "Cowboys from Hell" se dovedește a fi foarte important în evoluția sunetului care devine mult mai brutal. Pantera evoluează acum spre power metal și groove metal. Discul este urmat de un turneu cu Exodus și cu grupul punk hardcore Suicidal Tendencies.
În 1992 este lansat albumul "Vulgar Display of Power" , considerat de critici și de fani ca fiind cel mai bun al celor de la Pantera.

Tensiuni interne în formație[modificare | modificare sursă]

Între 1994 și 1996, în sânul formației au loc tensiuni. Phil Ansolmo începe să aibă probleme cu alcoolul și cu drogurile. În 1995, el înființeaază proiectul Down și înregistrează primul album Nola.
În 1996, Pantera scoate un nou album The Great Southern Trendkill. Phill Anselmo înregistrează partea vocală separat de restul grupului, ceea ce adâncește prăpastia creată între membrii Pantera. Pe 13 iulie 1996, Anselmo este la un pas de moarte, din cauza unei supradoze de heroină, după un concert în Texas.
Trupa se reîntoarce în studio în 2000 pentru a înregistra ultimul abum Pantera, Reinventing the Steel, apărut pe 14 martie. Ulterior, grupul pleacă în turnee în Statele Unite, Coreea de Sud, Australia și în Europa. Din 2001 datează ultimele apariții live ale grupului, iar în 2003 are loc ruptura oficială.
În 2004, Dimebag Darrell este ucis pe scenă în timpul unui concert de către Nathan Gale, în vârstă de 25 de ani, care trage asupra sa și a altor câțiva. Tragedia a adus Pantera pentru scurt timp din nou în lumina reflectoarelor.

Membrii trupei[modificare | modificare sursă]

Componența formației[modificare | modificare sursă]

Cronologie[modificare | modificare sursă]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Woehrle, Seth (), „Cold Blooded”, Spin  Legătură externa în |title= (ajutor)
  2. ^ Norris, Chris; Connolly, John. „Death Metal - Blender”. Blender. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Pantera