Sari la conținut

Pandemia de COVID-19 în Grecia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pandemia de coronaviroză (COVID-19) în Grecia

Harta Greciei - cazuri confirmate (roșu) şi suspecte (albastru) de coronavirus (la 10 martie)
BoalaCOVID-19
VirusulSARS-CoV-2
Primul cazSalonic
Data debutului epidemiei26 februarie 2020
OrigineMilan, Italia
Decese87[1]
Cazuri confirmate1.955[2]
Vindecări269[3]

Pandemia de coronavirus din Grecia este o epidemie în curs de desfășurare pe teritoriul Greciei cauzată de noul coronavirus 2019-nCoV (SARS-CoV-2), virus care provoacă o infecție numită COVID-19, care poate fi asimptomatică, ușoară, moderată sau severă. Infecția severă include o pneumonie atipică severă manifestată clinic prin sindromul de detresă respiratorie acută.[4][5] Infecția cu virusul 2019-nCoV a apărut în decembrie 2019 în orașul Wuhan, China, de unde s-a propagat în majoritatea provinciilor chineze și majoritatea țărilor din lume, provocând o pandemie.[6] În Europa cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Italia.[7]

Pandemia de coronavirus din Grecia a fost confirmată la 26 februarie 2020, la Salonic. Cazurile inițiale au fost legate de persoane care au călătorit în Italia, dar cele mai recente cazuri (la sfârșitul lui martie) au legătură cu un grup de pelerini care au călătorit în Israel și Egipt, precum și contacte. La 21 martie 2020, în Grecia erau 495 de cazuri confirmate, 19 recuperări și 10 decese.

Autoritățile medicale recomandă călătorilor care s-au întors din zonele afectate sau persoanelor care au fost în contact cu aceștia să rămână acasă pentru cel puțin 14 zile. Poate dura 2-14 zile pentru ca simptomele să apară după expunerea inițială la virus. Treisprezece spitale au fost desemnate pentru a rezolva cazurile de coronaviroză (COVID-19). Principalele zone afectate sunt Elis și Attica, în timp ce focare se regăsesc și în Zakynthos, Achaea, Salonic, Euboea, Kozani, Kastoria, Lesbos, Heraklion, Ioannina, Larissa, Pieria, Kilkis, Messenia, Magnesia, Evros, Chania, Arta, Karpathos, Kavala, Xanthi, Laconia și Preveza.

La 18 martie 2020, Guvernul grec a luat măsura plății cu 800 de euro în luna aprilie a jumătate de milion de angajați care nu pot merge la muncă. În țară a fost instalat un regim sever, care interzice activitatea în toate centrele de agrement, inclusiv pe plajele organizate, precum și în cafenele, cinematografe și teatre. Toate marile centre comerciale au fost închise din 20 martie.[8]

Responsabili din domeniul sănătății au denunțat faptul că Biserica Ortodoxă a Greciei poate continua să oficieze slujbe religioase și să îi împărtășească pe credincioși, în pofida riscurilor de răspândire a noului coronavirus.[9]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Total Coronavirus Deaths in Greece” (în engleză). Worldometer. . Accesat în . 
  2. ^ „Total Coronavirus Cases in Greece” (în engleză). Worldometer. . Accesat în . 
  3. ^ „Total Coronavirus Recoveries in Greece” (în engleză). Worldometer. . Accesat în . 
  4. ^ World Health Organization (WHO). Clinical management of severe acute respiratory infection when novel coronavirus (nCoV) infection is suspected. Interim guidance 12 January 2020.
  5. ^ Institutul Național de Sănătate Publică. Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile. Prevenirea și controlul infecțiilor suspecte cu noul Coronavirus (2019-nCoV) în unitățile sanitare. 28 ianuarie 2020.
  6. ^ Helen Branswell; Andrew Joseph (). „WHO declares the coronavirus outbreak a pandemic”. statnews.com. STAT. Accesat în . 
  7. ^ „Germania: Primele două decese în urma îmbolnăvirii cu coronavirus - un bărbat de 78 de ani și o femeie de 89 de ani”. Deutche Welle. . Accesat în . 
  8. ^ Grecia interzice concedierile și va plăti 800 de euro, în aprilie, cetățenilor care nu pot merge la lucru, digi24.ro, 18 martie 2020. Accesat în 21 martie 2020.
  9. ^ Dispută între medicii din Grecia și Biserică din cauza coronavirusului, digi24.ro, 7 martie 2020. Accesat în 21 martie 2020.

Legături externe[modificare | modificare sursă]