Sari la conținut

Pîrjolteni, Călărași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Pîrjolteni)
Pîrjolteni
—  Sat  —

Pîrjolteni se află în Moldova
Pîrjolteni
Pîrjolteni
Pîrjolteni (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: 47°12′01″N 28°14′35″E ({{PAGENAME}}) / 47.2002777778°N 28.2430555556°E

Țară Republica Moldova
RaionCălărași

Guvernare
 - PrimarVasile Coadă (PDCM[1], 2023)

Populație (2014)[2]
 - Total1.560 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștalMD-4433
Prefix telefonic244

Prezență online
--

Pîrjolteni este un sat din raionul Călărași, Republica Moldova.

În preajma satului este amplasată rezervația peisagistică Căbăiești–Pîrjolteni.[3]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Prima mențiunea documentară este notată într-un hrisov prin care Alexandru cel Bun, întărește soției sale Marena un domeniu care i-a revenit mai târziu, drept zestre fiicei lor Chiajna, din care făceau parte:[4]

„Din mila lui Dumnezeu, noi, Alexandru voievod, domn al Țării Moldovei. Facem cunoscut, cu aceasta carte a noastră, celor care o vor vedea sau o vor auzi citindu-se, că am cugetat cu gândul nostru bun și cu bunăvoia noastră cea bună și am dat soției noastre, cneaghinei Marena, mănăstirea de la Visnevăț, unde este egumen Chiprian, ca să-i fie ei uric, cu tot venitul cu toate folosințele care asculta de această mănăstire, ei, și copiilor ei, iubitului nostru Petru și altor fii și fiice a noastre, care vor fi din cneaghina Marena, și copiilor lor, și nepoților lor, și strănepoților lor și răstrănepoților lor, neclintit și nemișcat niciodată, în veci.

Iar hotarul acestei mănăstiri să fie începând din jos, unde cade Malovatețul în Vișnevăț, apoi în sus pe Vișnevăț, până la obârșie și toate poienele de deasupra Vișnevățului până în hotarul cneaghinei, și de la mănăstire, de-a curmezișul, la Târnauca, apoi peste Târnauca, de-a curmezișul la Cârlani, înapoi la hotarul cneaghinei. De asemenea, i-am dat satul lui Cristea, anume Călinăuții, unde este Golovca, și la Botne, de la obârșia Cunilei, Vrăneștii, unde ..., și Belești, și Va... și Cândrești, și Prijolteni și la gura Cunilei, Hrișanii.
...
Iar pentru mai mare întărire a tuturor celor mai sus-scrise, am poruncit slugii noastre credincioase, Neagoe logofăt, să scrie și să atârne pecetea noastră la aceasta carte a noastră.

La Suceava, în anul 6937 <1429> februarie 10.”

Administrație și politică[modificare | modificare sursă]

Componența Consiliului local Pîrjolteni (9 consilieri), ales la 5 noiembrie 2023,[5] este următoarea:

  Partid Consilieri Componență
  Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei 5          
  Coaliția pentru Unitate și Bunăstare 2          
  Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 2          

Personalități[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Alegerea Primarului Local. 05.11.2023. Circumscripția electorală sătească Pîrjolteni”. Comisia Electorală Centrală. . Accesat în . 
  2. ^ Rezultatele Recensămîntului Populației și al Locuințelor din 2014: „Caracteristici - Populație (populația pe comune, religie, cetățenie)” (XLS). Biroul Național de Statistică. . Accesat în . 
  3. ^ „Legea nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat”. Parlamentul Republicii Moldova. Monitorul Oficial. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Documenta Romaniae Historica. A, Moldova. Volumul I (1384-1448). București: Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1975, p. 126.
  5. ^ „Alegerea Consiliului Local. 05.11.2023. Circumscripția electorală sătească Pîrjolteni”. Comisia Electorală Centrală. . Arhivat din original la . Accesat în .