Cristești, Nisporeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Cristești
Cristeşti
—  Sat  —
Cristești se află în Nisporeni
Cristești
Cristești
Cristești (Nisporeni)
Satul pe harta Republicii Moldova
Cristești se află în Nisporeni
Cristești
Cristești
Cristești (Nisporeni)
Satul pe harta raionului Nisporeni
Coordonate: 47°3′18″N 28°17′10″E / 47.05500°N 28.28611°E47°3′18″N 28°17′10″E / 47.05500°N 28.28611°E

ȚarăRepublica Moldova Republica Moldova
RaionNisporeni

Guvernare
 - PrimarAlexei Secrieru (PDM[1], 2015)

Altitudine158 m.d.m.

Populație (2014)[2]
 - Total1.057 locuitori

Cod poștalMD-6424[3]
Prefix telefonic264

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Cristești este un sat din raionul Nisporeni, Republica Moldova. Există o legendă extraordinar de interesantă a localității Cristești. Atestarea documentară a Cristeștilor datează cu 10 aprilie 1429. Din punct de vedere geografic, localitatea este situată pe segmentul de distanță, care leagă direct două importante mănăstiri: Vărzărești și Căpriana. Precizăm faptul că mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Vărzărești – cea mai veche din Basarabia a fost ctitorită de Domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun și atestată documentar la 1415. Pe de altă parte mănăstirea Căpriana - una dintre cele mai cunoscute mănăstiri basarabene, un simbol al credinței ortodoxe, atestată la 1420, încă de pe vremea lui Alexandru cel Bun, când așezarea numită Poiana lui Chiprian era dăruită sfetnicului Oană. Potrivit legendei, călugării în drumul lor de la Vărzărești spre Căpriana și înapoi, treceau prin Cristești, unde instalaseră și o răstignire la răscrucea, unde făceau popas de fiecare dată. Pentru a indica locul unde se întâlneau în drumul lor unii cu alții și unde poposeau își ziceau: "La Crist", adică la răstignirea lui Cristos. Locul respectiv este numit și astăzi de către localnici: "în deal la Cruce". În perioada sovietică, răstignirile din acel loc erau de cele mai multe ori incendiate. Tot în perioada sovietică s-a insistat pe varianta, precum ca numele localității ar proveni de la numele unui boier Hristea Giune, care își avea conacul pe acele locuri.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Lista primarilor aleși în cadrul Alegerilor Locale Generale din 14 iunie 2015”. Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova. . Accesat în . 
  2. ^ Rezultatele Recensămîntului Populației și al Locuințelor din 2014: „Caracteristici - Populație (populația pe comune, religie, cetățenie)” (XLS). Biroul Național de Statistică. . Accesat în . 
  3. ^ „Coduri poștale - Republica Moldova”. Poșta Moldovei. Accesat în .