Ou de Paști

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un ou de Paști[1] este un ou vopsit sau decorat cu desene, în special în roșu, cu ocazia sărbătorii Paștelui creștin. De obicei este un ou de găină fiert tare, care, conform tradiției, este mâncat sau dăruit.

Oul de Paște are și scop decorativ în perioada Paștelui. Ouăle de Paști decorative pot fi ouă de găină golite de conținut, sau pot fi confecționate din carton, gips, lemn, piatră, material plastic. Există și ouă de Paște de ciocolată.

Originea tradiției[modificare | modificare sursă]

Ouă încondeiate din România

Conform Danielei Dumbravă, istoric în cadrul Institutului de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române, vopsitul ouălor vine din Persia, din vremuri imemoriale, iar primul ou vopsit de care se știe este Oul de struț punic din sec. IV-III î.Hr. descoperit în Cartagina.[2]

Coloratul de ouă de Paști este o răspândită tradiție precreștină cunoscută, începând din Armenia, Rusia, Grecia, zona mediteraneană, până în Europa centrală.

În general, în istoria artei oul este simbolul Învierii - în picturile vechi religioase, de cele mai multe ori în fondul picturii.

Folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit,[3][4] a așezat coșul cu ouă lângă cruce si acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.[5]

Sărbătoarea creștină de Paști provine de la Paștele evreiesc, sau sărbătoarea Pesach.[6][7]

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Legend of Paschal Eggs (Holy Cross Antiochian Orthodox Church)
  2. ^ De ce spargem ouă de Paște? Interviu cu istoricul Daniela Dumbravă - ziare.com Publicat pe 20 aprilie 2014
  3. ^ Anne Jordan (). Christianity. Nelson Thornes. Accesat în . Easter eggs are used as a Christian symbol to represent the empty tomb. The outside of the egg looks dead but inside there is new life, which is going to break out. The Easter egg is a reminder that Jesus will rise from His tomb and bring new life. Orthodox Christians dye boiled eggs red to make red Easter eggs that represent the blood of Christ shed for the sins of the world. 
  4. ^ Henry Ellis (). Popular antiquities of Great Britain (în English). p. 90. Accesat în . Hyde, in his Oriental Sports (1694), tells us one with eggs among the Christians of Mesopotamia on Easter Day and forty days afterwards, during which time their children buy themselves as many eggs as they can, stain them with a red colour in memory of the blood of Christ, shed as at that time of his crucifixion. Some tinge them with green and yellow. 
  5. ^ Ouale rosii, traditie si semnificatii
  6. ^ În timpul sărbătorii Pesah la masa Seder apare și un ou fiert tare, dar o corelație între oul lui Seder și oul de Paști nu este dovedită.
  7. ^ SEDERUL „3. Ou: Se folosește un ou fiert tare pentru a simboliza viața și renașterea.”

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ou de Paști