Ou de Paști

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Easter-eggs-bg.JPG

Un ou de Paști este un ou vopsit sau decorat cu desene, în special în roșu, cu ocazia sărbătorii Paștelui creștin. De obicei este un ou de găină fiert tare, care, conform tradiției, este mâncat sau dăruit.

Oul de Paște are și scop decorativ în perioada Paștelui. Ouăle de Paști decorative pot fi ouă de găină golite de conținut, sau pot fi confecționate din carton, gips, lemn, piatră, material plastic. Există și ouă de Paște de ciocolată.

Originea tradiției[modificare | modificare sursă]

Coloratul de ouă de Paști este o răspândită tradiție pre-creștină cunoscută, începând din Armenia, Rusia, Grecia, zona mediteraneană, până în Europa centrală.

În general, în istoria artei oul este simbolul Învierii - în picturile vechi religioase, de cele mai multe ori în fondul picturii.

Folclorul conserva mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce si acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.[1]

Sărbătoarea creștină de Paști provine de la Paștele evreiesc, sau și numita sărbătoarea Pesach.[2][3]

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ouale rosii, traditie si semnificatii
  2. ^ În timpul sărbătorii Pesah la masa Seder aparține și un ou fiert tare, dar o corelație între oul lui Seder și oul de Paști nu este dovedită.
  3. ^ SEDERUL „3. Ou: Se folosește un ou fiert tare pentru a simboliza viata si renasterea.”

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ou de Paști