Otto al III-lea de Suabia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Otto al III-lea (supranumit cel Alb, cunoscut și ca Otto de Schweinfurt (d. 28 septembrie 1057), a fost markgraf de Nordgau între 1024 și 1031 și ulterior duce de Suabia de la 1048 până la moarte.

Otto era fiul lui Henric de Schweinfurt, markgraf de Nordgau cu Gerberga de Henneberg. El a fost unul dintre cei mai puternici principi din Franconia răsăriteană, ca urmare a moștenirii dobândite, posedând stăpâniri extinse în Radenzgau și Schweinfurt. În 1014, el figura cu titlul de conte de Altmühl (sau Kelsgau), iar din 1024 a moștenit marca tatălui său. În 1034, Otto a devenit conte al Naabului Inferior. Din acel moment și până la numirea ca duce de Suabia, el a participat în multe expediții imperiale în Boemia, Ungaria și Polonia.

La Ulm, în ianuarie 1048, împăratul Henric al III-lea l-a numit pe Otto ca duce de Suabia după o scurtă vacanță care a urmat morții ducelui Otto al II-lea. El a fost un partener legal al lui Henric. A fost logodit cu Matilda, fiică a lui Boleslav I al Poloniei, în 1035, însă aceasta nu a avut efect, iar Otto s-a căsătorit cu Ermengarda, una dintre fiicele lui Ulric Manfred, markgraf de Torino, ca parte a planurilor lui Henric în Italia. Altminteri, Otto al III-lea a fost inactiv și a murit după o domnie de nouă ani, fiind înmormântat în Schweinfurt.

Familia[modificare | modificare sursă]

În urma căsătoriei cu Ermengarda (d. 29 aprilie 1078), au rezultat următorii copii:

  • Bertha sau Alberada (d. 1 aprilie 1103), căsătorită mai întâi cu contele Herman al II-lea de Kastl, iar apoi cu Frederic, de asemenea conte de Kastl
  • Gisela, care a moștenit Kulmbach și Plassenburg, căsătorită cu contele Berthold al III-lea de Andechs
  • Judith (d. 1104), căsătorită prima dată cu ducele Conrad I de Bavaria, iar apoi cu contele Botho de Pottenstein
  • Eilika, abatesă de Niedermünster
  • Beatrice (n. 1040–d. 1140), moștenitoare în Schweinfurt, căsătorită cu contele Henric al II-lea de Hildrizhausen și markgraf de Nordgau