Conrad I de Bavaria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conrad I
Duce al Bavariei
Date personale
Născut1020[1] Modificați la Wikidata
Decedat (35 de ani) Modificați la Wikidata
Ungaria Modificați la Wikidata
PărințiLiudolf de Zütphen[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAdelaida de Zütphen[*]
Henric I de Zütphen[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuIudita de Schweinfurt[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteSchweizer Hochdeutsch[*][[Schweizer Hochdeutsch (German as used in Switzerland, mainly as written language)|​]] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăEzzoni[*]
Duce al Bavariei Modificați la Wikidata

Conrad I, cunoscut și sub numele de Cuno sau Kuno (n.c. 1020 – d. 5 decembrie 1055), aparținând familiei Ezzonilor, a fost duce al Bavariei din 1049 până în 1053 și conte de Zütphen, numit uneori Conrad de Zütphen.

Tatăl său a fost Liudolf, contele de Zütphen, fiul cel mare al contelui palatin de Lorena Ezzo, și al soției sale, Matilda.

După 18 luni de la moartea ducelui Henric al VII-lea, timp în care Ducatul de Bavaria nu a avut un conducător, acesta a fost acordat la 2 februarie 1049 de împăratul Henric al III-lea lui Conrad (Cuno). Astfel, Cuno devenea posibilul succesor al împăratului, dacă acesta ar fi murit fără urmași. El nu constituia alegerea nobilimii din Bavaria, ci reprezenta tendința apropierii ducatului de Sfântul Imperiu Roman. Acest plan a eșuat, deoarece ducele Cuno s-a căsătorit împotriva dorinței împăratului cu Iudita de Schweinfurt, fiica ducelui Otto al III-lea de Suabia. El a căutat apoi să își consolideze puterea în Bavaria, intrând în conflict cu episcopul Gebhard al III-lea de Regensburg.

În 1052 de Crăciun la adunarea curții regale de la Merseburg, Cuno a fost destituit. El a fost înlocuit la începutul anului următor cu fiul lui Henric al III-lea, viitorul Henric al IV-lea, în vârstă de trei ani. Cuno a revenit în Bavaria și a organizat o revoltă, fiind în înțelegere cu ducele Welf de Carintia și cu regele Andrei I al Ungariei. El a murit în exil după o încercare de a-l asasina pe împărat și a-i prelua tronul, după ce Welf al Carintiei îl abandonase în 1055. El a fost înmormântat în Mănăstirea Sf. Mariengraden din Köln în 1063.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Conrad I de Bavaria”, Gemeinsame Normdatei, accesat în