Sari la conținut

Osvald Racoviță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Osvald Racoviță
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Iași, România Modificați la Wikidata
Decedat1974 (86 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiejurist
politician Modificați la Wikidata
Primar al municipiului Iași Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deGheorghe Vasiliu-Voina
Succedat deNicolae N. Gane
În funcție
 – 
Precedat deNeculai Petrea
Succedat deNicolae Cănănău

Osvald Racoviță (n. , Iași, România – d. 1974, București, România) a fost un jurist și om politic român, care a îndeplinit în două rânduri funcția de primar al Iașului (14 octombrie 1927 - 1 noiembrie 1929 și 22 martie 1934 - 13 februarie 1938).

Osvald Racoviță s-a născut la data de 28 aprilie 1887 în orașul Iași. A absolvit Liceul Internat din Iași în anul 1905 și apoi Facultatea de Drept din cadrul Universității „Al. I. Cuza" din Iași, obținând licența în drept. A profesat apoi avocatura.

A îndeplinit în două rânduri funcția de primar al municipiului Iași, prima dată în perioada 14 octombrie 1927 - 1 noiembrie 1929 iar a doua oară între 22 martie 1934 și 13 februarie 1938. A plecat apoi la București. După instaurarea regimului comunist în România, fiind liberal, a avut de suferit ani grei de închisoare, trimiterea la Canal, domiciliu forțat la Iacobeni. După liberare, a lucrat ca muncitor necalificat la Cooperativa „Cartonajul" din București. A decedat în anul 1974.

În anul 1994, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la moartea sa, publicistul Aurel Leon a publicat tableta „Două decenii de la plecarea unui mare primar al Iașului: Osvald Racoviță" în ziarul „Monitorul" în care îi elogia personalitatea. „Osvald Racoviță este creatorul Ștrandului și al Parcului Expoziției... Acest inimos primar a venit și a plecat sărac de la Primărie. A închis ochii refugiat la București, după ani de pușcărie și persecuție din partea comuniștilor...". [1]

Realizări ca primar al municipiului Iași

[modificare | modificare sursă]
  • sprijinirea realizării unui Mausoleu al Eroilor în anul 1928 pe Dealul Galata. Primăria a donat un teren în suprafață de 2.778 mp pe dealul din apropierea Mănăstirii Galata către Societatea „Cultul Eroilor”, în vederea construirii mausoleului și a unui cimitir de onoare. În afară de acesta, municipalitatea ieșeană a aprobat și donarea unei suprafețe de teren de 4.400 mp, cu scop de zonă de protecție a cimitirului de onoare.
  • construirea Ștrandului din Iași, din apropierea Palatului Culturii, în anul 1931, a fost realizată din inițiativa unui comitet, din care făceau parte Osvald Racoviță, profesorul Th. Berescu, dr. Hochman etc.
  • organizarea în anul 1935 a primelor sărbători ale Iașului, în perioada hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, pentru a face cunoscută sărbătoarea religioasă în întreaga țară și a da un imbold dezvoltării orașului. El organizat, odată cu hramul, și o amplă acțiune cultural-economică, numită Luna Iașilor, programată între 29 septembrie și 29 octombrie 1935, cu expoziții urbanistice artistice, culturale, industriale și agricole sub îndemnul patriotic: „Cu concursul tuturor să creem la Iași un mare centru de producție, artă și cultură.“ [2]
  • amenajarea și deschiderea Parcului Expoziției din Iași. În „Însemnări ieșene" din 15 decembrie 1937 se spunea: „Domnul Osvald Racoviță, primarul orașului ... și-a luat angajamentul de a imortaliza în bronzuri pe marii cărturari și poeți ieșeni care merită recunoștința generațiilor de astăzi...". Prima realizare a fost bustul lui George Topârceanu, inaugurat in decembrie 1937 în Grădina Copou.
  1. ^ Amintiri despre Iasul care dispare, 9 august 2007, Ziarul de Iași, accesat la 10 august 2013
  2. ^ Toamna e sărbătoare în Moldova de peste 350 de ani[nefuncțională], 9 octombrie 2007, Ion Mitican, Ziarul Lumina, accesat la 10 august 2013

Legături externe

[modificare | modificare sursă]


Funcții politice
Predecesor:
Neculai Petrea
Gheorghe Vasiliu-Voina
Primar al orașului Iași
1927 - 1929
1934 - 1938
Succesor:
Nicolae Cănănău
Nicolae N. Gane