SUSE Linux

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la OpenSUSE)
Salt la: Navigare, căutare
Suse Linux
Opensuse112 kde.png
openSUSE 11.2 cu KDE
Dezvoltator Novell / Proiectul openSUSE
Familie SO Linux
Stare Activ
Model surse Open source
Dată lansare inițială   Modificați la Wikidata
Ultima versiune stabilă openSUSE "Leap" 42.3 din 26 iulie 2017 [1]
Manager pachete RPM
Platforme suportate x86  Modificați la Wikidata
Tip de nucleu Monolitic
Interfață implicită implicit KDE, sunt disponibile și GNOME, LXDE, Xfce
Licență GPL
Site web www.suse.com
opensuse.org

SUSE Linux (în trecut ortografiat și S.u.S.E) este o distribuție Linux foarte populară, în special în Europa. Numele S.u.S.E este un acronim pentru "Software- und System-Entwicklung", în limba germană ("Dezvoltare de software și sisteme", în română).

Istorie[modificare | modificare sursă]

SuSE GmbH. a fost fondat la sfârșitul lui 1992 ca o firmă de consultanță UNIX. La început, compania lansa regulat diverse pachete software, printre care și o variantă de Slackware, și imprima manuale de UNIX și Linux. La început, SUSE Linux era doar o traducere germană pentru Slackware.

Prima versiune de Slackware pe CD creată de SUSE a fost scoasă pe piață în 1994, sub numele de S.u.S.E Linux 1.0. Mai târziu, această versiune a fost integrată cu distribuția Jurix, pentru a crea prima versiune originală de SUSE (S.u.S.E Linux 4.2 în 1996).

Compania SUSE GmbH a fost achiziționată de Novell în 4 noiembrie 2003, pentru suma de 210 milioane USD[2]. În 2005, Novell a deschis dezvoltarea sistemului către comunitate prin înființarea proiectului openSUSE.

În noiembrie 2010, Novell a fost achiziționată de compania Attachmate în cadrul unei tranzacții mai complexe[3]. Ulterior, compania a declarat că intenționează să administreze SUSE ca o entitate separată de Novell[4], dând naștere unor speculații cu privire la posibila revânzare a diviziei de Linux[5]. În 2014 Micro Focus a încheiat un acord cu Attachmate pentru mai multe produse, inclusiv SUSE, iar în septembrie 2016 Micro Focus a anunțat o fuziune cu o parte din HP Enterprise (HPE), companie desprinsă din cadrul HP, în urma căreia SUSE a devenit distribuția preferată a HPE.[6]

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Unul din punctele forte ale distribuției este suita de programe de instalare și configurare YaST, una dintre cele mai mai avansate și mai prietenoase dintre echivalentele sale din lumea Linux. SUSE are inclus foarte mult software într-o distributie pe CD-uri (sau DVD). Poate adopta foarte repede noi versiuni de software, biblioteci, etc. Este orientată atât către profesioniști cât și către începători.

Distribuția lansată în 4 noiembrie 2015 sub numele openSUSE Leap 42.1 a inaugurat un nou tip de distribuție hibridă, bazată pe surse din SUSE Linux Enterprise (SLE), care posedă un nivel de stabilitate neîntâlnit în versiunile precedente. [7]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Refresh of Linux Distribution Continues Leveraging Community, Enterprise Benefits, news.opensuse.org
  2. ^ Stephen Shankland. „Novell va achiziționa SuSE Linux”. CNET news. http://news.cnet.com/2100-7344_3-5101680.html. Accesat la 26 aprilie 2009. 
  3. ^ Attachmate Corporation to Acquire Novell, Inc.
  4. ^ Attachmate says openSUSE lives, UNIX copyrights not sold to MS
  5. ^ New SEC Filing Reveals Attachmate-Novell Next Moves
  6. ^ Sweet SUSE! HPE snags itself a Linux distro”, Zdnet.com, http://www.zdnet.com/article/sweet-suse-hpe-snags-itself-a-linux-distro/, accesat la 15 septembrie 2016 
  7. ^ openSUSE Leap 42.1 Becomes First Hybrid Distribution, news.opensuse.org

Legături externe[modificare | modificare sursă]