Ona Šimaitė

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ona Šimaitė
Date personale
Născută[1][2] Modificați la Wikidata
Akmenė⁠(d), Gubernia Kovno⁠(d), Imperiul Rus[1] Modificați la Wikidata
Decedată (76 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Cormeilles-en-Parisis⁠(d), Région parisienne, Franța[3] Modificați la Wikidata
Cetățenie Lituania[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiebibliotecară
traducătoare Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba lituaniană
limba poloneză
limba rusă
limba franceză
limba germană
limba idiș Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiDrept între popoare ()[2]  Modificați la Wikidata

Ona Šimaitė (n. , Akmenė⁠(d), Gubernia Kovno⁠(d), Imperiul Rus – d. , Cormeilles-en-Parisis⁠(d), Région parisienne, Franța) a fost o bibliotecară lituaniană de la Universitatea din Vilnius care s-a folosit de funcția ei pentru a-i ajuta și salva pe evreii în ghetoul din Vilnius în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Placă din Vilnius amplasată în onoarea Onei Šimaitė

S-a născut în orașul Akmenė din Lituania la 6 ianuarie 1894[4] și a urmat mai târziu studii la Moscova. Ona Šimaitė a devenit bibliotecară la Universitatea din Vilnius în 1940. În 1941 naziștii au invadat Lituania și au organizat Ghetoul din Vilnius. Ea a început să intre în ghetou sub pretextul recuperării pentru bibliotecă a unor cărți de la studenții evrei. În următorii trei ani ea a introdus ilegal în ghetou alimente, arme de calibru mic (ajutată, printre alții, de Kazys Boruta) și alte provizii, a scos din ghetou documente literare și istorice de mare importanță pentru cultura evreiască și a transportat corespondență pentru locuitorii ghetoului, oferind informații din și către lumea exterioară. Ea a găsit, de asemenea, oameni care au falsificat documente pentru evrei, și-a folosit propria casă ca refugiu temporar pentru evrei și a scos copii evrei din ghetou, încredințându-i unor familii care au acceptat să-i ascundă.

În aprilie 1944 Gestapoul a arestat-o pe Šimaitė și a torturat-o. Rectorul universității a plătit o răscumpărare pentru a amâna execuția ei imediată, iar fosta bibliotecară a fost deportată la Dachau și apoi a fost transferată în tabăra de internare Ludelange din Franța. După eliberarea taberei de către aliați, Šimaitė a rămas în Franța, unde a lucrat ca bibliotecară, cu excepția perioadei 1953-1956 când s-a aflat în Israel.

La 15 martie 1966 Institutul Yad Vashem a recunoscut-o pe Ona Šimaitė ca Drept între popoare,[5][4] plantând un copac în onoarea ei.[6] Šimaitė a murit într-o localitate suburbană a Parisului la 17 ianuarie 1970[4] și, la cererea ei, corpul ei a fost donat în folosul științei. În 2015 a avut loc numirea unei străzi din Vilnius în onoarei ei; aceasta este prima stradă din Lituania numită în onoarea unui drept între popoare.[7]

Acest articol încorporează textul de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite și a fost lansat sub GFDL.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e https://righteous.yadvashem.org/?searchType=righteous_only&language=en&itemId=4017488&ind=NaN, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d e f The Righteous Among the Nations Database 
  3. ^ https://www.15min.lt/media-pasakojimai/ona-simaite-516, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c „Ona Šimaitė Summary”. Yad Vashem. Accesat în . 
  5. ^ File M.31.2/191.
  6. ^ „Ona Šimaitė Rescue Story”. Yad Vashem. Accesat în . 
  7. ^ „Lithuania's first street honoring Holocaust Righteous unveiled in Vilnius | Jewish Telegraphic Agency”. Jta.org. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]