Scrob

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Omletă)
Scrob

Természetes omlett (Omelette nature)
Origine
Locul de origineImperiul Persan[1]  Modificați la Wikidata
Informații
Ingredient principalou
unt  Modificați la Wikidata
Alte ingredientebrânză

smântână

șuncă

ierburi
CaloriiValori nutriționale

Scrob

Sursele includ: USDA

Valoare per 100 g

Calorii (kcal) 153 Lipide totale 12 g Lipide saturate 3,3 g Lipide trans 0,7 g Colesterol 313 mg Sodiu 155 mg Potasiu 117 mg Carbohidrați 0,6 g Fibre alimentare 0 g Zahăr 0,3 g Proteine 11 g Vitamina C 0 mg Calciu 48 mg Fier 1,5 mg Vitamina D 69 IU Vitamina B6 0,1 mg Vitamina B-12 0,8 µg

Magneziu 11 mg

Scrobul sau omleta (neologism împrumutat din francezul omelette) este o mâncare pe bază de ouă bătute și prăjite în grăsimi vegetale sau animale la care se poate adăuga, în funcție de zonă și preferință, brânză, smântână, șuncă, mezeluri și ierburi (mărar, pătrunjel, ceapă verde, spanac, sparanghel).

Istorie[modificare | modificare sursă]

Chiar dacă datorită modului simplu de preparare se bănuiește că s-ar fi consumat din preistorie, primele dovezi scrise există din timpul Imperiului Ahemenid, ca predecesor al omletei cu ierburi Kookoo, fel de mâncare tipic iranian. În antichitate, în prima carte de bucate care se păstrează în actualitate De re coquinaria, gastronomul roman Marcus Gavius Apicius prezintă rețeta Ova spongia ex lacte (scob de ouă cu lapte).

De asemenea conchistatorii spanioli au relatat în Crónicas de Indias că amerindienii consumau și vindeau tortilla de huevos (scrob de ouă), demonstrând că acest fel de mâncare exista și în Americi înainte de venirea europenilor.

Preparare[modificare | modificare sursă]

Se bat ouăle până la omogenizarea compoziției și se adaugă sarea și opțional brânză, smântână, șuncă, mezeluri și/sau ierburi. Ouăle bătute se pun în tigaia încinsă și unsă cu grăsime (ulei vegetal, untură sau unt), apoi omleta se învârte sau se întoarce pe o parte și pe alta ca în cazul clătitelor, până se solidifică și se rumenește puțin. De asemenea se poate găti în cuptor, într-o tavă, caz în care nu se mai întoarce.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://books.google.com/books?id=5LghYCqDJw8C&q=earliest+omelette+persia&pg=PA65  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)