Ombilic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Buricul unei femei

Ombilicul (termen popular buricul) este cicatricea care rămâne după ruperea cordonului ombilical al nou-născutului.[1] Se prezintă sub forma unei cavități în zona mediană a abdomenului.

Din punct de vedere medical[modificare | modificare sursă]

După cinci sau șase zile de la naștere, cordonul ombilical se usucă și apoi se desprinde lăsând în urmă o ușoară cicatrice ceea ce constituie buricul propriu-zis. În aceste zile și în cele premergătoare formării ombilicului este necesară o grijă deosebită pentru a evita infectarea acestei părți a corpului și formarea herniei ombilicale.[2]

Buricul este folosit ca o cale de acces în realizarea laparoscopiilor. De asemenea după naștere este folositor a se verifica cordonul ombilical datorită faptului că acesta este traversat de două artere și o venă, iar lipsa uneia dintre artere sau alte malformații ar putea indica o anomalie a nou născutului.

Cultură[modificare | modificare sursă]

De-a lungul vremii au existat multe controverse asupra faptului dacă Adam și Eva aveau sau nu buric.[3]

În societatea occidentală a fost un tabu afișarea în public a buricului, acesta fiind considerat o zonă de stimulare erotică. În zilele noastre afișarea în public a buricului este la modă printre membrii tinerei generații, buricul putând fi împodobit cu piercing-uri.

În Evul Mediu părinții se îngrijeau de frumoasa dezvoltare a buricului, pentru asta se băga o bucată de plumb în cavitatea recent formată după căderea cordonului ombilical și se înfășura pentru ca astfel buricul să devină adânc și bine conturat. În zilele noastre bucata de plumb este înlocuită cu bucăți de vată. De asemenea în acea epocă era considerat ca sediul desfrânării femeiești.

Un trib de băștinași australieni (Anmatyerre) credeau că muris-ii (germeni de copii) așteptau ascunși după pietre sau copaci să intre în femei prin buric, pentru ca acestea să rămână însărcinate.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Buric- definiție”. 
  2. ^ „Ombilicul - Anatomie”. 
  3. ^ „Cum era Adam?”. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]