Octavian Vintilă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Octavian Vintilă
Născut(ă)
Ploiești, România
Decedat(ă) (85 de ani)[1]
Înălțime1,75 m
Greutate74 kg
Țară România
Armăsabie
ClubCSA Steaua

Octavian Vintilă (n. , Ploiești, România – d. [1]) a fost un scrimer român specializat pe sabie. După retragerea din activitatea competițională, a devenit un reputat comentator sportiv.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Din copilărie era pasionat de duelurile cu spade din lemn.[2] S-a apucat de scrimă la CS Petrolul din Ploiești, sub îndrumarea lui Ion Popescu, apoi a lui Vasile Chelaru. La vârsta de 20 ani s-a alăturat clubului Steaua București, cu care a fost campion republican pe echipe toată cariera sa, cu excepția anului 1961.[2] A cucerit și titlul național la individual în 1968 și în 1969. Cu lotul olimpic al României a participat la Jocurile Olimpice de vară din 1964 de la Tokyo și la cele din 1972 de la München, unde România s-a clasat pe locul 4 la proba pe echipe.

După ce s-a retras din activitate competițională, a devenit arbitru internațional de scrimă și a fost vicepreședinte Federației Române de Scrimă din 1975 până în 2000. În paralel, a devenit jurnalist, lucrând la biroul de presă al clubului Steaua împreună cu Cristian Țopescu. Apoi a fost comentator sportiv și realizator de programe la Radio România Actualități. De-a lungul carierei sale a comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice, începând cu ediția din 1976. A fost președintele Asociației Presei Sportive (APS) din România din 2006 până în 2011. Pentru realizările sale a fost ridicat la gradul de comandor în Ordinul Național „Serviciul Credincios”.[3][4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b DOLIU ÎN SPORTUL ROMÂNESC! A MURIT LEGENDARUL SCRIMER OCTAVIAN VINTILĂ, CARE A COMENTAT LA 6 EDIȚII ALE JO 
  2. ^ a b „Gala Muschetarilor de la Piatra Neamț”. Ziarul Ceahlaul. . 
  3. ^ Emanuel Fantaneanu. „Radio Romania celebrates 80th anniversary” (în engleză). Asociația Internațională a Presei Sportive. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ DECRET nr. 1.072 din 4 noiembrie 2008 privind conferirea unor decorații, Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 748 din 5 noiembrie 2008

Legături externe[modificare | modificare sursă]