Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 16 al Uniunii Europene

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD)
ale Uniunii Europene
ODD 16
Pace, justiție și instituții puternice
"Promovarea societăților pașnice și incluzive pentru dezvoltarea durabilă, asigurarea accesului la justiție pentru toți și construirea unor instituții eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile"
Responsabil:
Website:
Comisia Europeană
https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/sustainable-development-goals_en

ODD 16 - Pace, justiție și instituții puternice promovează societăți pașnice și incluzive bazate pe respectul pentru drepturile omului, protecția celor mai vulnerabili, statul de drept și buna guvernare la toate nivelurile. De asemenea, prevede instituții transparente, eficiente și responsabile.

Pacea și securitatea sunt o condiție prealabilă pentru dezvoltarea durabilă, în conformitate cu natura integrată a Agendei 2030. Pacea, securitatea, democrația, statul de drept și respectarea drepturilor fundamentale sunt, de asemenea, valori fundamentale ale UE. Monitorizarea ODD 16 în contextul UE se concentrează pe securitatea personală, accesul la justiție și încrederea în instituțiile din UE. În ultimii câțiva ani, UE a devenit un loc mai sigur și mai just pentru a trăi, deoarece numărul deceselor cauzate de omucideri sau agresiuni și percepția asupra criminalității, violenței și vandalismului au scăzut considerabil. Cheltuielile guvernamentale pentru instanțele judecătorești au crescut semnificativ și mai mult de jumătate dintre europeni consideră că sistemul lor de justiție este independent. Evaluarea corupției în UE a rămas stabilă. Cu toate acestea, provocările persistă în unele domenii în privința accesului la justiție, iar încrederea în instituțiile UE a fluctuat în ultimii câțiva ani.

Indicatori care măsoară progresul către ODD 16, UE[modificare | modificare sursă]

Indicator Perioadă Rata anuală de creștere Tendință Observații
Pace și siguranță personală
Rata standardizată a mortalității din cauza omuciderii 2005–2020 –3,9% ODD 16
2015–2020 –2,8%
Populația care raportează infracțiuni, violență sau vandalism în zona lor 2010–2020 –2,0% ODD 16
2015–2020 –4,1%
Accesul la justiție
Cheltuieli guvernamentale totale pentru instanțele judecătorești 2006–2021 2,7% ODD 16
2016–2021 3,7%
Independența percepută a sistemului de justiție: foarte bună sau destul de bună serie temporală prea scurtă pentru evaluarea pe termen lung ODD 16
2017–2022 –0,4%
Încrederea în instituții
Indicele de percepție a corupției 2012–2022 –0,2% ODD 16
2017–2022 0,0%
Nivelul de încredere în instituțiile UE 2008–2023 –0,7%[1] ODD 16
2018–2023 –0,4%[2]

Note:
Pentru indicatorii fără țintă sunt prezentate ratele de creștere constatate pe perioadele specificate. Pentru indicatorii cu o țintă UE cuantificată (), sunt prezentate atât ratele de creștere constatate, cât și ratele de creștere care ar fi fost necesare în perioadele specificate pentru îndeplinirea obiectivului
[1] tendința se referă la cea mai slabă performanță dintre cele trei instituții (Banca Centrală Europeană)
[2] tendința se referă la cea mai slabă performanță dintre cele trei instituții (Parlamentul European)

Prezentare generală[modificare | modificare sursă]

Pace și siguranță personală[modificare | modificare sursă]

Siguranța este un aspect crucial al vieții unei persoane. Nesiguranța este o sursă comună de frică și îngrijorare și afectează negativ calitatea vieții. Insecuritatea fizică include toți factorii externi care ar putea pune în pericol integritatea fizică a unei persoane. Criminalitatea este una dintre cele mai evidente cauze ale insecurității. Analizele insecurității fizice combină de obicei două aspecte: percepția subiectivă a insecurității și lipsa obiectivă de siguranță. Seriile temporale disponibile privind măsurile obiective și subiective ale siguranței personale arată o tendință favorabilă în UE în ultimul deceniu.

UE a devenit un loc mai sigur pentru a trăi

Omuciderea[1] este una dintre cele mai grave infracțiuni. În UE, decesele cauzate de omucidere au scăzut constant din 2005, atingând o rată de 0,7 decese la 100.000 de persoane în 2020, ceea ce corespunde unei reduceri de 45% în perioada de 15 ani evaluată. Pe termen scurt, însă, tendința a stagnat, rămânând aproximativ la același nivel din 2016. Scăderea omuciderilor în UE a mers mână în mână cu îmbunătățirea percepției oamenilor asupra criminalității, violenței sau vandalismului. Din 2010, ponderea persoanelor care raportează apariția unor astfel de probleme în zona lor a scăzut în general în UE. În 2020, 10,7% din populație s-a simțit afectată de aceste probleme, adică cu 2,4 puncte procentuale mai puțin decât în 2010 și cea mai mică valoare înregistrată.

Percepția de a fi afectat de criminalitate, violență sau vandalism diferă în funcție de subgrupurile socio-demografice ale populației UE și în funcție de gradele de urbanizare. În timp ce 13,7% din populația care trăiește în gospodării cu un venit disponibil echivalent[2] sub pragul sărăciei (stabilit la 60% din venitul mediu echivalent național) s-a simțit afectată de astfel de probleme în 2020, acesta a fost cazul doar pentru 10,2% din populația care trăiește în gospodării peste pragul sărăciei. În mod similar, în 2020, apariția percepută a criminalității, violenței sau vandalismului în municipii (16,3%) a fost de aproape trei ori mai mare decât în zonele rurale (5,8%) și aproape de două ori mai mare decât în orașe și suburbii (8,4%)[3].

Paradoxul fricii de victimizare: când măsurile obiective și subiective ale insecurității fizice nu se potrivesc

Valorile naționale arată că expunerea percepută la criminalitate, violență sau vandalism în 2020 a fost de opt ori mai mare în țara cea mai afectată (19,1% din populația Bulgariei) decât în țara cel mai puțin afectată (2,4% în Croația). Cu toate acestea, diferențele de țară pentru acest indicator subiectiv trebuie tratate cu prudență. Cercetările sugerează că ratele criminalității din registrele poliției și expunerea subiectivă la criminalitate pot diferi, deoarece grupurile de populație cu rate scăzute de victimizare se pot teme în special de infracțiuni (așa-numitul „paradox al fricii de victimizare”)[4]. Acesta este, de exemplu, cazul Irlandei, care are cea mai scăzută rată a mortalității cauzate de omucideri în întreaga UE, dar una dintre cele mai mari ponderi de oameni care spun că se simt afectați de criminalitate sau de alte probleme din zona lor. În schimb, ratele mortalității cauzate de omucideri au fost cele mai ridicate în țările baltice, care aveau un procent destul de scăzut de oameni care se simțeau afectați de criminalitate, violență sau vandalism în vecinătatea lor. Cu toate acestea, este posibil ca această comparație să nu surprindă imaginea completă, deoarece alte forme de criminalitate decât omuciderea contribuie și ele la percepția de nesiguranță.

Bărbații sunt mai susceptibili de a muri din cauza omuciderii, în timp ce femeile sunt mai susceptibile de a fi victime ale violenței domestice și ale agresiunilor sexuale

Decesele cauzate de omucideri în UE indică o diferență remarcabilă de gen[5]. În timp ce ratele mortalității cauzate de omucidere au scăzut pentru ambele sexe, acestea rămân de aproximativ două ori mai mari pentru bărbați (0,9 decese la 100.000 de persoane în 2020, comparativ cu 0,4 decese la 100.000 de persoane pentru femei). Cu toate acestea, în timp ce bărbații au un risc general mai mare de a fi uciși, femeile au un risc semnificativ mai mare de a fi ucise de partenerii lor intimi sau de membrii familiei.

Un studiu al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă (United Nations Office on Drugs and Crime - UNODC) și „UN Women” arată că omuciderile legate de partenerul intim sau de familie au reprezentat 56% dintre femeile care au fost ucise în 2021 la nivel global, în timp ce acesta a fost cazul doar pentru 11% dintre omuciderile masculine. În ansamblu, în Europa, conform unui raport anterior al UNODC, aproape un sfert (24%) dintre omuciderile din 2017 (comparativ cu 18% la nivel global) au fost provocate de un partener intim sau au fost legate de familie[6]. În 2021, 51% din toate feminicidele au fost legate de partener sau de familie. În ciuda scăderii globale a omuciderilor din partea partenerului intim de sex feminin și a omuciderilor legate de familie în Europa din 2010, numărul a crescut în primul an pandemic (2020) în unele părți ale Europei, în special în Europa de Vest[7]. Aceasta este o problemă de îngrijorare, având în vedere că femeile sunt expuse unui risc mult mai mare de a fi ucise de partenerii lor sau de membrii familiei lor (la nivel global, 64% dintre victimele omuciderilor în legătură cu partenerul intim/familie au fost femei), și mai ales când se ia în considerare conceptul de violență împotriva femeilor, cuprinzând toate formele de violență fizică, sexuală și psihologică.

Datele din statisticile oficiale ale Eurostat privind criminalitatea privind omuciderile intenționate și infracțiunile sexuale arată că femeile sunt mult mai probabil să fie victimele unor astfel de infracțiuni decât bărbații. În 2020, 49 din 100.000 de femei au fost victime ale agresiunii sexuale, iar 28 din 100.000 de femei au fost victime ale violului. Ratele au fost semnificativ mai mici pentru bărbați, 9 din 100.000 suferind agresiuni sexuale și 3 din 100.000 fiind victime ale violului[8]. În plus, femeile sunt de aproximativ două ori mai probabil decât bărbații să fie victime ale omuciderii intenționate din partea familiei și rudelor sau a partenerului lor intim. În 2020, 0,4 din 100.000 de femei au fost victimele unei astfel de omucideri, comparativ cu doar 0,2 la 100.000 de bărbați[9].

Prevalența violenței variază foarte mult în UE. Cu toate acestea, comparațiile între țări ale statisticilor privind criminalitatea ar trebui făcute cu prudență. Comparabilitatea este afectată de diferite definiții legale privind infractorii și victimele, diferitele niveluri de eficiență a poliției și de stigmatizarea asociată cu dezvăluirea cazurilor de violență împotriva femeilor[10]. Pentru mai multe informații despre violența bazată pe gen, vezi ODD 5 „Egalitatea de gen”.

Accesul la justiție[modificare | modificare sursă]

Sistemele de justiție care funcționează bine reprezintă o condiție structurală importantă pe care statele membre ale UE își bazează politicile de creștere durabilă și stabilitate socială. Indiferent de modelul sistemului național de justiție sau de tradiția juridică în care este ancorat, calitatea, independența și eficiența se numără printre parametrii esențiali ai unui „sistem de justiție eficient”. Deoarece nu există o modalitate unică de a măsura calitatea sistemelor de justiție, bugetul cheltuit efectiv pentru instanțele judecătorești este folosit aici ca indicator substitut pentru acest subiect. Mai mult, judecătorii trebuie să fie capabili să ia decizii fără interferențe sau presiuni din partea guvernelor, politicienilor sau actorilor economici, pentru a se asigura că indivizii și întreprinderile se pot bucura pe deplin de drepturile lor. Independența percepută a sistemului de justiție este utilizată pentru a monitoriza acest aspect.

Cheltuielile UE pentru instanțele judecătorești au crescut în ultimii ani

În UE, cheltuielile publice generale pentru instanțele judecătorești au crescut cu 48,7% din 2006, ajungând la 47,9 miliarde euro în 2021. În termeni pe cap de locuitor, aceasta corespunde unei creșteri de 44,8% de la 73,9nbsp;euro pe locuitor în 2006 la 107,0nbsp;euro pe locuitor în UE. 2021. Cu toate acestea, atunci când sunt privite ca o pondere a cheltuielilor guvernamentale totale, cheltuielile pentru instanțele judecătorești au rămas stabile la 0,7% între 2006 și 2019.

În 2020 și 2021, ponderea a scăzut la 0,6% din cheltuielile totale, în mare parte datorită creșterii altor cheltuieli guvernamentale pentru atenuarea impactului economic și social al pandemiei de COVID-19. În raport cu PIB-ul, cheltuielile cu instanțele judecătorești au fost, de asemenea, stabile din 2006, de 0,3% din PIB[11]. Notabil este că, în 2020, șapte state membre și-au majorat cheltuielile pentru instanțele judecătorești în raport cu PIB-ul lor și doar o țară le-a redus.

Mai mult de jumătate din populația UE consideră că sistemul de justiție este suficient de independent

În 2022, 53% dintre locuitorii UE au evaluat independența instanțelor și judecătorilor din țara lor drept „foarte bună” sau „destul de bună”, ceea ce este cu un punct procentual mai mic decât în 2017. În același timp, percepția de „foarte proastă” sau „proastă” a scăzut cu un punct procentual, de la 36% la 35%. Ingerința sau presiunea din partea guvernului și a politicienilor a fost motivul cel mai probabil pentru o evaluare proastă a independenței percepute a instanțelor și judecătorilor[12]. Opinia cu privire la independența instanțelor și a judecătorilor a variat semnificativ de la un stat membru la altul. În timp ce în Finlanda, Danemarca și Austria, majoritatea respondenților (88%, 84% și, respectiv, 83%) au evaluat independența instanțelor și judecătorilor lor ca fiind „foarte bună” și „destul de bună”, acesta a fost cazul doar pentru 21% dintre respondenți în Croația, 24% în Polonia și 25% în Slovacia[12].

Vârsta, statutul de angajare, educația și experiența cu sistemul de justiție par să aibă un efect notabil asupra percepției asupra independenței sistemului de justiție. În 2022, 59% dintre respondenții cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani din UE au acordat o evaluare bună, comparativ cu 50% dintre respondenții cu vârsta de 55 de ani sau peste. Angajații (59%) au avut mai multe șanse să acorde un rating bun decât persoanele care desfășoară activități independente (52%), lucrătorii manuali (în conformitate cu Clasificarea Internațională Standard a Ocupațiilor ISCO-08) (51%) sau persoanele care nu erau angajate (51%). Cu cât oamenii au rămas mai mult în învățământ, cu atât au fost mai multe șanse să evalueze independența instanțelor și judecătorilor ca fiind bună: 57% dintre cei care au absolvit studiile la vârsta de 20 de ani sau peste au dat o evaluare bună, comparativ cu 40% dintre cei care au absolvit studiile la vârsta de 15 ani sau mai puțin. În mod remarcabil, răspunsurile persoanelor care au fost implicate într-o dispută trimisă în instanță au fost împărțite mai egal între cei care au evaluat sistemul ca bun (51%) sau prost (45%) decât ale celor care nu au fost în instanță (53% bun, 35% prost)[12].

Încrederea în instituții[modificare | modificare sursă]

Sistemele de justiție eficiente sunt o condiție prealabilă pentru lupta împotriva corupției. Corupția provoacă prejudicii sociale, mai ales atunci când este instrumentalizată de grupurile criminale organizate pentru a comite alte infracțiuni grave, cum ar fi traficul de droguri și de persoane. Corupția poate submina încrederea în instituțiile democratice și poate slăbi responsabilitatea conducerii politice. De asemenea, provoacă daune financiare prin scăderea nivelurilor investițiilor, împiedicând funcționarea corectă a pieței interne și reducând finanțele publice.

Percepția corupției în UE a stagnat din 2016

Deoarece nu există o modalitate de a evalua nivelurile absolute de corupție în țări sau teritorii pe baza unor dovezi empirice solide, captarea percepțiilor celor care sunt în măsură să ofere evaluări ale corupției din sectorul public este în prezent cea mai fiabilă metodă de comparare a nivelurilor corupției relative între țări. Conform indicelui de percepție a corupției (IPC) al Transparency International, UE a obținut un scor de 64 pe o scară de la 0 (foarte coruptă) la 100 în 2022, cu 21 de puncte mai mult decât scorul mediu mondial de 43. Scorul UE a a rămas stabil la acest nivel din 2016, ceea ce nu indică o schimbare semnificativă în percepția asupra corupției în Europa.

La nivel de țară, membrii UE au continuat să se claseze printre cele mai puțin corupte la nivel global în 2022 și au constituit mai mult de jumătate din primele 10 țări cele mai puțin corupte la nivel global. În cadrul UE, țările din nordul Europei au obținut cele mai bune scoruri, Danemarca, Finlanda și Suedia conducând clasamentul. La celălalt capăt al scalei, Ungaria, Bulgaria și România au înregistrat cele mai ridicate niveluri de corupție percepută în UE, ocupându-se pe pozițiile 77, 72 și, respectiv, 63, pe lista globală (cuprinzând 180 de țări în total)[13].

Clasamentul țărilor după IPC corespunde în mare măsură unor răspunsuri similare colectate în 2022 printr-un sondaj Eurobarometru[14], în care Danemarca, Finlanda și Suedia au fost identificate ca fiind cele mai puțin corupte. Cu toate acestea, răspunsurile la acest sondaj prezintă o imagine mai pesimistă a nivelurilor de corupție din UE decât IPC. În toate țările, cu excepția celor cinci, cel puțin jumătate dintre respondenți au considerat corupția o problemă națională larg răspândită. Pentru UE în ansamblu, acest lucru se traduce printr-o medie de 68% dintre respondenți care au împărtășit această percepție în 2022. Această pondere a scăzut cu 8 puncte procentuale din 2013. Pe de altă parte, proporția populației care percep puțină corupție în țara lor a atins un maxim de 28% în 2022.

Există o relație notabilă între IPC și independența percepută a sistemului de justiție. Țările cu un IPC ridicat, cum ar fi Danemarca, Finlanda sau Suedia, arată, de asemenea, o pondere mare a populației care evaluează independența sistemului de justiție drept „bună”. În schimb, țările cu evaluări mai puțin optimiste ale independenței sistemului de justiție tind să aibă, de asemenea, scoruri IPC mai mici, de exemplu Bulgaria și Croația. Deoarece ambii indicatori se bazează pe percepțiile oamenilor, pe baza acestor date nu poate fi dedusă o relație cauzală între eficacitatea sistemului de justiție și apariția corupției. Cu toate acestea, sistemele de justiție eficiente sunt considerate a fi o condiție prealabilă pentru combaterea corupției[15].

Încrederea în instituțiile UE a fluctuat în ultimii ani

Încrederea în instituțiile politice este cheia pentru democrații eficiente. Pe de o parte, încrederea cetățenilor crește probabilitatea ca aceștia să voteze la alegeri democratice. Pe de altă parte, oferă politicienilor și partidelor politice mandatul necesar pentru a lua decizii care sunt acceptate în societate.

Încrederea în trei dintre principalele instituții ale UE, Parlamentul European, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, a cunoscut perioade de creștere și declin în ultimele două decenii. Toate cele trei instituții au înregistrat o scădere a încrederii în 2020, dar datele pentru 2023 indică că au recâștigat teren, 49% din populație exprimându-și încrederea în Parlamentul European și 46% atât în Comisia Europeană, cât și în Banca Centrală Europeană. Comparativ cu 2022, însă, încrederea în Comisie și Parlament a scăzut cu 1 punct procentual, în timp ce încrederea în Banca Centrală Europeană a crescut cu 2 puncte procentuale. De-a lungul anilor, Parlamentul European a rămas cea mai de încredere dintre cele trei instituții.

Este posibil ca și criza economică să fi jucat un rol în scăderea încrederii în instituțiile UE observată între 2007 și 2015, în timp ce pandemia COVID-19 ar fi putut influența scăderea în 2020. Nivelurile ridicate ale inflației din cauza presiunii asupra prețurilor energiei, alimentelor și altor mărfuri ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei ar putea să fi provocat o scădere a încrederii în Banca Centrală Europeană în 2022 și în Comisie și Parlament în 2023. Cu toate acestea, sondajele arată că cetățenii tind să aibă doar o idee generală despre UE și nu au o cunoaștere mai profundă a rolului și puterilor instituțiilor UE, făcând încrederea în UE mai dependentă de informațiile contextuale decât de guvernanța reală[16].

Prezentarea principalilor indicatori[modificare | modificare sursă]

Rata standardizată a mortalității din cauza omuciderii[modificare | modificare sursă]

Tendințe
Termen lung
2005-2020
Termen scurt
2015-2020

Acest indicator monitorizează decesele cauzate de omucidere și rănile provocate de o altă persoană cu intenția de a răni sau ucide prin orice mijloace, inclusiv „efectele tardive” ale atacului, în conformitate cu clasificarea internațională a bolilor (International Classification of Diseases - ICD)[17] codurile X85 până la Y09 și Y87.1. Nu include decesele cauzate de intervenții legale sau de război (codurile ICD Y35 și Y36). Datele sunt prezentate ca rate standardizate de mortalitate, ceea ce înseamnă că sunt ajustate la o distribuție standard de vârstă pentru a măsura ratele de mortalitate independent de structura de vârstă a populației.

16-10 Rata standardizată a mortalității din cauza omuciderii
(cazuri la 100.000 de persoane)
Loc Țară 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020























-  Uniunea Europeană N/A N/A 1,4 e 1,4 e 1,4 e 1,2 e 1,1 e 1,1 e 1,1 e 1,0 e 1,0 e 0,9 0,9 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,7 p 0,7 p 0,7
1  Irlanda 0,8 1,0 1,0 0,8 0,5 0,8 0,8 1,0 0,8 0,8 0,8 0,6 0,9 0,6 0,7 0,5 0,5 0,4 0,5 p 0,3 p 0,2
2  Luxemburg 1,0 1,7 1,7 0,8 0,4 1,5 1,4 1,3 1,0 1,0 2,3 0,4 0,3 0,2 1,1 0,9 0,5 0,2 0,4 p 0,7 p 0,3
3  Italia 1,0 0,9 0,9 1,1 N/A N/A 0,9 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,7 0,6 0,6 0,6 0,5 0,5 0,5 p 0,4 p 0,4
4  Austria 1,0 1,0 0,9 0,6 0,8 0,8 0,8 0,6 0,6 0,7 0,6 0,6 0,4 0,4 0,4 0,6 0,5 0,5 0,6 p 0,5 p 0,4
5  Germania 0,7 0,7 0,7 0,7 0,6 0,5 0,6 0,5 0,5 0,5 0,6 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,4 0,4 p 0,4 p 0,4
6  Polonia 2,3 1,9 1,9 1,6 1,5 1,5 1,5 1,4 1,3 1,1 0,9 1,1 1,0 1,1 0,9 0,8 0,8 0,7 0,5 p 0,7 p 0,6
7  Cehia 1,5 1,3 1,3 1,4 1,2 0,9 1,0 1,0 0,7 0,8 0,8 0,9 0,9 0,9 0,7 0,8 0,5 0,6 0,5 p 0,7 p 0,6
8  Spania 1,0 1,0 1,0 1,0 1,3 0,9 0,8 0,7 0,8 0,7 0,7 0,7 0,6 0,7 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6 p 0,6 p 0,6
9  Slovacia 2,3 2,2 2,4 2,0 1,9 1,7 1,6 1,3 1,3 1,2 1,3 1,5 1,1 1,4 0,9 0,8 0,7 0,5 0,6 p 0,6 p 0,6
10  Țările de Jos 1,1 1,2 1,1 1,2 1,2 1,0 0,8 0,9 0,9 0,9 0,9 0,9 0,8 0,8 0,8 0,7 0,6 0,8 0,6 p 0,6 p 0,6
11  Danemarca 1,2 0,9 0,9 1,1 0,7 1,0 0,7 0,9 0,8 0,8 N/A 0,8 0,3 0,4 0,7 0,6 0,5 0,8 0,7 p 0,6 p 0,6
12  Belgia N/A N/A N/A 1,4 1,7 1,5 1,4 1,5 1,2 1,2 1,1 1,4 1,2 1,0 1,0 1,1 1,1 1,1 1,0 p 0,8 p 0,7
13  Bulgaria 3,6 3,1 3,0 2,9 2,9 2,4 1,9 1,9 1,7 2,0 1,6 1,3 1,5 1,2 1,3 1,4 1,1 1,2 1,2 p 1,0 p 0,7
14  Franța N/A 0,9 0,9 0,8 0,9 0,8 0,8 0,7 0,8 0,9 0,8 0,7 0,7 0,7 0,5 0,5 0,5 0,4 0,7 p 0,8 p 0,7
15  Slovenia 1,1 0,8 1,3 1,4 1,8 1,1 0,6 1,0 0,6 0,6 0,5 0,9 0,8 1,0 1,0 0,8 0,7 1,1 0,7 p 0,4 p 0,7
16  Grecia 1,2 1,1 0,8 1,1 0,9 1,0 0,9 1,1 1,3 1,4 1,4 1,5 1,4 1,4 1,1 0,9 0,8 0,8 0,9 p 0,8 p 0,7
17  Portugalia 0,9 1,2 1,7 1,6 1,7 1,4 1,7 1,0 1,4 1,0 1,2 0,9 1,1 0,9 1,0 1,0 0,8 0,7 0,8 p 0,9 p 0,8
18  Ungaria 2,7 2,6 2,5 2,0 2,2 2,0 2,0 1,8 2,1 1,5 1,5 1,7 d 1,4 d 1,3 d 0,9 1,3 1,0 0,8 1,0 p 0,8 p 0,9
19  Croația N/A N/A 1,5 1,6 1,8 1,3 1,8 1,6 1,7 1,3 1,4 1,1 1,2 d 1,1 d 0,9 0,9 1,2 1,2 0,6 p 0,8 p 1,0
20  Malta 1,2 2,1 1,3 N/A 1,3 0,5 N/A 0,8 1,2 0,7 1,0 0,5 1,3 1,4 0,8 0,7 0,8 1,6 1,6 p 0,5 p 1,0
21  Suedia 1,1 1,0 1,2 0,9 1,1 0,9 0,9 1,2 0,8 0,9 0,9 0,8 0,7 0,8 0,8 1,0 0,9 1,1 1,0 p 1,0 p 1,3
22  Finlanda 2,6 2,9 2,5 1,9 2,4 2,0 2,0 2,2 2,2 2,0 1,9 1,8 1,3 1,5 1,4 1,3 1,2 1,1 1,2 p 1,2 p 1,3
23  Cipru N/A N/A N/A N/A 1,4 1,9 1,8 1,4 1,2 2,2 0,4 2,3 1,9 1,4 1,1 1,5 1,3 1,0 1,6 p 1,4 p 1,4
24  România 3,9 3,8 4,0 4,1 3,8 2,7 2,4 2,2 2,6 2,5 2,6 2,2 2,3 1,9 1,9 1,6 1,6 1,5 1,4 p 1,5 p 1,5
25  Lituania 10,7 10,8 7,3 10,2 8,8 9,7 8,1 7,5 7,9 6,3 5,6 5,1 4,4 4,9 3,8 4,1 3,6 2,8 2,6 p 2,2 p 2,5
26  Estonia 14,9 15,5 11,8 10,9 8,3 9,4 7,5 7,1 6,8 6,1 4,7 4,7 4,9 4,0 3,2 3,6 2,7 2,3 2,3 p 2,0 p 3,2
27  Letonia 13,0 12,5 12,0 11,1 9,8 10,6 9,8 8,8 7,9 6,6 6,7 6,2 6,3 5,9 7,0 5,1 4,5 3,8 3,8 p 3,3 p 3,5
Loc Țară 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
-  Liechtenstein N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 2,2 N/A N/A 0,0 0,0 p 0,0 p 0,0
-  Elveția 0,8 1,1 1,0 0,7 0,9 0,8 0,6 0,6 0,6 0,7 0,5 0,5 0,5 0,5 0,4 0,6 0,4 0,4 0,5 p 0,4 p 0,5
-  Islanda 2,1 0,6 1,9 N/A 1,3 0,9 0,3 0,6 0,2 0,3 N/A 0,8 0,3 1,0 0,3 1,3 0,3 0,8 0,3 p 0,0 p 0,6
-  Norvegia 1,2 0,7 0,9 1,0 0,8 0,6 1,0 0,7 0,6 0,7 0,6 2,1 0,6 0,9 0,6 0,4 0,7 0,5 0,4 p 0,5 p 0,6
-  Serbia N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 1,7 1,6 2,1 1,7 1,4 1,8 1,3 1,4 p 1,2 p 1,3
-  Turcia N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 1,2 d 1,2 d 1,7 d 1,5 d 1,3 d 1,7 d 1,7 d 1,4 dp 1,0 dp N/A
d - definiții diferite
e - date estimate
p - date provizorii
dp - definiții diferite, date provizorii

Sursa: Eurostat (online data code: sdg_16_10)

     2015      2020
Sursa: Eurostat (online data code: sdg_16_10)
Rata standardizată a mortalității din cauza omuciderii, după regiunea NUTS 2, 2020
(cazuri la 100.000 de persoane)
Sursa: Eurostat (online data code: HLTH_CD_ASDR2)

Populația care raportează infracțiuni, violență sau vandalism în zona lor[modificare | modificare sursă]

Tendințe
Termen lung
2010-2020
Termen scurt
2015-2020

Acest indicator prezintă ponderea populației care a raportat că se confruntă cu problema criminalității, violenței sau vandalismului în zona lor. Aceasta descrie situația în care respondentul consideră că infracțiunea, violența sau vandalismul din zonă reprezintă o problemă pentru gospodărie, deși această percepție nu se bazează neapărat pe experiența personală. Datele provin din Statisticile UE privind veniturile și condițiile de viață (EU-SILC).

16-20 Populația care raportează infracțiuni, violență sau vandalism în zona lor
(% din populație)
Loc Țară 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020




















-  Uniunea Europeană N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 13,1 e 13,2 e 12,8 e 14,1 e 13,6 e 13,2 e 12,5 e 11,5 e 11,5 e 11,0 e 10,7 e
1  Croația N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 4,6 3,6 3,2 2,9 2,5 2,8 3,0 3,0 2,6 2,7 2,4
2  Lituania N/A N/A 9,0 7,8 7,1 5,1 6,5 5,3 4,8 5,0 6,4 4,8 4,6 3,4 8,2 3,7 3,2 3,3
3  Slovacia N/A N/A 9,5 8,4 8,2 9,3 12,3 b 10,2 10,0 9,6 8,9 8,7 7,3 6,9 6,2 4,8 5,6 4,3
4  Polonia N/A N/A 10,4 9,0 8,0 7,3 6,7 6,5 b 6,3 6,3 6,4 6,4 5,8 5,6 5,4 4,8 4,4 N/A
5  Letonia N/A N/A 22,6 27,2 27,2 28,7 25,3 b 23,8 19,0 17,0 12,0 13,0 11,8 10,0 8,0 8,6 6,1 5,3
6  Ungaria N/A N/A 12,4 10,0 12,9 13,1 11,6 11,7 10,9 10,4 12,6 13,9 10,6 9,7 7,2 4,8 5,3 5,3
7  Estonia N/A 27,8 23,2 20,1 21,4 17,2 19,3 18,0 14,5 15,7 12,3 12,3 b 11,8 9,2 7,3 7,4 7,4 5,5
8  Austria N/A 9,8 12,4 12,1 11,4 11,0 b 15,1 13,4 12,1 11,7 11,3 13,4 12,9 12,4 10,9 9,7 8,4 5,7
9  Cehia N/A N/A 16,5 14,3 13,1 13,9 17,9 b 15,4 15,0 13,2 13,9 13,5 12,0 11,7 9,3 7,9 7,8 6,1
10  Portugalia N/A 13,6 13,8 11,9 12,6 11,7 14,0 11,3 10,1 10,9 13,3 11,6 10,5 7,8 7,9 6,5 6,7 6,6
11  Finlanda N/A 16,8 17,3 15,3 12,9 13,1 13,7 8,7 8,3 8,6 9,0 7,0 7,3 6,5 6,2 7,0 6,4 7,0
12  Danemarca 10,0 14,2 14,0 13,6 14,0 16,2 16,5 14,2 15,7 9,9 9,2 9,1 7,7 8,4 7,8 7,4 7,5 7,3
13  Slovenia N/A N/A 10,5 9,5 10,2 8,7 12,5 b 9,3 8,6 8,1 9,1 10,1 9,2 8,5 8,0 7,9 8,0 7,3
14  Germania N/A N/A 9,8 12,6 12,4 13,0 12,7 12,0 12,9 12,5 13,5 13,1 13,8 14,1 14,2 13,3 13,1 8,2 bu
15  Italia N/A 15,3 14,3 14,8 16,0 14,2 15,9 12,7 14,5 14,9 16,0 18,0 19,4 14,7 12,5 11,3 9,4 8,4
16  România N/A N/A N/A N/A 15,4 13,1 16,1 15,4 16,3 13,7 15,7 14,5 13,1 14,1 11,3 11,5 9,6 8,8
17  Cipru N/A N/A 8,9 12,9 13,6 10,1 b 8,3 12,7 15,0 15,5 15,3 11,9 12,0 9,8 12,5 13,9 12,7 10,4
18  Belgia 20,1 19,6 17,5 18,0 17,3 15,8 16,9 17,5 15,6 14,5 19,4 16,2 16,1 13,3 12,4 12,3 13,3 b 10,8
19  Luxemburg 18,3 15,3 15,4 11,1 9,7 10,6 10,6 10,2 10,7 14,4 12,9 16,8 14,9 12,2 b 12,0 11,3 11,2 11,0 b
20  Irlanda 15,4 14,7 14,5 16,5 15,3 12,2 14,5 10,2 10,4 10,7 11,9 10,9 10,9 9,7 9,7 10,0 8,8 11,3 b
21  Malta N/A N/A 13,4 12,5 10,2 9,7 10,7 10,4 12,7 12,6 12,9 12,2 11,0 10,4 10,0 12,5 13,6 11,4
22  Suedia N/A 10,0 9,7 13,5 13,0 13,6 b 13,2 10,4 11,3 10,6 10,1 10,7 10,9 12,7 13,0 14,4 13,0 13,8
23  Spania N/A 18,4 18,9 19,3 17,5 14,7 16,4 b 13,0 10,8 10,1 14,2 11,9 10,0 10,3 8,7 10,9 11,6 14,1
24  Țările de Jos N/A N/A 19,0 16,7 17,7 14,8 21,7 b 16,8 18,6 18,3 18,1 18,5 17,4 16,9 b 15,0 17,5 16,3 15,7
25  Franța N/A 22,3 17,5 16,1 16,3 14,8 15,3 15,6 14,8 14,7 16,8 15,3 14,2 14,8 13,9 14,9 14,7 17,7 b
26  Grecia 9,7 7,8 8,2 8,5 10,4 12,0 16,3 b 19,1 20,1 20,1 19,0 16,1 12,8 11,8 13,8 13,5 16,9 18,1
27  Bulgaria N/A N/A 24,5 24,5 27,6 24,7 28,6 b 27,7 27,2 26,9 25,8 26,8 26,3 25,0 b 23,6 21,8 20,2 19,1
Loc Țară 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
-  Islanda N/A 3,9 3,7 2,4 3,5 3,3 4,2 3,7 2,3 3,4 2,2 2,1 2,2 2,2 2,0 2,8 N/A N/A
-  Norvegia 5,8 5,7 4,8 3,9 4,7 5,2 5,3 5,5 4,9 6,0 4,6 4,0 5,7 4,6 3,8 4,2 4,0 4,1
-  Elveția N/A N/A N/A N/A 12,7 12,2 12,0 13,6 12,3 16,5 14,5 14,7 b 11,9 10,9 9,1 7,9 7,1 7,2
-  Albania N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 0,6 1,1 0,7 0,7
-  Muntenegru N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 6,5 6,8 7,3 5,2 4,1 6,2 6,9 3,7
-  Macedonia de Nord N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 7,0 6,9 4,9 7,3 5,7 5,7 4,8 4,2 5,3 6,5 5,5
-  Serbia N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 20,2 21,1 16,8 18,2 14,0 14,7 10,7 9,5
-  Turcia N/A N/A N/A 21,4 17,0 11,3 12,4 N/A 10,7 8,5 9,7 10,6 11,2 10,7 11,3 11,1 10,9 9,8
-  Kosovo N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 2,4 N/A N/A
b - întrerupere în seriile temporale
e - date estimate
u - date cu acuratețe redusă
bu - întrerupere în seriile temporale, date cu acuratețe redusă

Sursa: Eurostat (online data code: sdg_16_20)

     2015      2020
Sursa: Eurostat (online data code: sdg_16_20)

Cheltuielile totale ale administrației publice pentru instanțele judecătorești[modificare | modificare sursă]

Tendințe
Termen lung
2006-2021
Termen scurt
2016-2021

Acest indicator se referă la cheltuielile totale ale administrației publice pentru instanțele judecătorești. Include cheltuieli pentru administrarea, funcționarea sau susținerea instanțelor de drept civil și penal și a sistemului judiciar, inclusiv executarea amenzilor și a reglementărilor legale impuse de instanțe. De asemenea, sunt luate în considerare funcționarea sistemelor de eliberare condiționată și de probațiune, reprezentarea juridică și consilierea în numele guvernului sau în numele altora furnizate de guvern în numerar sau în servicii. instanțele judecătorești includ tribunale administrative și altele asemenea, dar exclud administrațiile penitenciarelor.

16-30 Cheltuielile totale ale administrației publice pentru instanțele judecătorești
(euro per locuitor)
Loc Țară 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
























-  Uniunea Europeană N/A 61,2 65,4 68,4 67,8 71,8 73,9 77,2 81,4 82,9 83,8 86,1 84,5 86,4 87,4 88,8 89,9 93,2 96,8 100,5 101,1 107,0
1  Luxemburg 97,5 119,3 123,8 129,6 129,8 140,4 147,4 150,2 159,0 170,2 182,4 179,0 180,1 182,1 182,3 190,4 202,9 205,7 213,4 229,3 239,9 253,0
2  Germania 109,8 114,0 117,6 117,3 118,4 122,3 124,3 124,5 127,0 130,8 132,6 134,6 136,8 140,2 145,6 146,7 147,0 151,4 156,8 162,3 p 160,7 p 172,2 p
3  Irlanda 52,8 65,9 73,6 82,6 86,7 88,0 94,0 106,7 113,6 98,3 97,6 132,5 121,9 121,6 118,3 121,1 125,0 131,6 139,3 145,4 149,4 150,0
4  Suedia N/A 81,1 86,1 88,2 88,9 87,1 97,7 105,5 101,7 93,8 109,5 119,7 125,6 133,1 127,3 124,6 128,8 129,6 123,9 123,0 123,5 133,5
5  Țările de Jos 60,2 70,8 79,5 90,5 93,2 95,9 98,3 106,5 108,6 116,1 118,0 121,2 117,3 116,5 114,0 112,8 114,7 118,2 124,9 127,7 133,2 132,3 p
6  Austria 75,6 80,3 81,4 85,4 87,2 84,5 85,7 87,2 93,2 99,0 98,4 100,4 104,3 105,4 112,5 117,0 116,6 119,1 120,5 121,2 121,3 125,9
7  Belgia N/A 68,7 77,2 80,5 80,3 82,5 90,3 86,3 94,5 91,7 95,2 95,7 105,5 100,3 96,8 91,1 100,1 100,3 101,8 102,1 104,1 p 114,2 p
8  Slovenia 63,5 68,0 70,7 74,0 78,1 82,6 80,1 86,5 97,8 b 99,5 102,2 99,7 96,9 96,3 94,2 92,6 96,3 95,9 100,0 105,5 107,7 112,9
9  Malta N/A 39,4 47,0 52,4 47,4 50,3 43,7 48,4 50,1 50,2 50,4 55,3 55,7 65,7 66,9 49,6 63,0 62,3 65,1 79,1 88,6 112,6
10  Finlanda N/A 67,1 70,4 73,5 72,5 74,3 74,6 77,7 82,8 89,5 90,8 84,4 86,4 88,4 89,5 89,0 91,7 98,8 100,3 111,7 102,3 103,4
11  Italia N/A 80,3 86,3 91,0 78,2 89,4 85,4 86,6 84,7 90,1 86,1 97,9 85,1 90,9 88,7 92,3 90,7 93,9 97,2 99,6 97,8 101,5
12  Spania 43,7 48,9 54,3 61,8 61,5 65,4 67,7 75,6 83,2 89,0 90,0 87,5 82,5 80,7 79,6 83,5 83,4 85,0 88,0 90,2 92,1 p 96,8 p
13  Danemarca 59,1 59,8 60,9 64,7 68,0 68,0 74,3 77,9 81,8 93,8 85,3 99,1 89,8 79,4 79,8 79,6 80,5 77,0 79,5 85,5 88,6 93,6
14  Franța 50,3 53,4 57,9 59,5 62,0 61,0 61,6 62,8 67,2 70,8 73,2 71,9 73,2 73,3 75,1 75,2 77,4 78,4 82,1 83,9 84,0 p 91,9 p
15  Letonia N/A 16,8 17,4 19,7 21,5 24,8 30,3 41,9 45,8 36,0 33,8 42,7 44,0 45,7 47,1 51,4 52,3 57,0 62,7 67,5 73,8 82,1
16  Polonia N/A 26,8 25,6 27,8 26,7 35,1 42,2 49,0 59,6 47,3 54,0 49,9 54,1 53,2 55,4 57,8 56,8 61,0 65,9 71,5 76,2 78,1
17  Bulgaria 6,8 7,0 8,5 11,2 14,9 17,9 22,4 31,3 34,8 33,9 27,8 34,6 33,9 36,6 39,3 42,3 42,1 46,8 48,5 59,6 63,6 73,6
18  Portugalia 34,8 35,5 50,9 60,5 52,0 57,7 61,3 57,7 61,1 62,1 68,8 69,2 54,7 61,1 57,5 60,9 62,8 62,7 67,0 67,4 70,6 72,1 p
19  Cehia 19,5 22,1 27,4 27,9 28,3 34,3 35,9 39,1 46,2 45,5 44,6 46,5 44,0 45,3 44,0 51,9 51,9 54,7 59,7 65,4 65,8 67,9
20  Croația 32,3 36,4 b 38,5 37,3 43,7 43,3 44,8 53,7 56,1 58,5 52,8 49,2 51,3 50,7 49,1 50,1 51,6 54,4 57,8 62,1 63,6 66,7
21  Estonia 11,3 11,3 12,5 14,8 19,0 20,8 23,1 30,8 41,7 31,6 30,7 33,3 36,4 40,1 47,1 48,0 50,7 55,3 58,2 65,0 65,0 64,4
22  Grecia N/A 35,6 38,5 39,3 42,9 44,3 47,0 52,0 69,1 76,3 60,7 b 59,1 52,8 57,1 67,5 50,9 54,1 55,4 62,5 62,4 63,0 p 60,9 p
23  Ungaria 16,9 19,5 24,8 27,3 38,2 41,5 40,4 41,0 45,5 39,7 38,2 40,0 41,3 43,9 41,5 43,6 48,4 52,6 57,3 61,9 58,8 60,8 p
24  România N/A N/A c 5,9 6,5 7,5 b 11,4 16,5 23,2 23,9 19,1 21,0 22,3 22,9 29,8 29,2 28,9 33,3 46,3 42,7 47,7 48,2 56,3 p
25  Slovacia N/A 21,1 e 21,4 e 17,5 18,9 p 20,0 26,9 28,7 33,9 41,1 38,5 40,7 41,6 44,5 44,3 48,8 39,6 41,6 46,1 56,5 54,0 53,5
26  Lituania 13,9 16,0 18,2 20,3 22,8 25,5 29,3 34,3 38,8 27,0 27,0 27,8 29,7 29,2 32,7 35,8 36,9 39,0 41,7 45,1 47,4 46,6
27  Cipru 20,6 22,0 24,0 27,8 27,9 29,2 31,2 32,3 31,7 31,9 30,7 30,9 30,1 29,7 25,6 25,5 27,0 30,5 40,0 34,5 37,6 36,8 p
Loc Țară 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
-  Elveția 102,5 107,3 114,5 115,0 119,0 123,7 123,7 122,6 121,5 130,7 146,6 186,8 188,5 185,3 189,3 217,1 208,2 205,7 201,0 214,5 226,6 226,7
-  Islanda 67,9 62,1 65,0 75,0 78,3 92,9 92,7 101,8 63,6 57,0 61,0 59,6 68,0 73,5 83,1 103,7 121,6 147,6 155,4 148,4 128,8 136,6
-  Norvegia 62,2 65,5 82,9 81,8 79,4 89,6 87,9 92,9 94,6 93,1 102,2 109,3 123,8 120,2 123,4 103,6 105,2 104,5 102,8 104,4 98,3 107,3
b - întrerupere în seriile temporale
e - date estimate
p - date provizorii
c - date confidențiale

Sursa: Eurostat (online data code: sdg_16_30)

     2016      2021
Sursa: Eurostat (online data code: sdg_16_30)

Independența percepută a sistemului de justiție: foarte bună sau bună[modificare | modificare sursă]

Tendințe
Termen lung
X
serie temporală prea scurtă
Termen scurt
2017-2022

Acest indicator este conceput pentru a explora percepțiile respondenților cu privire la independența sistemului judiciar în statele membre ale UE, analizând în special independența percepută a instanțelor și a judecătorilor dintr-o țară. Datele privind independența percepută a sistemului de justiție provin din sondajele anuale Flash Eurobarometer, care au început în 2016 în numele Direcției Generale Justiție și Consumatori a Comisiei Europene.

16-40 Independența percepută a sistemului de justiție
(% din populație)
Loc Țară Foarte bună Bună Proastă Foarte proastă NS/NR
'16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22





































-  Uniunea Europeană 8 9 10 10 11 9 11 42 45 44 44 43 45 42 12 11 11 11 11 12 12 26 25 23 24 23 23 23 12 11 12 11 12 11 12
1  Finlanda 15 19 17 21 23 26 29 65 62 65 62 61 57 60 2 2 1 1 1 2 2 10 11 9 9 7 11 7 8 6 8 7 8 4 4
2  Danemarca 37 40 38 40 41 34 42 51 46 49 47 45 40 42 1 2 2 1 2 3 2 6 5 7 5 6 8 6 5 7 4 7 6 15 8
3  Austria 18 20 23 18 24 21 24 59 58 58 65 62 62 59 3 2 2 2 2 2 3 13 14 7 8 7 7 8 7 6 10 7 5 7 7
4  Luxemburg 12 15 15 19 13 18 15 61 57 56 51 61 59 63 2 2 2 2 2 2 3 6 7 7 8 7 6 6 19 19 20 20 17 15 14
5  Țările de Jos 16 25 25 20 27 25 24 56 51 54 51 50 52 53 3 4 3 4 3 3 4 9 8 7 11 7 8 10 16 12 11 14 13 12 9
6  Germania 15 19 19 22 21 20 26 54 59 55 52 55 60 50 4 4 3 3 4 4 4 13 12 14 15 11 11 8 14 6 9 8 9 6 13
7  Suedia 24 21 22 29 29 22 24 53 51 53 50 52 49 50 4 6 3 3 4 4 4 10 12 11 10 8 13 13 9 10 11 8 7 12 10
8  Irlanda 20 23 20 19 25 14 17 55 51 55 55 49 59 56 7 8 7 7 9 3 4 13 11 12 10 12 15 14 5 7 6 9 5 9 9
9  Malta 5 8 8 14 12 21 20 39 42 37 42 40 48 47 9 8 9 7 11 9 9 22 23 18 18 20 18 20 25 19 28 19 17 4 4
10  Belgia 6 5 9 9 9 9 9 56 54 55 53 54 57 51 7 6 5 8 7 6 8 19 21 18 17 19 18 23 12 14 13 13 11 10 9
11  Estonia 6 5 7 6 9 8 11 56 42 54 49 48 58 49 2 2 1 3 2 2 3 12 12 11 12 12 8 14 24 39 27 30 29 24 23
12  Cehia 3 5 5 5 6 6 5 44 44 46 46 50 45 52 9 9 7 9 7 9 8 32 31 28 27 25 27 26 12 11 14 13 12 13 9
13  Franța 5 3 6 6 5 5 4 49 50 52 53 51 52 52 10 11 8 8 9 8 9 29 26 23 23 22 21 21 7 10 11 10 13 14 15
14  Letonia 2 3 2 2 2 3 3 40 46 45 43 43 54 50 8 7 7 7 8 6 8 38 36 34 35 31 30 28 12 8 12 13 16 9 11
15  Lituania 2 3 2 2 3 3 3 47 49 48 47 49 52 50 10 7 7 6 7 8 7 28 25 22 21 26 25 21 13 16 21 24 15 13 20
16  Grecia 6 8 11 9 6 8 6 41 44 48 48 47 47 46 16 11 9 10 11 14 16 26 25 22 24 24 23 28 11 12 10 9 12 8 4
17  Cipru 10 11 9 10 11 7 6 46 49 46 49 44 41 44 13 11 12 9 9 16 13 19 14 18 15 20 21 25 12 15 15 17 16 15 12
18  România 8 7 5 4 4 6 6 43 43 42 36 33 45 43 15 16 15 17 17 14 15 23 19 24 27 28 24 24 11 15 14 16 18 11 13
19  Slovenia 3 1 2 2 3 3 4 27 34 31 37 39 44 45 32 21 22 19 15 17 15 32 30 32 28 31 25 28 6 14 13 14 12 11 8
20  Portugalia 2 2 2 2 1 2 7 31 40 48 40 39 46 41 13 14 11 13 15 9 7 31 30 32 33 34 33 37 23 14 7 12 11 10 10
21  Ungaria 5 5 6 6 6 5 8 44 43 42 37 42 35 35 11 7 8 12 10 13 12 22 21 22 21 24 24 24 18 24 22 24 18 22 21
22  Spania 3 3 7 5 8 3 4 27 28 32 32 36 35 34 18 19 17 18 15 18 18 38 39 32 37 34 32 35 14 11 12 8 7 12 9
23  Italia 2 2 3 3 5 2 3 23 30 29 34 26 32 34 25 19 21 17 17 16 16 36 38 32 29 37 38 34 14 11 15 17 15 12 13
24  Bulgaria 2 2 3 3 3 2 3 21 24 27 31 34 29 28 35 26 26 23 17 23 26 35 37 31 35 31 33 30 7 11 13 8 15 12 13
25  Slovacia 2 2 3 3 2 1 1 19 21 26 25 24 27 24 25 24 19 24 26 24 22 36 35 39 36 38 41 46 18 18 13 12 10 7 8
26  Polonia 5 5 5 4 5 2 3 40 45 37 35 29 27 21 12 11 16 20 24 26 30 32 26 29 30 31 33 34 11 13 13 11 11 12 12
27  Croația 7 8 6 4 7 4 5 21 24 17 14 17 13 15 28 27 35 42 31 43 36 38 35 34 34 37 35 38 6 6 8 6 8 4 5

Sursa: Serviciile Comisiei Europene, Eurobarometru, Eurostat (online data code: sdg_16_40)

Sursa: Eurostat (online data code: sdg_16_40)

Indicele de percepție a corupției[modificare | modificare sursă]

Tendințe
Termen lung
2012-2022
Termen scurt
2017-2022

Acest indicator este un indice compus bazat pe o combinație de anchete și evaluări ale corupției din 13 surse și clasamente diferite. Clasifică țările în funcție de cât de corupt este perceput a fi sectorul lor public, cu un scor între 0 (reprezentând un nivel foarte ridicat de corupție) și 100. Sursele de informații utilizate pentru Indicele de percepție a corupției (IPC) se bazează pe datele culese în cele 24 de luni premergătoare publicării indicelui. IPC include doar surse care oferă un scor pentru un set de țări/teritorii și care măsoară percepția asupra corupției în sectorul public. Pentru ca o țară/teritoriu să fie inclusă în clasament, aceasta trebuie să fie inclusă în cel puțin trei dintre sursele de date ale IPC. IPC este publicat de Transparency International.

16-50 Indicele de percepție a corupției
(scară de la 0 (foarte corupt) la 100)
Loc Țară 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022











-  Uniunea Europeană 63 64 64 64 64 64 64 64 64
1  Danemarca 90 92 90 88 88 90 88 88 90
2  Finlanda 90 89 89 85 85 87 85 85 87
3  Suedia 88 87 88 85 85 83 85 85 83
4  Țările de Jos 84 83 83 82 82 80 82 82 80
5  Germania 79 79 81 80 80 79 80 80 79
6  Luxemburg 80 82 81 81 80 77 81 80 77
7  Irlanda 69 74 73 73 72 77 73 72 77
8  Estonia 64 69 70 73 75 74 73 75 74
9  Belgia 75 76 77 75 76 73 75 76 73
10  Franța 71 69 69 72 69 72 72 69 72
11  Austria 69 72 75 76 76 71 76 76 71
12  Portugalia 63 63 62 64 61 62 64 61 62
13  Lituania 54 58 59 59 60 62 59 60 62
14  Spania 65 60 58 58 62 60 58 62 60
15  Letonia 49 55 57 58 57 59 58 57 59
16  Slovenia 61 58 61 60 60 56 60 60 56
17  Italia 42 43 47 52 53 56 52 53 56
18  Cehia 49 51 55 59 54 56 59 54 56
19  Polonia 58 61 62 60 56 55 60 56 55
20  Slovacia 46 50 51 50 49 53 50 49 53
21  Cipru 66 63 55 59 57 52 59 57 52
22  Grecia 36 43 44 45 50 52 45 50 52
23  Malta 57 55 55 54 53 51 54 53 51
24  Croația 46 48 49 48 47 50 48 47 50
25  România 44 43 48 47 44 46 47 44 46
26  Bulgaria 41 43 41 42 44 43 42 44 43
27  Ungaria 55 54 48 46 44 42 46 44 42
Loc Țară 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
-  Norvegia 85 86 85 84 84 84 84 84 84
-  Elveția 86 86 86 85 85 82 85 85 82
-  Islanda 82 79 78 76 75 74 76 75 74
-  Muntenegru 41 42 45 45 45 45 45 45 45
-  Macedonia de Nord 43 45 37 37 35 40 37 35 40
-  Turcia 49 45 41 41 40 36 41 40 36
-  Serbia 39 41 42 39 38 36 39 38 36
-  Albania 33 33 39 36 36 36 36 36 36
-  Regatul Unit 74 78 81 80 77 73 80 77 73
-  Japonia 74 76 72 73 74 73 73 74 73
-  Statele Unite 73 74 74 71 67 69 71 67 69
-  Coreea de Sud 56 55 53 57 61 63 57 61 63
-  Rusia 28 27 29 28 30 28 28 30 28

Sursa: Transparency International, Eurostat (online data code: sdg_16_50)

     2017      2022
Sursa: Eurostat (online data code: sdg_16_50)

Nivelul de încredere în instituțiile UE[modificare | modificare sursă]

Tendințe
Termen lung
2008-2023
Termen scurt
2018-2023

Acest indicator măsoară încrederea cetățenilor UE în trei instituții ale UE: Parlamentul European, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană. Se exprimă ca ponderea opiniilor pozitive (persoane care declară că au tendința de a avea încredere) despre instituții. Cetățenilor li se cere să-și exprime nivelul de încredere alegând următoarele alternative: „tind să aibă încredere”, „tind să nu aibă încredere” și „nu știu” sau „nu răspund”. Indicatorul se bazează pe Eurobarometru[18], un sondaj care a fost realizat de două ori pe an din 1973 pentru a monitoriza evoluția opiniei publice în statele membre.

16-60 Nivelul de încredere în instituțiile UE
(% din populație)
Parlamentul European Comisia Europeană Banca Centrală Europeană
Loc Țară '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23
































-  Uniunea Europeană 43 40 44 47 50 54 48 50 50 49 39 36 39 44 45 47 45 47 47 46 36 35 35 40 42 44 42 47 44 46
1  Danemarca 59 58 51 60 62 72 69 67 64 74 56 53 50 58 56 65 67 69 66 72 58 60 56 58 55 54 64 77 70 76
2  Suedia 56 59 59 65 69 72 66 64 61 71 51 50 54 60 63 65 64 60 56 65 54 55 57 61 65 63 69 70 61 68
3  Portugalia 44 43 48 49 55 60 55 80 70 64 43 42 45 45 54 58 54 83 70 64 37 38 44 41 52 57 53 77 68 63
4  Malta 58 55 54 54 55 59 41 64 64 63 55 50 52 51 52 55 41 63 62 66 56 49 51 47 58 54 46 66 64 67
5  Țările de Jos 53 50 52 58 63 67 62 65 57 62 54 50 51 56 61 65 60 63 58 60 57 55 52 63 62 64 61 66 58 68
6  Finlanda 59 54 61 63 63 70 59 57 52 62 55 50 58 59 61 65 58 56 52 59 62 58 67 70 71 70 71 68 65 69
7  Irlanda 43 45 54 54 57 59 79 76 64 61 39 40 51 52 50 56 76 74 63 59 32 34 45 44 46 51 69 72 60 58
8  Lituania 61 60 61 59 57 69 57 69 53 61 58 56 58 58 57 65 56 72 54 61 54 54 58 52 49 59 53 69 49 56
9  Luxemburg 58 60 64 62 60 67 64 66 57 60 57 58 63 57 57 65 60 60 54 61 49 54 57 54 51 65 69 71 50 62
10  Letonia 48 41 44 47 47 50 51 60 47 57 45 36 43 45 41 46 48 61 45 54 43 35 42 44 42 45 50 65 48 53
11  Croația 45 53 46 50 50 52 57 55 54 56 41 48 43 42 44 46 51 48 52 50 36 43 36 37 43 44 48 46 46 50
12  Ungaria 52 51 50 53 56 67 58 64 61 54 51 49 48 53 52 62 58 62 60 54 37 40 39 47 47 56 52 53 55 49
13  Italia 39 40 38 42 44 47 38 49 54 54 33 33 31 39 36 42 33 45 51 50 28 30 28 35 37 39 32 44 44 48
14  Polonia 52 43 51 43 54 55 52 52 55 53 48 42 50 45 48 51 53 48 55 50 39 34 38 36 43 45 45 42 48 46
15  Belgia 50 52 59 60 64 66 55 61 51 53 47 49 53 58 58 61 50 61 50 52 41 46 49 52 53 57 54 69 54 52
16  România 60 59 55 56 60 67 62 55 49 51 59 56 51 50 55 58 60 50 53 51 53 51 43 44 51 51 55 46 44 45
17  Germania 43 36 48 54 60 61 55 53 53 47 36 34 41 49 54 55 50 44 47 42 35 35 33 39 49 48 43 45 42 44
18  Cehia 41 31 31 38 38 45 39 50 48 45 37 27 30 35 30 35 34 52 49 39 39 31 35 38 33 41 39 66 62 52
19  Estonia 49 45 48 50 51 58 60 62 60 42 47 42 45 47 49 53 62 63 62 39 46 41 43 46 47 56 66 71 70 38
20  Bulgaria 52 45 49 54 51 51 44 45 44 42 46 41 47 51 45 47 42 43 44 42 44 39 46 47 44 47 43 44 46 48
21  Spania 28 27 33 41 37 46 39 42 40 42 26 26 30 38 31 42 36 40 40 39 20 22 24 35 29 35 34 37 34 36
22  Cipru 32 29 34 44 46 64 45 41 51 41 25 21 28 41 43 53 39 36 46 37 24 19 23 36 33 43 33 34 36 36
23  Austria 52 35 42 48 55 58 51 46 48 39 51 34 40 45 46 55 49 43 46 40 50 41 45 45 52 56 50 45 48 42
24  Slovacia 50 41 46 46 46 49 48 48 43 39 47 41 43 44 43 48 49 50 42 37 50 42 43 46 45 47 50 52 41 38
25  Franța 38 33 34 39 40 39 36 38 33 38 34 30 31 36 36 37 35 37 30 35 30 28 29 34 31 32 35 40 29 36
26  Grecia 32 26 28 30 37 47 38 43 44 35 23 20 19 23 28 34 29 32 33 30 21 17 18 21 22 26 23 31 25 27
27  Slovenia 41 30 32 38 38 44 46 52 43 35 40 30 33 36 36 35 44 52 46 38 36 28 31 32 36 40 44 49 42 36
Parlamentul European Comisia Europeană Banca Centrală Europeană
Loc Țară '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23
-  Norvegia N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 63 N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 65 N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 69
-  Elveția N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 52 N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 55 N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 62
-  Muntenegru 43 46 47 N/A 59 N/A N/A N/A N/A 63 42 45 45 N/A 45 N/A N/A N/A N/A 59 N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 58
-  Albania N/A N/A N/A N/A 78 N/A N/A N/A N/A 56 N/A N/A N/A N/A 73 N/A N/A N/A N/A 60 N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 54
-  Macedonia de Nord 42 41 44 N/A 50 N/A N/A N/A N/A 42 41 38 42 N/A 47 N/A N/A N/A N/A 41 N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 44
-  Turcia 21 41 34 N/A 29 N/A N/A N/A N/A 32 14 34 27 N/A 23 N/A N/A N/A N/A 32 N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A 33

Sursa: Serviciile Comisiei Europene, Eurobarometru, Eurostat (online data code: sdg_16_60)

     Parlamentul European
     Comisia Europeană
     Banca Centrală Europeană
Sursa: Eurostat (online data code: sdg_16_60)

Note și referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Omuciderea este definită ca uciderea intenționată a unei persoane, inclusiv uciderea, uciderea din culpă, eutanasierea și pruncuciderea. Exclude decesele din accidente rutiere, avortul și ajutorul la sinucidere. De asemenea, este exclusă tentativa (nefinalizată) de omucidere. Spre deosebire de alte infracțiuni, unitatea de calcul pentru omucidere este, în mod normal, mai degrabă victima decât cazul.
    Omuciderea este de obicei raportată din cauza gravității sale, iar definițiile variază mai puțin între țări decât pentru alte tipuri de infracțiuni, astfel încât valorile omuciderilor pot fi considerate mai comparabile între țări decât pentru alte tipuri de infracțiuni
  2. ^ Venitul disponibil echivalent este venitul total al unei gospodării, după impozitare și alte deduceri, care rămâne disponibil pentru cheltuieli sau economisire, împărțit la numărul de membri ai gospodăriei convertiți în adulți egalizați; membrii gospodăriei sunt egalizați sau echivalați prin ponderarea fiecăruia în funcție de vârsta lor, folosind așa-numita scală de echivalență OCDE modificată. Venitul disponibil echivalent se calculează în trei etape:
    • se adună toate veniturile bănești primite din orice sursă de fiecare membru al gospodăriei; acestea includ veniturile din muncă, investiții și beneficii sociale, plus orice alt venit al gospodăriei; din această sumă se scad impozitele și contribuțiile sociale care au fost plătite;
    • pentru a reflecta diferențele în dimensiunea și componența unei gospodării, venitul total (net) al gospodăriei este împărțit la numărul de „echivalent adulți”, folosind o scală standard (echivalență): scala OCDE modificată; această scală dă o pondere fiecărui membru al gospodăriei (suma acestor coeficienți reprezintă dimensiunea echivalentă a gospodăriei):
      • 1,0 pentru primul adult,
      • 0,5 pentru a doua și fiecare persoană ulterioară în vârstă de 14 ani și peste,
      • 0,3 pentru fiecare copil cu vârsta sub 14 ani;
    • în cele din urmă, valoarea rezultată se numește venit disponibil echivalent și este atribuită în mod egal fiecărui membru al gospodăriei.
    Pentru indicatorii de sărăcie, venitul disponibil echivalent este calculat din venitul disponibil total al fiecărei gospodării împărțit la dimensiunea echivalentă a gospodăriei. Perioada de referință a venitului este de 12 luni (în general anul calendaristic sau fiscal anterior)
  3. ^ Sursa: Eurostat (online data code: ilc_mdvdw06)
  4. ^ Rader, N. (2017), Frica de crimă, Oxford Research Enciclopedia of Criminology
  5. ^ Decalajul de gen se poate referi la orice diferențe statistice între femei și bărbați. Totuși, de obicei se referă la diferențele în statisticile pieței muncii, cum ar fi diferența de remunerare între femei și bărbați, ocuparea forței de muncă și șomajul
  6. ^ UNODC (2018), Studiu global privind omuciderea 2018, Uciderea femeilor și fetelor în funcție de gen, Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă, Viena, p. 18
  7. ^ UNODC și UN Women (2022), Uciderile de femei și fete legate de gen (feminicid), Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă, p. 8
  8. ^ Sursa: Eurostat (online data code: CRIM_HOM_SOFF)
  9. ^ Sursa: Eurostat (online data code: CRIM_HOM_VREL)
  10. ^ Pentru mai multe informații, vezi metadatele Eurostat privind criminalitatea și justiția penală (crim) și Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (2014), Violența împotriva femeilor: sondaj la nivelul UE, Principalele rezultate, Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, Luxemburg, pp. 25–26, 32
  11. ^ Sursa: Eurostat (online data code: gov_10a_exp)
  12. ^ a b c Comisia Europeană (2022), Eurobarometru Flash 503, Raport privind independența percepută a sistemelor naționale de justiție din UE în rândul publicului larg
  13. ^ Transparency International (2023), Indicele de percepție a corupției 2022
  14. ^ Comisia Europeană (2022), Eurobarometrul special 523 privind corupția, pp. 17–18
  15. ^ Comisia Europeană (2016), Semestrul european Fișă informativă tematică privind sistemele de justiție eficace[nefuncționalăarhivă]
  16. ^ Centrul European de Cercetare pentru Anticorupție și Construirea Statului (ERCAS) și Hertie School of Governance (2015), Integritatea publică și încrederea în Europa, Berlin, p. 19; și Eurofound (2022), A cincea rundă a sondajului electronic privind viața, munca și COVID-19: Trăind într-o nouă eră a incertitudinii, Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, Luxemburg
  17. ^ Clasificarea internațională a bolilor (ICD), este folosită pentru a clasifica bolile și alte probleme de sănătate pentru multe tipuri de înregistrări de sănătate și vitale (esențiale pentru viață), precum și pentru certificatele de deces.
    Pe lângă faptul că permit stocarea și regăsirea informațiilor de diagnostic în scopuri clinice, epidemiologice (care se ocupă cu studiul cauzelor, distribuției și controlului bolilor) și de calitate, înregistrările ICD formează, de asemenea, baza pentru compilarea statisticilor naționale privind mortalitatea și morbiditatea în statele membre ale OMS
  18. ^ Din 1973, Comisia Europeană a efectuat sondaje Eurobarometru pentru a monitoriza evoluția opiniei publice în statele membre ale Uniunii Europene. Sondajele acoperă o gamă variată de subiecte majore de interes pentru cetățeni, inclusiv extinderea UE, sărăcia și excluziunea socială, sănătatea, cultura, tehnologia informației, mediul, moneda euro, apărarea și schimbările climatice.
    Fiecare sondaj se bazează pe aproximativ 1.000 de interviuri față în față per stat membru, cu excepția Germaniei (2.000) și a Luxemburgului (600). Rapoartele sunt publicate de două ori pe an

Bibliografie[modificare | modificare sursă]