Marele Nor al lui Magellan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Norul lui Magellan)
Marele Nor al lui Magellan

Marele Nor al lui Magellan
Date de observație
Epoca J2000.0
Tipul obiectului galaxie-satelit
Ascensie dreaptă (α) 05h 23m 34.5s
Declinație (δ) -69° 45′ 22″
Distanță 160.000 a.l.
(50.000 pc)
Magnitudine
aparentă
(V)
0.9
Dimensiune aparentă 10°.75 × 9°.17
Constelație Peștele de Aur/Platoul
Caracteristici fizice
Masă 1010 M
Dimensione al
Magnitudine absolută
Coloare (B-V)
Descoperit de
Data
Nr. catalog

Marele Nor al lui Magellan (MNM) este o galaxie-satelit apropiată, a galaxiei noastre, Calea Lactee. Situat la o distanță puțin mai mică decât 50 kiloparseci (≈160,000 ani-lumină), MNM este cea mai apropiată a treia galaxie de Calea Lactee după Norul stelar din Săgetător (situat la cca. 16 kilopasreci) și Galaxia Pitică din Câinele Mare. Are o masă de aproximativ 10 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui (1010 mase solare). MNM mai face parte din Grupul Local, alături de Galaxia Andromeda (M 31) și Galaxia Triunghi (M 33).

Este vizibil doar din emisfera sudică, situat între constelațiile Peștele de Aur și Platoul, în apropierea polului sud ceresc.

Aspectul neregulat al Marelui Nor al lui Magellan este un posibil rezultat al interacțiunilor atât cu Calea Lactee cât și cu Micul Nor al lui Magellan.

Micul Nor al lui Magellan este legat de Marele Nor printr-un pod de gaze și de stelele denumit Podul Magellanic. El contribuie în general la Curentul Magellanic, o structură smulsă celor doi Nori de către forțele de maree galactică ale Căii Lactee.