Laniakea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Laniakea.png

Laniakea (paradisul incomensurabil în hawaiiană) este un super-roi de galaxii unde se găsește Calea Lactee, Sistemul Solar, Terra.

A fost definit în septembrie 2014, când un grup de astronomi condus de R. Brent Tully de la Universitatea din Hawaii a publicat un nou mod de a defini super-roiul în funcție de vitezele relative ale galaxiilor. Noua tehnică a permis astronomilor să delimiteze clar, pentru prima dată, zonele în care se termină un super-roi galactic și unde începe o altă structură asemănatoare.[1][2][3][4]

Super-roiul Laniakea cuprinde 100.000 de galaxii și are un diametru de aproximativ 520 de milioane ani-lumină. Oamenii de știință credeau până în septembrie 2014 că galaxia Calea Lactee este o parte a unui roi galactic cu un diametru de 100 milioane de ani-lumină. Super-roiurile sunt unele dintre cele mai mari structuri ale Universului și au limite care sunt dificil de definit, mai ales din interior.

Super-roiul Laniakea se învecinează cu super-roiurile galactice Shapley, Hercule, Părul și Perseu-Peștii , însă celelalte margini ale acestor structuri galactice extrem de complexe nu au fost deocamdata determinate.

Note[modificare | modificare sursă]