Nikolai Jileaev

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nikolai Jileaev
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Kursk, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (56 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
Kommunarka⁠(d), Q4238230⁠(d), RSFS Rusă, URSS Modificați la Wikidata
ÎnmormântatKommunarka[*][[Kommunarka (place of mass executions during Stalinism near Moscow)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Ocupațiedirijor
compozitor
muzicolog[*]
profesor de muzică[*]
cadru didactic universitar[*] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiConservatorul din Moscova[*]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalmuzică clasică  Modificați la Wikidata

Nikolai Sergheevici Jileaev (în rusă Никола́й Серге́евич Жиля́ев, n. 6 (18) octombrie 1881, Kursk – d. 20 ianuarie 1938) a fost un compozitor rus, critic muzical și pedagog.

A luat lecții particulare de la Serghei Taneev (18961900), după care a intrat la Conservatorul din Moscova, la profesorul Mihail Ippolitov-Ivanov. După absolvirea conservatorului, a compus numeroase melodii (unele dintre care au fost publicate de către Piotr Yurgenson), însă mai târziu s-a dezis treptat de această ocupație. A fost remarcat și ca pianist. În postura de critic literar, a contribuit la scrierea jurnalelor „Lâna de aur”, „Săptămânalul moscovit”, „Muzica”. Fiind prieten bun cu Aleksandr Skreabin, a contribuit la redactarea unor compoziții ale acestuia. Nu mult timp înainte de Primul război mondial a lucrat ca pedagog, printre elevii lui din acea perioadă numărându-se Aleksei Stancinski, Samuil Feinberg, Anatolii Aleksandrov.

În anii Războiului Civil Rus, Jileaev a lucrat bibliograf pentru statul-major Tuhacevski. Din 1922 a fost membru al colegiului de redacție al compartimentului muzical a editurii „Gosizdat” (rusă Госиздат), unde a publicat întreaga listă a operelor lui Skreabin. În anii 19261930 și 19331937 a pregătit tineri compozitori în Conservatorul național. Fiind carismatic și având un cerc vast de preocupări, Jileaev a contribuit la formarea deprinderilor artistice a elevilor săi, viitori compozitori sovietici, printre care Evghenii Golubev, Aram Haciaturian, Kirill Kondrașin, Daniil Jitomirski, Sigismund Kats.

A fost executat în anii represaliilor lui Stalin.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Muzîkalnaia iențiklopedia, 1973—1982[*][[Muzîkalnaia iențiklopedia, 1973—1982 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Nikolai Zhilyayev, International Music Score Library Project, accesat în  
  3. ^ Nikolaj Sergeevič Žilâev, Autoritatea BnF 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Golubev E. K. Nikolai Sergheievici Jileaev; în cartea: Militanți de excepție ai Facultății teoretico-muzicale a Conservatorului din Moscova. Moscova, 1966, p. 58–62
  • Kondrașin K. P. Memorii despre N. S. Jileaev; în cartea: Despre arta dirijării. Moscova – Sankt-Petersburg, 1970
  • Fried G. Anii treizeci: Conservatorul: N. S. Jileaev; în „Muzica sovietică” (în rusă Советская музыка), nr. 3 din 1991
  • Colectivul de autori. Nikolai Sergheievici Jieaev: Lucrări, viața și moartea. Moscova, 2008. ISBN 978-5-7140-1135-1