Nikolai Egorovici Jukovski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nikolai Egorovici Jukovski

Nikolai Egorovici Jukovski
Date personale
Nume la naștereNikolai Egorovici Jukovski Modificați la Wikidata
Născut17 ianuarie 1847
Orehovo, Imperiul Rus
Decedat17 martie 1921
Moscova, Imperiul Rus
Înmormântat Novoe Donskoe kladbișce[*][[Novoe Donskoe kladbișce (cemetery in Moscow, Russia)|​]] Modificați la Wikidata
NaționalitateRusă
Cetățenie Imperiul Rus
 RSFS Rusă
 Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
fizician
inventator
inginer
inginer aerospațial[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[2][3] Modificați la Wikidata
Activitate
RezidențăRusiaImperiul Rus
Domeniuaerodinamică, hidrodinamică
Alma MaterFacultatea de Fizică și Matematică a Universității Imperiale de la Moscova[*]
Universitatea de Stat din Moscova[1]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Nikolai Egorovici Jukovski (în rusă Николай Егорович Жуковский) (n. 17 ianuarie 1847, Orehovo - d. 17 martie 1921, Moscova) a fost un matematician rus, unul dintre fondatorii aerodinamicii și hidrodinamicii moderne. Este considerat părintele aviației ruse.

După ce și-a terminat în 1868 studiile de matematică și fizică la Universitatea din Moscova, el a devenit, din 1872, profesor la Școala Tehnică din Moscova. Ca urmare a activității sale științifice de succes în domeniul hidrodinamicii, în 1886 a devenit directorul institutului mecanic nou-creat în acest scop.

Activitatea științifică[modificare | modificare sursă]

Jukovski a avut preocupări și contribuții atât în plan teoretic (flotabilitate, turbulență), cât și experimental, unde lucrările sale s-au dovedit utile în managementul apei. În jurul anului 1890 a început să se intereseze de domeniul aviației. A făcut experimente cu cilindri rotitori în curenți de aer, pentru a studia efectul Magnus produs de aceștia. Este primul om de știință care a făcut studii privind fluxul curentului de fluid în jurul unui solid.

A fondat primul institut academic de aerodinamică din lume în 1904 la Kachino, în apropiere de Moscova, institut devenit, din 1918, printr-un decret al guvernului sovietic, celebrul de mai târziu Institut Central de Aerodinamică și Hidrodinamică⁠(ru)[traduceți], la conducerea căruia a fost numit.

A fost primul om de știință care a încercat să explice matematic portanța aerodinamică a unui corp care se mișcă printr-un fluid ideal, și primul care a definit forma aerodinamică, cu un profil având drept element esențial un bord de atac rotunjit și partea posterioară aplatizată. În 1902, a construit primul tunel aerodinamic.

Recunoaștere[modificare | modificare sursă]

În 1920, guvernul sovietic a creat, cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de activitate științifică a lui Jukovski, premiul de Stat al URSS, decernat anual pentru a recompensa cele mai bune lucrări de matematică și mecanică. La aniversarea a 100 de ani de la nașterea savantului, au fost emise două medalii cu efigia sa, pentru a recompensa cele mai bune lucrări în domeniul aeronauticii. Există și o bursă de studii care îi poartă numele.

Există, de asemenea, un muzeu Joukovski, în localitatea cu același nume, Jukovski, lângă Moscova.

În onoarea sa, numele său a fost dat unui crater de pe Lună.

Pe bulevardul Leningrad din Moscova se află un monument ridicat în memoria savantului rus.

Între 1935 și 1950, în Uniunea Sovietică a fost publicată în 25 de volume întreaga operă științifică a savantului rus. Academia Forțelor Aeriene Jukovski-Gagarin⁠(ru)[traduceți] îi poartă numele.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Materiale media legate de Nikolai Egorovici Jukovski la Wikimedia Commons
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., „Nikolai Egorovici Jukovski”, MacTutor History of Mathematics archive, University of St Andrews .
  1. ^ Genealogia matematicienilor 
  2. ^ IdRef, accesat în  
  3. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)