Aerodinamică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Un turbion creat prin zborul unui avion

Aerodinamica este o ramură a mecanicii fluidelor, care studiază efectele provocate de mișcarea relativă dintre fluidele compresibile (mai ales aer dar și alte gaze ) și solide (exemple: curgerea gazelor prin conducte, efectele vântului asupra clădirilor etc.) și mai ales efectele provocate de mișcarea corpurilor (de exemplu avioane) în aer. Teoria și practica aerodinamicii este utilizată și în cadrul meteorologiei pentru studiul curenților atmosferici.

Principalele subdiviziuni ale aerodinamicii sunt:

  • aerodinamica subsonică
  • aerodinamica transonică
  • aerodinamica supersonică

Aerodinamica poate fi teoretică, experimentală sau aplicată.

Aerodinamica subsonică studiază mișcarea relativă a mediilor fluide față de corpurile solide ce au loc la viteze relative mai mici decât viteza sunetului.În cadrul acestei ramuri se acordă o atenție sporită cazului vitezelor mici la care aerul poate fi considerat cu bună aproximație un fluid incompresibil. Pentru acest caz, ecuația fundamentală care descrie comportamentul ansamblului compus din fluid și solid este ecuația lui Laplace pentru cazul câmpurilor de viteze irotaționale. Pentru viteze mai mari, ecuația fundamentală în cazul mișcării irotaționale staționare este ecuația lui Steichen.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • V. N. Constantinescu, St. Găletușe Mecanica fluidelor și elemente de aerodinamică, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1983.

Vezi și[modificare | modificare sursă]