Nikolai Cebotarev

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Nikolai Cebotarev
Chebotarev Nikolai Grigoryevich.jpg
Date personale
Născut 3/ Modificați la Wikidata
Camenița, Ucraina[1] Modificați la Wikidata
Decedat (53 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Moscova, URSS[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Ukrainian SSR (1937-1949).svg Ucraina
Flag of the Soviet Union (1936–1955).svg URSS
Flag of Russia.svg Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Ocupație matematician
profesor universitar Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Universitatea Națională Taras Șevcenko din Kiev[*]  Modificați la Wikidata
Organizație Universitatea de stat din Kazan  Modificați la Wikidata
Premii Premiul Stalin
Ordinul Lenin
Ordinul Steagul Roșu al Muncii
Honored Scientist of the RSFSR[*]
Profesor pentru Felix Gantmacher[*], Mark Krein[*], Naum Meiman[*]  Modificați la Wikidata
Nikolai Cebotarev

Nikolai Grigorievici Cebotarev, sau Cebotariov, (în rusă Никола́й Григо́рьевич Чеботарёв, în ucraineană Микола Григорович Чоботарьов, n. 15 iunie [S.V. 3 iunie] 1894 - d. 2 iulie 1947) a fost un matematician rus sovietic. A adus contribuții în special în domeniul algebrei formuland teorema de densitate care-i poartă numele.

A dezvoltat tradițiile școlii de algebră a lui Dmitri Grave în URSS.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Și-a manifestat talentul pentru matematică încă din școala primară. În 1911, la 17 ani a scris prima sa lucrare științifică, care a atras atenția profesorilor săi.

În perioada 1912 - 1916 a audiat cursurile Universității din Kiev. Între 1916 și 1927 a funcționat ca profesor la Catedra de Matematici Superioare la școlile din Kiev, Saratov, Odessa, apoi la Universitatea din Kazan (din 1928). În 1923 intră ca profesor la Școala Sovietică de Partid.

După o călătorie la Moscova și Leningrad, a fost invitat la Catedra de Matematică a Institutului de Ingineri Civili, unde s-a împrietenit cu profesorul V. V. Stepanov.

În 1925 a participat la Congresul Matematicienilor de la Danzig, apoi la Göttingen, cu care ocazie a cunoscut mai mulți oameni de știință străini, cu care ulterior a purtat corespondență.

În 1927 Cebotarev a devenit membru al Academiei Ruse de Științe. În 1943 a primit titlul de Om de știință emerit din RSFSR, iar în 1948 a primit Premiul Stalin.

Activitate științifică[modificare | modificare sursă]

A întreprins cercetări asupra realității rădăcinilor funcțiilor întregi transcendente, a rezolvat parțial problema lui Frobenius, a rezolvat problema existenței numerelor prime aparținând diferitelor clase de substituții.

În 1924 a dat o demonstrație teoremei Kronecker-Weber (toate corpurile cu grup Galois abelian sunt corpuri de diviziune circulară).

A dezvoltat criteriul lui Cramer privind criteriile de realitate a rădăcinilor ecuațiilor transcendente. A dat o demonstrație generală teoremei lui Hadamard pentru funcțiile uniforme, pe care a completat-o M. G. Krein.

De asemenea, a demonstrat că cele cinci lunule reprezinta unicele lunule, în care pătratele razelor arcului interior și exterior sunt într-un raport rațional.

A aplicat funcțiile întregi de variabilă complexă în probleme de mecanică teoretică.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Cebotarev a scris o serie de lucrări în diferite domenii matematice. Printre cele mai valoroase sunt: Teoria algebraiceskih funcții (1948) și Autobiografia matematika, în care a expus cercetările sale.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978) 
  2. ^ MacTutor History of Mathematics archive, accesat în